Ο Γ. Στουρνάρας επιμένει: Δεν υπάρχει χώρος για παροχές

Φωτό: Eurokinissi

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές», επαναλαμβάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στους "Financial Times" και αντικρούει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, επικαλούμενος τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το α' τρίμηνο του έτους, αλλά και τις ανάγκες που δημιουργεί η κάλυψη συντάξεων προηγούμενων ετών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί και πάλι για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω των παροχών και ελαφρύνσεων που ήδη εγκρίθηκαν από τη Βουλή (13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ), επικαλούμενος ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι η φετινή «σοδειά» των φορολογικών εσόδων αποκλείεται να είναι τόσο... πλούσια όσο εκείνη του 2018.

Όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του α' τριμήνου έδειξαν ότι τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερο από 900 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Προβλέπει, μάλιστα, ότι αυτή η τάση αποδυνάμωσης των φορολογικών εσόδων θα συνεχισθεί, ενόψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου, προφανώς λόγω της παραδοσιακής χαλάρωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών σε προεκλογικές περιόδους.

«Η κυβέρνηση είναι απίθανο να συγκεντρώνει φόρους με τον ίδιο ρυθμό που το έκανε την προηγούμενη χρονιά, ενώ θα είναι υποχρεωμένη και να αντιμετωπίσει φέτος ένα μεγάλο μέγεθος αιτήσεων για συντάξεις, που εκκρεμούν για χρόνια και καλύπτουν την περίοδο της κρίσης», υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας στις δηλώσεις του στους "FT".

Η κυβέρνηση, ως τώρα, έχει αποφύγει να επιτεθεί στον κ. Στουρνάρα με την ίδια ένταση που έκανε στο παρελθόν, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι βασίζεται σε εντελώς διαφορετικούς υπολογισμούς για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 από αυτούς που γίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από απάντηση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργου Χουλιαράκη, σε όσα έχει δηλώσει ο κ. Στουρνάρας,

  • Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο. Η πρόβλεψη αυτή, αποτυπώνεται στον πίνακα 4 του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου.

Ο κ. Χουλιαράκης, μάλιστα, άφησε στην ίδια απάντηση να εννοηθεί ότι η διαφωνία μπορεί να οφείλεται σε παρεξήγηση. «Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης - στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα - ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Χουλιαράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ