EBRD: Ανάκαμψη με προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις

Φωτό: Shutterstock

«Η ανάκαμψη που άρχισε το 2017 συνεχίστηκε με μέτριους ρυθμούς το 2018, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει κάτω του 20% για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2011, ωστόσο παραμένει πολύ υψηλό», παρατηρεί στην έκθεσή της με τίτλο «Transition Report 2018-19-Work in Transition» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank of Reconstruction and Development).

Η έξοδος από το πρόγραμμα δίνει μία ανάσα, ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεσμεύει τη χώρα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να λάβει τα μέτρα ελάφρυνσης, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της μεσοπρόθεσμα.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με το τραπεζικό ίδρυμα, οι πρωταρχικοί στόχοι για την κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να μπει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά πρέπει να είναι οι ακόλουθοι:

  • Πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, η οποία θα οδηγήσει στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα προλάβει μικρούς δημοσιονομικούς υφάλους μέχρι η οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της.
  • Ενίσχυση των διασυνοριακών δεσμών, ώστε να εκμεταλλευθεί η χώρα τη νέα δυναμική στην ανάπτυξη διασυνοριακών έργων υποδομών και ενεργειακών project και να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια στο εμπόριο. 
  • Προσήλωση στο σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων, ξεχωρίζοντας την πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ, την αξιοποίηση του Ελληνικού, την παράταση της παραχώρησης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, και τον διαγωνισμό για την Εγνατία. 

Την ίδια ώρα, δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στον τραπεζικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η σταθερότητά του έχει ενισχυθεί, αλλά η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει πηγή ανησυχίας.

Σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνει λόγο για πολύ χαμηλές βαθμολογίες στην καταγραφή της ιδιοκτησίας, την επιβολή των συμβάσεων και την πρόσβαση σε πιστώσεις.

Αναφορικά με τη δημόσια διοίκηση, σημειώνει πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, για τη βελτίωση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.

Αν και η υπογεννητικότητα μαστίζει τη χώρα μας σε βαθμό που να τρομάζει, η έρευνα της EBRD εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη τονίζοντας πως με τα κατάλληλα «εργαλεία», η ύφεση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για χώρες σαν την Ελλάδα.

Αναφέρει δε, πως παρά τους φόβους που φέρνει σε ορισμένες κοινωνίες, όπως στην Ελλάδα, η υπογεννητικότητα, οι φόβοι αυτοί δεν είναι υπαρκτοί καθώς η μετανάστευση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας, μπορούν να καλύψουν το κενό που δημιουργούν οι χαμηλές γεννήσεις. Και ενώ μπορεί ένα μέλλον δίχως πολλούς νέους ανθρώπους να τρομάζει, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι καθώς πιστεύουν πως και ο κόσμος της εργασίας θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Η έρευνα εξετάζει χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ο πληθυσμός γερνά όλο και περισσότερο αλλά και χώρες σαν την Τουρκία, όπου ο πληθυσμός είναι σε πολύ νεαρή ηλικία με τις γεννήσεις να αυξάνονται διαρκώς. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, από την έρευνα της EBRD προκύπτει πως η τεχνολογία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή του εργασιακού τοπίου στα νέα δεδομένα. Βέβαια, όπως καταλήγει, η όποια βελτίωση θα έρθει με βραδείς ρυθμούς όπως και η ίδια η ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ