Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: «Τρέχει» το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο / Eurokinissi

Θέμα λίγων ημερών είναι η ολοκλήρωση των πρόδρομων μελετών για το έργο του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας και της περιβάλλουσας περιοχής, το οποίο θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας τα επόμενα έτη.

Πρόκειται για έργο που θα αναβαθμίσει εκ βάθρων τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας, το οποίο ήταν το πρώτο που ιδρύθηκε μετά από την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό το 1829 και εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.

Από το 1889 το μουσείο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο συνολικής έκτασης 16.000 τμ επί της οδού Πατησίων που αρχικά σχεδιάστηκε από το Γερμανό αρχιτέκτονα Λούντβιχ Λάνγκε και τελικά διαμορφώθηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης του μουσείου με την κατασκευή δύο ή τριών υπογείων επιπέδων με έκταση 15.000 τμ έκαστο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα υπόγεια επίπεδα πιθανότατα θα διαμορφωθεί σε χώρο στάθμευσης οχημάτων, ενώ προσθέτουν ότι μαζί με τις παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή και τη σύνδεση του μουσείου με το Ακροπόλ, το κόστος του έργου ενδέχεται να αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Με την επέκταση των εγκαταστάσεων θα δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χώροι για την προβολή των πέντε μεγάλων μόνιμων καθώς και των μικρότερων συλλογών που φιλοξενούνται στο μουσείο, οι οποίες απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα.

Οι χώροι προβολής των αρχαιοτήτων θα αποφασιστούν μετά από την εκπόνηση μουσειογραφικής μελέτης, η οποία θα υποβληθεί για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και στο Συμβούλιο Μουσείων.

Ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο δημοπράτησης του εμβληματικού έργου, με καλά πληροφορημένες πηγές να επισημαίνουν ότι θα επιλεγεί ο πλέον ευέλικτος.

Ανοικτό παραμένει ακόμα και το ζήτημα της χρηματοδότησης για το οποίο εξετάζονται διαφορετικά σενάρια, ακόμα και εκείνο της αξιοποίησης χορηγιών.

Ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία ποντάρει ότι η επένδυση θα λειτουργήσει καταλυτικά για την αναβάθμιση της περιοχής των Εξαρχείων.

Στις 17 Αυγούστου 2019, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να συζητήσουν την υλοποίηση του έργου και την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Η ιδέα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του μουσείου και την υλοποίηση παρεμβάσεων στην περιοχή πέριξ αυτού δεν είναι νέα, δεδομένου ότι χρονολογείται από το 2003 ενώ επανήλθε στο προσκήνιο το 2008 από την τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ