fbpxΧιλιάδες θέσεις εργασίας ανοίγουν στα ξενοδοχεία | Economistas.gr
Skip to main content

Χιλιάδες θέσεις εργασίας ανοίγουν στα ξενοδοχεία

Χιλιάδες θέσεις εργασίας ανοίγουν στα ξενοδοχεία
Φωτό: Shutterstock

Ισχυρή ώθηση στην απασχόληση δίνει και φέτος ο τουρισμός, καθώς ήδη παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην αναζήτηση εργαζομένων από ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από έρευνα του economistas.gr σε δημοφιλείς ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας.

Ειδικότερα, σε 1.220 ανέρχονται τον τελευταίο μήνα οι αγγελίες αναζήτησης εργαζομένων από ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, ενόψει της τουριστικής σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν μία στις τρεις αγγελίες για αναζήτηση προσωπικού αφορά ζήτηση εργαζομένων από ξενοδοχεία. Σημειώνεται ότι κάθε αγγελία αφορά την αναζήτηση προσωπικού για την κάλυψη πολλών θέσεων σε ένα ξενοδοχείο.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, δημοσιεύθηκαν 300 νέες αναζητήσεις για προσωπικό, με τα «σκήπτρα» να κρατούν οι Κυκλάδες, στις οποίες παρατηρείται η εντονότερη ζήτηση, ενώ ακολουθούν η Αττική, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική.

Πρόκειται για αναζήτηση προσωπικού και στελεχών κυρίως για εποχιακή εργασία, ωστόσο κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρουν και θέσεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης, ιδιαίτερα σε διοικητικές θέσεις.

Ποιες ειδικότητες ζητούνται

Οι δύο κορυφαίες ειδικότητες που αναζητούν τα ξενοδοχεία, είτε αφορά σε μεγάλες μονάδες είτε σε μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι οι receptionist  και οι καμαριέρες που φθάνουν σε κάποιες περιοχές και το 70% των ειδικοτήτων αναζήτησης προσωπικού.

Παράλληλα,  μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για τους προϊσταμένους ορόφου,  καθώς και για υπαλλήλους γενικών καθηκόντων και φροντίδας παραλίας.

Ανάμεσα στις προσφορές εργασίας, ξεχωρίζουν και νέες ειδικότητες, όπως είναι για παράδειγμα ο Guest Experience Specialist, δηλαδή ο Ειδικός Εμπειρίας Επισκεπτών, ο οποίος σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του ξενοδοχείου το οποίο έχει άμεση επαφή με τον πελάτη, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλα βαίνουν ομαλά στη φιλοξενία του, παρέχοντάς του μια καλή εμπειρία.

Για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, μία μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση ζητά κάτοχο μεταπτυχιακού σχολής τουριστικών επαγγελμάτων με προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση κατά προτίμηση σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Η αναζήτηση μέσω αγγελιών για chef και sous chef φαίνεται να φθίνει με το πέρασμα των χρόνων, λόγω και της αυξημένης ενασχόλησης των ξενοδοχείων με τη γαστρονομία αλλά και της υπερπροσφοράς της συγκεκριμένης ειδικότητας, ενώ αυξάνεται η ζήτηση για πιο τεχνικά επαγγέλματα όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές και κηπουροί.

Οι ειδικότητες με τη μικρότερη ζήτηση από τα ξενοδοχεία, είναι οι spa receptionist, οι ξεναγοί, οι εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας και οι δύτες.

Ποιοι δημοσίευσαν αγγελίες

Ενδεικτικά, ανάμεσα στα ξενοδοχεία και τις ξενοδοχειακές εταιρείες που ανήρτησαν αγγελίες για θέσεις εργασίας, είναι:

  • Το Ibis Styles Athens Routes του ομίλου ACCOR, που θα λειτουργήσει από τον Ιούνιο στην Αθήνα,
  • το νεόδμητο Elia Ermou Athens Hotel στην πλατεία Συντάγματος,
  • το 5 αστέρων Wellness Santa Resort στη Θεσσαλονίκη,
  • τα ξενοδοχεία της Astir Palace Vouliagmeni S.A.,
  • τα ξενοδοχεία τηςZeus International και της Hotel Brain.

Ευκαιρίες για πρακτική σε σπουδαστές ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων, προσφέρουν τα Sofitel Athens Airport  και το ξενοδοχείο President.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και περισσότερα ξενοδοχεία επιλέγουν τους υποψήφιους που διαθέτουν πτυχίο τουριστικής σχολής ή θέτουν την ύπαρξη πτυχίου ως απαραίτητη προϋπόθεση, ακόμη και για ειδικότητες όπως σερβιτόροι ή βοηθοί υποδοχής.

Πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι

Ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδίων, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), δημιούργησε το 2018 το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, με τις θέσεις εργασίας στον τομέα να φθάνουν τις 988.600.

Το 2019, παρότι φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μικρή κάμψη στον αριθμό των επισκεπτών, ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, για πρώτη φορά από τότε που το WTTC άρχισε να παρακολουθεί την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Ακόμη και την περίοδο των υψηλών οικονομικών επιδόσεων, πριν από την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα απασχολούνταν λιγότεροι άνθρωποι στον κλάδο του τουρισμού, σε σχέση με το 2018 (934.500 το 2006), κάτι που δείχνει ότι ο τομέας του τουρισμού έχει ήδη ξεπεράσει την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Οι εισπράξεις από τον τουρισμό συνέβαλαν καθοριστικά στην αποτροπή πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας, στην περίοδο της πρωτοφανούς κρίσης, που άρχισε το 2008 και «έσβησε» το ¼ του εθνικού εισοδήματος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2008, που ήταν η πρώτη χρονιά ύφεσης της οικονομίας στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, ως και το τέλος του τρίτου τριμήνου 2018, όταν έληξε και το τρίτο, διαδοχικό μνημόνιο, οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν σωρευτικά στο ποσό των 128,378 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρισμός: Με 128 δισ. κράτησε όρθια την Ελλάδα!
Τουρισμός: Με 128 δισ. κράτησε όρθια την Ελλάδα!
Συνεισφορά την περίοδο 2008 – 2018 ίση με το δάνειο του πρώτου μνημονίου. Δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης «βλέπει» το World Travel & Tourism Council.
Τουρισμός: Με 128 δισ. κράτησε όρθια την Ελλάδα!
Σε ξενοδοχείο μεταμορφώνεται ιστορικό κτίριο στη Βαρβάκειο
Σε ξενοδοχείο μεταμορφώνεται ιστορικό κτίριο στη Βαρβάκειο
«Πράσινο φως» έδωσε του Υπουργείο Πολιτισμού για την ανακαίνισης πενταόροφου κτιρίου στην πλατεία Βαρβακείου το οποίο θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.
Σε ξενοδοχείο μεταμορφώνεται ιστορικό κτίριο στη Βαρβάκειο
Κρήτη: Άδειες για δέκα νέα πολυτελή ξενοδοχεία
Κρήτη: Άδειες για δέκα νέα πολυτελή ξενοδοχεία
«Μαγνήτης» επισκεπτών το νησί, αύξηση 6,9% το 2018. Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες, μεγάλη επένδυση 150 εκατ. ευρώ σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.
Κρήτη: Άδειες για δέκα νέα πολυτελή ξενοδοχεία
AirBnB: «Πόλεμος» μεταξύ ιδιοκτητών και ξενοδόχων
AirBnB: «Πόλεμος» μεταξύ ιδιοκτητών και ξενοδόχων
Υπό πίεση η κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει περιοριστικά μέτρα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Άλμα 17% των ενοικίων στην Αθήνα, 14% στην Θεσσαλονίκη.
AirBnB: «Πόλεμος» μεταξύ ιδιοκτητών και ξενοδόχων
Πτώση 8% στις τιμές ξενοδοχείων της Αθήνας
Πτώση 8% στις τιμές ξενοδοχείων της Αθήνας
Παραμένουν σε καθοδική τροχιά για τέταρτο συνεχή μήνα. Η Αθήνα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση των πόλεων με τη χαμηλότερη τιμή. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Trivago.
Πτώση 8% στις τιμές ξενοδοχείων της Αθήνας
Χορός δισεκατομμυρίων στα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας
Χορός δισεκατομμυρίων στα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας
Μπαράζ επενδύσεων στον τουρισμό, ενώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας επενδύθηκαν πάνω από 2 δισ. ευρώ και οι κλίνες αυξήθηκαν πέρυσι κατά 1.500. Ποιες μονάδες άνοιξαν ή επανήλθαν σε λειτουργία.
Χορός δισεκατομμυρίων στα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας