Ο κύβος ερρίφθη για το σχέδιο της Τρ. Ελλάδος

Economista
ECONOMISTA
Ο κύβος ερρίφθη για το σχέδιο της Τρ. Ελλάδος
Φωτογραφία: Shutterstock

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προωθήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομικών υπόμνημα, που θα περιλαμβάνει τα βασικά σημεία και κρίσιμες τεχνικές πτυχές του σχεδίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόκειται για στοιχεία που ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κοινής ομάδας εργασίας που έχει δημιουργηθεί με την ΤτΕ για την προώθηση του σχεδίου για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και με βάση αυτά το Υπουργείο αναμένεται να συντάξει τη σχετική πρόταση που θα υποβάλει στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), προκειμένου το σχέδιο να εξεταστεί από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Σύμβουλος της ΤτΕ για την επεξεργασία του υπομνήματος ήταν η Rothschild. Σημειώνεται ότι η έγκριση του σχεδίου της ΤτΕ από την DG Comp είναι απαραίτητη για την υλοποίησή του, ενώ το σχέδιο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και των επενδυτών, στις σχετικές παρουσιάσεις που έχει πραγματοποιήσει επιτελείο της ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών προώθησης στις ευρωπαϊκές αρχές των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σχέδιο της ΤτΕ

Το σχέδιο της ΤτΕ περιλαμβάνει την τιτλοποίηση μέρους μη-εξυπηρετούμενων δανείων και τη μεταβίβασή τους σε ένα ειδικό όχημα SPV. Η μεταβίβαση θα γίνει με τιτλοποίηση των δανείων σε τρέχουσες τιμές, όπως αποτυπώνονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Κατόπιν θα προσδιοριστεί η αξία αγοράς των δανείων αυτών ενώ η διαφορά μεταξύ της αξίας ισολογισμού και αξίας αγοράς θα από την μεταβίβαση ισόποσου ποσού αναβαλλομένης φορολογικής απαίτησης (DTC).

Το μεγάλο πλεονέκτημα του σχεδίου της ΤτΕ είναι ότι εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων «λύνει» και το πρόβλημα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, αποτρέποντας νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα κληθεί να καλύψει το κράτος λόγω της υποχρέωσης (ύψους 16 δισ. ευρώ) που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στα πλεονεκτήματα του σχεδίου της ΤτΕ περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες μπορούν πολύ ταχύτερα να πετύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετουμένων, και μάλιστα να τους ξεπεράσουν.

Επιπλέον, το Δημόσιο δεν ζημιώνεται από την συναλλαγή. Αντίθετα το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αποκομίσει μεγαλύτερο κεφαλαιακό όφελος από τις ανακτήσεις των προβληματικών δανείων. Τέλος η πρόταση της ΤτΕ μπορεί να συνδυασθεί με αυτή του ΤΧΣ ή και με άλλες προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί ή θα παρουσιαστούν.

Άμεση προτεραιότητα η μείωση των «κόκκινων» δανείων

Η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το ζωτικής σημασίας ζήτημα για τις εγχώριες τράπεζες. Πέρα από τις πιέσεις του επόπτη, δηλαδή της ΕΚΤ, ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις ασκεί η αγορά και οι επενδυτές κάτι που διαπίστωσαν για άλλη μια φορά οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών στο Λονδίνο όπου βρέθηκα για το ετήσιο συνέδριο για τις τράπεζες της Morgan Stanley.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ (Σεπτέμβριος 2018), το ύψος των μη «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα ανήλθε στο 43,7% έναντι... 4,2% που ήταν ο μέσος όρος για τα «κόκκινα» δάνεια των χωρών – μελών της ευρωζώνης.

Η υλοποίηση των σχεδίων της ΤτΕ και του ΤΧΣ μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα σε μεγάλη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή, ή σωστότερα επαναπροσέγγιση των ελληνικών τραπεζών, με την ευρωπαϊκή κανονικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ