Χαμηλές προσδοκίες για τη συνεδρίαση του EWG

Economista
ECONOMISTA
Eurogroup

Με χαμηλά τον πήχη πραγματοποιείται το σημερινό EuroWorging Group (EWG) καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – θεσμών μεταθέτοντας για αργότερα των αποδέσμευση της δόσης του 1 δις. ευρώ.

Μεγάλο αγκάθι είναι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας όπου η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα απείλησε με μονομερή ενέργεια, δηλαδή να νομοθετήσει χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς, αναβιώνοντας το κλίμα των ημερών του 2015 και 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυβερνητικές απειλές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των θεσμών οι οποίοι απείλησαν ότι θα διέκοπταν κάθε συνομιλία με την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι η κυβέρνηση έκανε βήματα πίσω και δεν προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε μονομερή κατάθεση του νέου πλαισίου.

Αυτό βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε γεφυρώνει την απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Την περασμένη Τετάρτη ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της ομάδας επιτήρησης της Κομισιόν για την Ελλάδα, σημείωσε ότι το σχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας έχει δυνατότητες να αποτελέσει ουσιαστική λύση στο ζήτημα των στεγαστικών κόκκινων δανείων, ωστόσο πρόκειται για αρκετά πολύπλοκο και πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στη σωστή αρχιτεκτονική του σχεδίου ώστε να μην εξελιχθεί σε νέο Νόμο Κατσέλη.

Οι δανειστές θεωρούν ότι τα όρια θα πρέπει να είναι χαμηλότερα και η αρχιτεκτονική του σχεδίου να είναι τέτοια που θα αποκλείσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα αποκαταστήσει την κουλτούρα πληρωμών η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια αρκετά δύσκολη θέση: από την μια δεν μπορεί και δεν θέλει να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές καθώς κάτι τέτοιο θα είχε άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις καθιστώντας αμφίβολη την επιβίωση της κυβέρνησης μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Από την άλλη η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι θέμα με πολλές πολιτικές προεκτάσεις και ο Σύριζα τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει και διευκολύνει πολλούς ψηφοφόρους της λογικής «δεν πληρώνω». Έτσι αν υπάρξει συμβιβασμός κοντά στις θέσεις των θεσμών η κυβέρνηση κινδυνεύει να αποξενωθεί με ένα κομμάτι ψηφοφόρων, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες εμφανίζονται αρκετά ψύχραιμες θεωρώντας ότι το νέο πλαίσιο, ακόμα και στη βάση της πρότασης της κυβέρνησης, είναι σημαντικά καλύτερο από τον νόμο Κατσέλη και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στην στεγαστική πίστη.

Τι θα γίνει με το νέο πλαίσιο

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι είναι απίθανο να έχουμε θετικό αποτέλεσμα σήμερα και θεωρούν ότι οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης – θεσμών θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια συμβιβασμού. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι είναι αρκέτα δύσκολη η σύγκλιση των δυο πλευρών καθώς σε πολλές κρίσιμες πτυχές του σχεδίου υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση, με τους δανειστές να ακολουθούν σκληρή στάση. «Αυτή τη στιγμή είναι 50% - 50% οι πιθανότητες για μια λύσης τις επόμενες ημέρες», σημειώνουν πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία ενώ θεωρούν αρκετά πιθανό να μην υπάρξει λύση και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μαζί με την εκταμίευση της δόσης να μετατεθεί για αργότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ