Σε τέλμα η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης

Φώτο: Shutterstock

Σε τέλμα εξακολουθεί να βρίσκεται μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, που αφορά στην επιλογή ειδικών και τομεακών γραμματέων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία.

Όπως αναφέρει η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις ένας από το σύνολο των 69 ειδικών και τομεακών γραμματέων έχει αναλάβει τα καθήκοντά του, παρά το γεγονός πως οι περισσότερες θέσεις προκηρύχθηκαν πριν από περίπου 18 μήνες.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, η οποία θεωρείται μείζονος σημασίας για την απεξάρτηση του Δημοσίου από τα πολιτικά κόμματα, προβλέπει την τοποθέτηση όλων των νέων στελεχών με το νέο σύστημα έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν είναι εξαιρετικά αμφίβολο να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τότε, δεδομένου πως από τις 69 προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί, μόλις δύο βρίσκονται στο τελικό στάδιο επιλογής, ενώ επτά είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Το ζήτημα της στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης έχει απασχολήσει έντονα τους θεσμούς, οι οποίοι μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι είχαν αναγκάσει την κυβέρνηση να εκδώσει ξανά 22 προκηρύξεις για την τοποθέτηση ειδικών και τομεακών γραμματέων σε εννέα υπουργεία. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες της αντιπολίτευσης για φωτογραφικές προκηρύξεις οι οποίες ευνοούσαν υφιστάμενους γενικούς γραμματείς που είχαν διοριστεί από το ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την επιλογή διευθυντών και προϊσταμένων, καθώς έχουν γίνει 101 τοποθετήσεις διευθυντών από το σύνολο των 395, ενώ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία για τους προϊστάμενους.

Ο μοναδικός στόχος που έχει επιτευχθεί έως τώρα από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της δημόσια διοίκησης, αφορά στην τοποθέτηση 90 γενικών διευθυντών, οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει τα καθήκοντά τους.

Μείωση εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του κόστους του δημόσιου τομέα, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν την ανησυχία τους πως δεν έχει τηρηθεί το ανώτατο όριο για τις προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν πως είναι σημαντικό να γίνουν διορθώσεις μέσα στο 2019 και να μειωθεί ο αριθμός του προσωρινού προσωπικού κατά 1.550 εργαζόμενους.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην εκπόνηση ολοκληρωμένου συστήματος ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019.

Για να λειτουργήσει το νέο σύστημα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ψηφιακών οργανογραμμάτων στους φορείς του Δημοσίου. Σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, 745 από τους περίπου 1.500 φορείς της γενικής κυβέρνησης έχουν ολοκληρώσει τα ψηφιακά οργανογράμματα, καταγράφοντας τα καθήκοντα 135.000 θέσεων εργασίας.

Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την επιλογή της κυβέρνησης να χορηγήσει παροχές σε ορισμένους εργαζόμενους, προκειμένου να καλυφθεί η προσωπική διαφορά.

Η περίπτωση του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό του ενιαίου μισθολογίου.

«Αν και το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό, η χορήγηση παροχών δημιουργεί δομικά προβλήματα και δημοσιονομικό ρίσκο, καθώς και άλλα υπουργεία ενδέχεται να εξετάσουν παρόμοιες παροχές. Η καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου αποτέλεσε μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας», αναφέρει η έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ