Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την απεργία της Πέμπτης εξετάζει η ΣΤΑΣΥ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη με το αίτημα να κηρυχθεί παράνομη η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά τα σωματεία των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, θα εξετάσει πολύ σοβαρά η διοίκηση της εταιρείας σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα συνδικάτα στις 3 γραμμές του μετρό και του τραμ δημοσιοποίησαν την απόφασή τους να συνταχθούν με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και να απεργήσουν την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας σε σχέδιο νόμου που αφορά σε εργασιακά ζητήματα, το οποίο πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας το προσεχές διάστημα.

Το ΕΚΑ έλαβε την απόφαση να πραγματοποιήσει την απεργία της επόμενης Πέμπτης στις 6 Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και ως εκ τούτου δεν είναι γνωστό ακόμα το περιεχόμενό του.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση για την απεργία ελήφθη από συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και από ορισμένα μέλη της ΔΑΚΕ.

Τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ θεωρούν ότι η απόφαση που έλαβαν για την κινητοποίηση είναι νόμιμη και ότι καλύπτονται από το ΕΚΑ, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο νόμος του 2018 προβλέπει ότι για να ληφθεί έγκυρη απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να προηγηθεί γενική συνέλευση στην οποία να ψηφίσουν το 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών μίας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως είναι τα εννέα σωματεία εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ ενδέχεται να μην έχουν τηρήσει τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις απεργίες, καθώς δεν ειδοποίησαν τη διοίκηση της εταιρείας τέσσερις ημέρες πριν από την κινητοποίηση ενώ δεν έχουν προσκομίσει απόφαση γενικής συνέλευσης.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν προηγήθηκε συζήτηση με τα αιτήματά τους τα οποία δεν κοινοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας και στην εταιρεία, ενώ δεν έχουν ορίσει ακόμα προσωπικό ασφαλείας για την ημέρα της απεργίας όπως οφείλουν.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ το απόγευμα της Δευτέρας, τονίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν να γίνει η πανδημία «εργαλείο» για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια.

Εκτός από την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν ακόμα το περιεχόμενό του, οι συνδικαλιστές ζητούν να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης για τη διασπορά του Covid – 19 εντός της ΣΤΑΣΥ με την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων για τους εργαζομένους με έξοδα της εταιρείας.

Μεταξύ των διεκδικήσεων των συνδικάτων είναι και η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς η τελευταία έληξε τον περασμένο Μάρτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ