Το παρασκήνιο πίσω από τον πόλεμο για το Ελληνικό

Φωτογραφία: Associated Press

Στην επικράτηση ακραίων απόψεων εντός της κυβέρνησης, οι οποίες ενόψει των εκλογών βρήκαν ευκαιρία να βάλουν νέα εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, αποδίδουν πηγές με άριστη γνώση της υπόθεσης το περιεχόμενο της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για το μητροπολιτικό πάρκο, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόβλεψη που αφορά στην έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού όλων των μελετών για οποιαδήποτε εργασία δεν είχε περιληφθεί στον νόμο για την υλοποίηση της επένδυσης, αλλά ούτε στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του ακινήτου το Μάρτιο του 2018.

Ο νόμος 4062 του 2012 στον οποίο βασίζεται η σύμβαση για την επένδυση των περίπου 7 δισ. ευρώ, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, προβλέπει ρητά πως όλα για να προχωρήσει το έργο θα πρέπει πρώτα να έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ΚΥΑ, το υπουργείο Πολιτισμού θα μπορεί να παραπέμπει όλες τις μελέτες που αφορούν σε ψηλά και ειδικά κτήρια, αλλά και σε έργα υποδομής εντός του μητροπολιτικού πάρκου, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για έγκριση.

Τα σχέδια των επενδυτών, δηλαδή της Lamda Development, της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι, προβλέπουν μεταξύ άλλων την ανέγερση πέντε ουρανοξυστών οι οποίοι θα φτάνουν σε ύψος τα 200 μέτρα.

Στις προηγούμενες μαραθώνιες συνεδριάσεις του ΚΑΣ το φθινόπωρο του 2017, αρκετά από τα μέλη του Συμβουλίου είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το ύψος των κτηρίων, υποστηρίζοντας πως δε θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα 140 μέτρα της Ακρόπολης.

Η αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Lamda Development ουσιαστικά αποτελεί το αποκορύφωμα της έκρυθμης σχέσης μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών τα τελευταία 4,5 έτη, από τότε δηλαδή που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για σχέση η οποία πέρασε από διάφορα στάδια, δεδομένου πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών το 2015 και να αποδεχθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου πως η επένδυση θα πρέπει να προχωρήσει.

Ωστόσο, η υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να λυθούν οι εκκρεμότητες και να παραλάβουν οι επενδυτές το ακίνητο των 6.200 στρεμμάτων, αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Εκτός από το ζήτημα της αρχαιολογίας ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν ο χαρακτηρισμός από το δασαρχείο Πειραιά 37 στρεμμάτων ως δασική έκταση, αλλά και η προσπάθεια ανακήρυξης των δύο διαδρόμων, απογείωσης και τροχοδρόμησης ως διατηρητέων μνημείων.

Η κυβέρνηση επίσης είχε επανειλημμένως κατηγορήσει τους επενδυτές ότι καθυστέρησαν να καταθέσουν τις μελέτες, δίχως ωστόσο να αναφέρει πως η εκπόνησή τους ήταν ουσιαστικά αδύνατη, την ώρα που εκκρεμούσαν αρχαιολογικά και δασικά ζητήματα κι ενώ ουδείς γνώριζε πόσα από τα δεκάδες κτήρια εντός της έκτασης επρόκειτο να κριθούν διατηρητέα.

Εκτός από την ΚΥΑ για το μητροπολιτικό πάρκο, σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο ακόμα υπουργικές αποφάσεις, η ΚΥΑ ανάπτυξης και η ΚΥΑ πολεοδόμησης.

Η πρώτη αφορά στην τακτοποίηση ζητημάτων που αφορούν στα επαγγελματικά ακίνητα που πρόκειται να κατασκευαστούν στον πρώην αεροδρόμιο και η δεύτερη στον καθορισμό των όρων πολεοδόμησης του ακινήτου.

Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων είναι μείζονος σημασίας και για το διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για το καζίνο, δεδομένου πως οι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επιθυμούν να γνωρίζουν με ακρίβεια τις παρεμβάσεις που επιτρέπονται στο ακίνητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ