Ελεγχόμενοι χώροι για τους χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα

Φωτο: Eurokinissi

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν οι διατάξεις οι οποίες καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ), ακριβώς δύο μήνες μετά την ψήφιση στη βουλή του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με ευρεία πλειοψηφία 229 βουλευτών.

Εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας, η λειτουργία των ΧΕΧ αποκτά ξεχωριστή σημασία και για την εικόνα της Αθήνας, η οποία τα τελευταία έτη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό πως ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών στην Αθήνα το 2018 ανήλθε σε περίπου 5,5 εκατομμύρια, έναντι 5 εκατομμυρίων το 2017.

Η τουριστική «άνοιξη» της πρωτεύουσας έχει πυροδοτήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως στο κέντρο της πόλης, στο οποίο εντοπίζονται οι περισσότεροι χώροι χρήσης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, οι ΧΕΧ «στεγάζονται στο κέντρο αστικών περιοχών και σημεία των πόλεων όπου πραγματοποιείται συστηματική αγοραπωλησία και δημόσια χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και συνάθροιση πληθυσμών τοξικοεξαρτημένων και χρηστών ναρκωτικών ουσιών».

Με την επικείμενη λειτουργία των ΧΕΧ έχουν ασχοληθεί αρκετοί φορείς. Μεταξύ αυτών είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, έχει εκπονήσει έρευνα χαρτογράφησης των χρηστών ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την έρευνα η πλειονότητα των εξαρτημένων από ναρκωτικά στην Αθήνα εντοπίζεται στην περιοχή που ορίζεται από τις Πλατείες Βάθη, Καραϊσκάκη, Θεάτρου και πέριξ του Πανεπιστημίου, κυρίως στον πεζόδρομο της Μασσαλίας κοντά στη Νομική Σχολή.

Το 50% των χρηστών είναι άστεγοι ενώ το 25% περνά περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα στους δρόμους, εγείροντας σοβαρά ζητήματα δημόσιας και ατομικής υγείας αλλά ασφάλειας των ίδιων των χρηστών. Το 65% των εξαρτημένων ατόμων που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης, ούτε έχει κάνει ποτέ αίτηση συμμετοχής.

Μιλώντας στο economistas ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, Σταύρος Καφούνης, αναφέρει πως ο Σύλλογος είναι υπέρ των ΧΕΧ υπό προϋποθέσεις. Όπως τονίζει θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επαρκούς αστυνόμευσης στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας στις οποίες θα λειτουργήσουν ΧΕΧ, προκειμένου να μην εξελιχθούν σε εστίες παρανομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, προβληματισμό προκαλεί και έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων φορέων, δηλαδή του υπουργείου Υγείας, της αστυνομίας και των δήμων.

Υπέρ της λειτουργίας των ΧΕΧ τάσσεται και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος. Διαφωνεί ωστόσο με το γεγονός πως ο νόμος δε δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να ιδρύουν ΧΕΧ. Ο κ. Γερουλάνος έχει εκφράσει τη διαφωνία του και με την τήρηση μητρώου καταγραφής χρηστών το οποίο προβλέπεται από το νόμο.

Οι διατάξεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας ΧΕΧ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Οι ΧΕΧ διαθέτουν έως 12 θέσεις εποπτευόμενης χρήσης, οι οποίες έχουν αποκτηθεί από τους χρήστες και βρίσκονται στην κατοχή τους κατά την είσοδό τους στο χώρο.
  • Λειτουργούν κατ’ ελάχιστο οκτώ ώρες καθημερινά.
  • Στεγάζονται στο κέντρο αστικών περιοχών και γειτνιάζουν με υπηρεσίες αντιμετώπισης εξάρτησης.
  • Διαθέτουν διακριτές θέσεις για την ενέσιμη χρήση ναρκωτικών που δεν βρίσκονται σε δημόσια θεά.
  • Δεν μπορούν να είναι μικρότεροι από 60 τμ.
  • Τα σημεία στέγασης, το ωράριο λειτουργίας τους και οι διαθέσιμες θέσεις εποπτευόμενης χρήσης ορίζονται στην άδεια λειτουργίας που χορηγείται από τον υπουργό Υγείας.

Η δημόσια διαβούλευση επί των διατάξεων για τους ΧΕΧ θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ