fbpxΝέο «πακέτο» Τσίπρα με 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ | Economistas.gr
Skip to main content

Νέο «πακέτο» Τσίπρα με 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ

Νέο «πακέτο» Τσίπρα με 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ
Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

«Πακέτο» παροχών για τη διετία 2019 - 2020, που όπως είπε απευθύνεται «στους πολλούς, σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα», παρουσίασε πριν από λίγο από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανακοίνωσε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για δέσμευση ποσού 5,55 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό (escrow account), ως εγγύηση ομαλής εξυπηρέτησης του χρέους προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η νέα συμφωνία με τους εταίρους εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει ένα «μαξιλάρι» 1% του ΑΕΠ το χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους προς τον ESM και αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαχειρισθεί τον επιπλέον χώρο που υπάρχει στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών με μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας.

Για το 2018, ο δημοσιονομικός χώρος πέρα από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι 1,14 δισ. ευρώ, για το 2020 φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ, παρότι δεν θα εφαρμοσθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου και για το 2021 ο δημοσιονομικός χώρος φθάνει τα 1,22 δισ. ευρώ.

Για την αξιοποίηση αυτού του χώρου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει μια σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής, για το 2019, και άλλη μία δέσμη μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ το 2020. Όλα τα μέτρα, υπογράμμισε, έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Ειδικότερα, για το 2019 θα νομοθετηθούν:

 1. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%,
 2. Η μετάταξη όλων των τροφίμων από το συντελεστή ΦΠΑ του 24% στο 13%,
 3. Η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο) από 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή 6%,
 4. Η πληρωμή της λεγόμενης 13ης σύνταξης, με βάση το παλιό δώρο Πάσχα (μισή σύνταξη), το οποίο θα πάρουν ολόκληρο οι χαμηλοσυνταξιούχοι και μειωμένο όσοι έχουν μεγαλύτερες συντάξεις. Μια πλήρη σύνταξη θα λαμβάνουν όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 500 ευρώ και από αυτό το επίπεδο θα υπάρχουν προοδευτικές μειώσεις.

Για το 2020 προβλέπεται:

 1. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα περισσότερα εισοδήματα, έως 20.000 ευρώ, και μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα. Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι 2% και θα καταργηθεί, ενώ για τα μεγαλύτερα εισοδήματα θα μειωθούν οι συντελεστές,
 2. Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων από 100% σε 150% ετησίως, για επενδύσεις που θα γίνουν εντός 5ετίας σε όλους τους κλάδους. Επίσης, το 2021 θα μειωθεί ο φόρος επιχειρήσεων στο 25%,
 3. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη για τους νέους. Για νέους έως 25 ετών η επιδότηση θα είναι 80% των εισφορών και έως 30 ετών θα καλύπτεται το 25%,
 4. Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%, με στόχο τη μείωση τιμών και την τόνωση της κατανάλωσης,
 5. Στοχευμένα μέτρα που αφορούν τους νησιώτες και τους κατοίκους ορεινών περιοχών: μείωση φόρου εισοδήματος σε κατοίκους νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους. Επίσης, θα υπάρξει μείωση φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για όσους κατοικούν σε ορεινές ζώνες,
 6. Μέτρα για αγροτικούς συνεταιρισμούς: μείωση φόρου στο 10%, έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών,
 7. Για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, θα επανέλθει η έκπτωση τόκων από το φορολογητέο εισόδημα, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κομισιόν επιμένει: «Να μειωθεί το αφορολόγητο»!
Η Κομισιόν επιμένει: «Να μειωθεί το αφορολόγητο»!
Αυστηρό μήνυμα με την έκθεση για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» κατά των σχεδίων για ματαίωση του μέτρου. Έντονη ανησυχία για τις «καχεκτικές» επενδύσεις.
Η Κομισιόν επιμένει: «Να μειωθεί το αφορολόγητο»!
Ο Τσίπρας ανοίγει στο Ζάππειο το «πακέτο» των παροχών
Ο Τσίπρας ανοίγει στο Ζάππειο το «πακέτο» των παροχών
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου μαζί με το οικονομικό επιτελείο για την παρουσίαση των νέων μέτρων που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως έχει προαναγγείλει ήδη ο πρωθυπουργός.
Ο Τσίπρας ανοίγει στο Ζάππειο το «πακέτο» των παροχών
Σύγκρουση με το Eurogroup μετά τις ευρωεκλογές
Σύγκρουση με το Eurogroup μετά τις ευρωεκλογές
Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν παροχές και προτάσεις «ελαστικοποίησης» του στόχου για το πλεόνασμα και είναι έτοιμοι για κυρώσεις με «πάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης χρέους.
Σύγκρουση με το Eurogroup μετά τις ευρωεκλογές
«Γκάζια» για το Σχέδιο Ανάκαμψης
«Γκάζια» για το Σχέδιο Ανάκαμψης
Η επιστροφή του κορωνοϊού σκιάζει τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα- Μετά (;) την υποβολή του Σχεδίου στις Βρυξέλλες η δημόσια διαβούλευση
«Γκάζια» για το Σχέδιο Ανάκαμψης