fbpx«Πακέτο» προεκλογικών παροχών μετά το Πάσχα | Economistas.gr
Skip to main content

«Πακέτο» προεκλογικών παροχών μετά το Πάσχα

«Πακέτο» προεκλογικών παροχών μετά το Πάσχα
Πηγή: Eurokinissi

«Πακέτο» παροχών που θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το Πάσχα εξετάζει η κυβέρνηση, έχοντας ως «ατού» το υπερπλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ, που επισημοποιήθηκε χθες.

Ο νέος κύκλος παροχών συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το πιθανότερο είναι ότι πριν προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανακοινώσεις θα γίνουν οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών, που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 6 Μαϊου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έξτρα παροχές, μέρος των οποίων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και μέρος των οποίων θα είναι εφάπαξ. Αυτό επιβεβαίωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, όμως να επιβεβαιώσει το ένα ή το άλλο μέτρο, όπως αυτά διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, με ένα κόστος που απαιτεί πλεόνασμα κοντά στο 6%.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών φόρου εισοδήματος, προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2015, κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5% η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2% πριν καταργηθεί.

Το «πάτημα» για τη νέα δέσμη παροχών στην κυβέρνηση δίνει η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, η επαναλαμβανόμενη μορφή της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων.

Ήδη στο ΓΛΚ "μετράνε" ποιες από αυτές τις υπερβάσεις έχουν μόνιμο χαρακτήρα, προκειμένου να ενισχυθεί η κυβερνητική επιχειρηματολογία για τις επικείμενες παροχές, ειδικά αυτές που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα δεσμεύουν τους επόμενους Προϋπολογισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα (3,6%) τελεί υπό αναθεώρηση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2020- 2023.

«Ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων», σημείωσε η ίδια πηγή και ασφαλώς πρόκειται για μια καινοφανή διαδικασία ανακοίνωσης παροχών, πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή πριν καν υπάρξουν τα πρώτα συμπεράσματα από τις ροές του φόρου εισοδήματος και του φόρου ακινήτων.  

Για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους Θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους. Ωστόσο, όπως είχαν επισημάνει πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο στο iefimerida, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις αποτελούν μέρος της 3ης αξιολόγησης και πρέπει να μπουν στο τραπέζι.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ενώ ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστούν οι 120 δόσεις ως χθες, η κατάθεση του νομοσχεδίου μετατίθεται μετά τις 6 Μαίου, δηλαδή αφού θα έχει ξεκινήσει η 3η αξιολόγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πλεονάσματα στο επίκεντρο της συνάντησης Λαγκάρντ - Τσακαλώτου
Τα πλεονάσματα στο επίκεντρο της συνάντησης Λαγκάρντ - Τσακαλώτου
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για τις γενικότερες δημοσιονομικές πολιτικές στην Ελλάδα μίλησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ στη χθεσινή της συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.
Τα πλεονάσματα στο επίκεντρο της συνάντησης Λαγκάρντ - Τσακαλώτου
Στα ύψη το πλεόνασμα: έφθασε το 4,4% το 2018
Στα ύψη το πλεόνασμα: έφθασε το 4,4% το 2018
Αύξηση κατά 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Υπέρβαση κατά 0,3% της αρχικής πρόβλεψης. Πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης.
Στα ύψη το πλεόνασμα: έφθασε το 4,4% το 2018
Άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ το υπερπλεόνασμα του 2018
Άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ το υπερπλεόνασμα του 2018
Το πρωτογενές αποτέλεσμα, όπως μετριέται από τους θεσμούς των δανειστών, έφθασε το 4,29% και ήταν 0,8% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο, αφήνοντας στην κυβέρνηση περιθώρια ελιγμών για προεκλογικές παροχές.
Άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ το υπερπλεόνασμα του 2018
Πυκνώνουν οι επαφές για τα πλεονάσματα αλλά…
Πυκνώνουν οι επαφές για τα πλεονάσματα αλλά…
Θετικά μηνύματα κομίζουν Ντε Γκίντος και Τζεντιλόνι. ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών είναι προετοιμασμένοι για διαπραγμάτευση- πακέτο μετά τον Απρίλιο.
Πυκνώνουν οι επαφές για τα πλεονάσματα αλλά…