fbpxΕφαρμογές ιχνηλάτησης: «Πράσινο» από την ΕΕ για τη διαλειτουργικότητα | Economistas.gr
Skip to main content

Εφαρμογές ιχνηλάτησης: «Πράσινο» από την ΕΕ για τη διαλειτουργικότητα

Εφαρμογές ιχνηλάτησης: «Πράσινο» από την ΕΕ για τη διαλειτουργικότητα
Shutterstock

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων και ενόψει της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη από την πρώτη Ιουλίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών για τον Covid – 19, προκειμένου να είναι εφικτή η ασφαλής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους.   

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού έχουν δημιουργηθεί δεκάδες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών σε αρκετές χώρες. Οι εφαρμογές αυτές, τις οποίες οι χρήστες κινητών τηλεφώνων μπορούν να εγκαταστήσουν εθελοντικά, προειδοποιούν τους πολίτες σε περίπτωση που έχουν βρεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κοντά σε άτομο που δήλωσε ότι έχει διαγνωστεί θετικό στον ιό.

Ωστόσο, οι εφαρμογές αυτές δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν εκτός των χωρών που έχουν δημιουργηθεί. Με την απόφαση που έλαβε η Κομισιόν, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επικαιροποιούν τις εφαρμογές, ώστε να επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εθνικών, αποκεντρωμένων εφαρμογών, μόλις είναι τεχνικά έτοιμες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή της πανδημίας στήριξε τις προσπάθειες ανάπτυξης εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών μέσω του δικτύου eHealth, το οποίο συνδέει τις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την ψηφιακή παροχή υπηρεσιών υγείας.

Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα έφτιαξε έναν οδηγό προκειμένου να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη χρήση των εφαρμογών αυτών.

Πως λειτουργούν

Οι πολίτες που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές ιχνηλάτησης και νοσήσουν από Covid – 19, θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν το αποτέλεσμα της διαγνωστικής τους εξέτασης στην εφαρμογή, μέσω της δημόσιας υγειονομικής αρχής στην οποία υπάγονται. 

Εκείνη τη στιγμή, η ηλεκτρονική ιχνηλάτηση επαφών ενεργοποιεί την αποστολή ειδοποιήσεων στα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή ο χρήστης που είναι φορέας του ιού. Για να λάβει κάποιος ειδοποίηση, θα πρέπει να έχει βρεθεί για χρονικό διάστημα άνω των 15 λεπτών και σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από τον φορέα του Covid – 19.

Τα άτομα αυτά λαμβάνουν ειδοποίηση ότι έχουν εκτεθεί και ενημερώνονται για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, όπως για παράδειγμα να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υγειονομική αρχή, να παραμείνουν σε απομόνωση στο σπίτι τους ή να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Κομισιόν, οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών λειτουργούν με τρόπο ο οποίος δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, καθώς η ειδοποίηση γίνεται με τη χρήση κωδικών οι οποίοι ανταλλάσσονται μέσω Bluetooth σε μικρή απόσταση.

Για την προστασία προσωπικών δεδομένων, οι εφαρμογές δεν χρησιμοποιούν γεωεντοπισμό και δεδομένα μετακίνησης, ενώ θα απενεργοποιούνται αυτόματα στο τέλος της πανδημίας. Η λειτουργία των εφαρμογών ιχνηλάτησης βασίζεται στην τεχνολογία που δημιούργησαν από κοινού η Google και η Apple (Exposure Notifications System), προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια περιορισμού του κορωνοϊού.

Τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Γερμανίας

Την Τετάρτη η Deutsche Telekom και ο επίσης γερμανικός όμιλος λογισμικού SAP παρουσίασαν την εφαρμογή ιχνηλάτησης Corona Warn App για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία θα είναι εφεξής διαθέσιμη στους πολίτες που κατοικούν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telecom, Τιμ Χέτγκες, η εφαρμογή επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ιχνηλάτησης δεδομένου ότι μέσω της ψηφιοποίησης του διαγνωστικού ελέγχου οι υγειονομικές αρχές κερδίζουν κρίσιμο χρόνο – περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες.

Με ανάρτησή του στο Linkedin ο κ. Χέτγκες τόνισε επίσης ότι η εφαρμογή σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Όπως ανέφερε, δεν μεταδίδει προσωπικά δεδομένα αλλά τυχαίους κωδικούς, ενώ όλα τα δεδομένα διαγράφονται μετά από διάστημα 14 ημερών, όσο δηλαδή διαρκεί η περίοδος επώασης.

Από την πρώτη Ιουνίου οι πολίτες στην Ιταλία μπορούν να κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα την εφαρμογή Immuni, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης.

Η εφαρμογή είναι έως τώρα ιδιαίτερα δημοφιλής, δεδομένου ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες αποφάσισαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο να την εγκαταστήσουν στα κινητά τους τηλέφωνα.     

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν έως τώρα σχέδια για τη δημιουργία αντίστοιχης εφαρμογής. Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, τον τελικό λόγο για την ανάπτυξη μίας εφαρμογής στα πρότυπα του Corona Warn App και της ιταλικής εφαρμογής Immuni, έχουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς δεδομένου ότι δεν πρόκειται για τεχνολογία η οποία αναπτύσσεται με εμπορικούς όρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα – Η πανδημία είναι ακόμα εδώ
Μητσοτάκης: Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα – Η πανδημία είναι ακόμα εδώ
«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει».
Μητσοτάκης: Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα – Η πανδημία είναι ακόμα εδώ
Γεωργιάδης: Περίπου 12.500 αιτήσεις για το πρόγραμμα στήριξης της εστίασης
Γεωργιάδης: Περίπου 12.500 αιτήσεις για το πρόγραμμα στήριξης της εστίασης
Περίπου 12.500 αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί για το πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Γεωργιάδης: Περίπου 12.500 αιτήσεις για το πρόγραμμα στήριξης της εστίασης