Γεμίζει ξένους επισκέπτες η Αθήνα για τον Μαραθώνιο

Στιγμιότυπο από την αφετηρία του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας / Φωτογραφία: InTime News

Η συνάντηση ήταν τυχαία, η σύντομη όμως κουβέντα μαζί του, μας ταξίδεψε μέσα σε μερικά λεπτά σε μέρη εξωτικά, σε γωνιές του πλανήτη μας σχεδόν ανεξερεύνητες, σε μέρη που αποτελούν όνειρο για κάθε κοινό θνητό. Αλλά και σε πόλεις κοσμοπολίτικες, σε χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου που οι εικόνες είναι πιο γνώριμες και οικίες για τους περισσότερους.

Ο βερολινέζος αθλητής ετρεχε λίγο μετά την ανατολή του ηλίου, σήμερα Τετάρτη, στην Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, με κατεύθυνση το Παναθηναϊκό Στάδιο. Είχε σταματήσει για λίγο. «Όλα είναι εντάξει. Είστε εδώ για τα μαραθώνιο;», τον ρωτήσαμε

Το πρόσωπο του έλαμψε, η απάντηση άμεση και αυθόρμητη: «Δεν κάνω πρωταθλητισμό. Έχω τρέξει και έχω παρακολουθήσει όμως δεκάδες μαραθώνιους και δρόμους αντοχής ανά τον κόσμο. Από τους έξι μεγαλύτερους μαραθωνίους δρόμους παγκοσμίως, του Σικάγου, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Τόκιο και της Βοστώνης, μέχρι το Μαρακές, τρέχοντας ανάμεσα σε καμήλες, πλάι στις φημισμένες παραλίες της Ιπανέμα και Κόπα Καμπάνα στο Ρίο, στο βορειότερο σημείο της Νορβηγίας, εκεί που ο ήλιος δεν δύει ποτέ. Στα Βουνά του Μάτσου Πίτσου σε υψόμετρο 2.500 μέτρων στο Περού, ενώ σχεδιάζω να πάω και στην Παταγονία, στο νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής στο δρόμο της Χιλής. Η συγκίνηση όμως, το ρίγος θα έλεγα καλύτερα, να τερματίζεις στο Στάδιο που αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν περιγράφεται, μόνο το ζεις», μας είπε, συνεχίζοντας τη προπόνηση του.

Την εμπειρία αυτή, να τρέξουν ολόκληρη ή μέρος της κλασικής διαδρομής θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν φέτος περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ, καθώς οι συμμετοχές στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ φθάνοντας τις 55.000 από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου.

Συγκεκριμένα έχουν δηλώσει συμμετοχή 18.750 δρομείς στην κλασσική διαδρομή, 19.000 δρομείς στα 5 χλμ και 10 χλμ, 8.000 στον απογευματινό αγώνα 5 χλμ και 9.100 παιδιά και αθλητές Special Olympics στο κέντρο της Αθήνας και στους Δήμους της Μαραθώνιας διαδρομής.

Μια γιορτή που φέτος, όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές, δεν έχει στόχο μόνο να τιμήσει και να μεταδώσει τις αξίες του δρομικού κινήματος, αλλά και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς οι 18.750 μαραθωνοδρόμοι θα περάσουν από τις περιοχές που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και υπέστησαν τεράστια οικολογική καταστροφή στη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου. Φέτος το όριο των εγγραφών στη μαραθώνια διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας, που συγκαταλέγεται σε έναν από τους 25 χρυσούς που πραγματοποιούνται παγκοσμίως, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, ξεπεράστηκε κατά 200 άτομα και για πρώτη φορά καλύφθηκε σχεδόν δύο μήνες πριν από την έναρξη του αγώνα.

Η γιορτή στην Αθήνα με αφορμή τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, δεν θα περιοριστεί όμως μόνο την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, καθώς η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας - που θα τελεστεί όπως κάθε χρόνο την παραμονή του μεγάλου αγώνα, στον Τύμβο του Μαραθώνα αποτελεί τον πυρήνα της τελετής έναρξης του 36ου Μαραθωνίου. Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η AIMS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμων) το βράδυ της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα τιμηθούν οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι για το 2018. Παράλληλα τις ημέρες του 36ου Μαραθωνίου, θα φιλοξενηθεί και το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμου (AIMS) κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξεταστούν οι επιπτώσεις που έχει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων στη διοργάνωση δρομικών γεγονότων.

Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των εθελοντών για την επιτυχημένη διεξαγωγή του Μαραθωνίου της Αθήνας, με την συμμετοχή τους κάθε χρόνο να αυξάνεται. Φέτος έχει αγγίξει τον αριθμό ρεκόρ των 3.500 οι οποίοι θα συμβάλλουν στη διάδοση της αξίας της ανιδιοτελούς συμμετοχής τόσο στην περίοδο προετοιμασίας όσο και την ημέρα της διεξαγωγής του αγώνα.

Μια ματιά στους αριθμούς και μόνο είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της προετοιμασίας και της προσπάθειας που ξεκινάει 12 με 14 μήνες πριν να δοθεί η εκκίνηση, καθώς και της μεγάλης συμβολής του.

Φέτος, στον 36ο Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό, θα δώσουν το «παρών» με τον δικό τους τρόπο περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών 100.000 φίλαθλοι και θεατές θα παρακολουθήσουν από κοντά το Μαραθώνιο κατά την διαδρομή των 55.000 αθλητών καθώς και από τις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου, 3.500 περίπου εθελοντές θα συμβάλουν στην επιτυχή του διοργάνωση, ενώ περισσότεροι από 15.000 ξένοι επισκέπτες θα βρεθούν στην Αθήνα αποκλειστικά για το γεγονός αυτός. Περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από την Ελλάδα και από κάθε γωνία του κόσμου θα καλύψουν το γεγονός. Στην Αθήνα θα βρεθούν επίσης περισσότεροι από 200 συνέδρους και σημαντικές προσωπικότητες- εκπρόσωποι διεθνών Μαραθωνίων από όλες τις ηπείρους. Πάνω 400 άτομα του ΕΚΑΒ και άτομα από διασωστικές ομάδες θα είναι έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ 800 άτομα από την διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και τις αστυνομικές δυνάμεις θα συμβάλλουν την Κυριακή στην ασφαλή διοργάνωση. Οι επισκέπτες στην EXPO Αθλητισμού, Τουρισμού και Υγείας του Μαραθωνίου θα ξεπεράσουν τους 72.000.

Το σημαντικότερο στοιχείο, όσον αφορά τις θετικές οικονομικές επιπτώσεις για το τέλος: 25.000.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά σε πέντε ημέρες μόνο από τους επισκέπτες εκτός Αθηνών (το 70% εξ' αυτών από ξένους δρομείς και συνοδούς τους).

Αναφορικά με την πληρότητα των ξενοδοχείων όπως επισημαίνεται από παράγοντες της αγοράς εκτιμάται ότι θα είναι υψηλή, με δυνατότητες όμως περαιτέρω σημαντικής ενίσχυσής της, στα επόμενα χρόνια με την κατάλληλες επικοινωνιακές πολιτικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξενοδόχων η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αττικής ξεπερνά το 70%.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού συστρατεύθηκε εθελοντικά υπέρ του Μαραθωνίου και δημιούργησε από το 2015 μια πλατφόρμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συνεργιών, για την προβολή του αυθεντικού Μαραθωνίου Δρόμου, της Αθήνας, των ξενοδοχείων μελών της, αλλά και για την καθιέρωση του Νοεμβρίου ως μήνα Μαραθωνίου - με όλα τα θετικά αποτελέσματα για τον προορισμό. Οι συμμετοχές στην πλατφόρμα αυξάνονται σημαντικά, και με τη ένταξη σε αυτήν 35 μέχρι στιγμής «marathon hotels» – μέλη της Ένωσης , αλλά και των «marathon stores» - σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

Όλα είναι έτοιμα για την εκκίνηση του ενός και μοναδικού Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας!

ΣΧΕΤΙΚΑ