Επαφές ΤτΕ με ξένους θεσμικούς για το σχέδιο

Φωτό: INTIME

Καταιγισμό τηλεφώνων από χαρτοφυλάκια που έχουν επενδύσει στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, επενδυτικές τράπεζες και άλλους ξένους επενδυτές έχει δεχθεί το τελευταίο 48ωρο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ξένοι επενδυτές και αναλυτές μιλούν με στελέχη της ΤτΕ προσπαθώντας να κατανοήσουν τη δομή του σχεδίου για την ανακούφιση των τραπεζών από το μεγάλο απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους ισολογισμούς και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με στελέχη ξένων funds, το σχέδιο της ΤτΕ εμφανίζει μεγάλα πλεονεκτήματα και θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στο μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις για το ποια θα είναι η στάση των ευρωπαϊκών αρχών αλλά και ανησυχία για τα νομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η άτυπη συζήτηση – ενημέρωση που είχαν με τους ανθρώπους της ΤτΕ απάντησε σε πολλές από τις απορίες των επενδυτών και ενίσχυσε τις ελπίδες τους ότι μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ ικανοποίηση και αισιοδοξία επικράτησε χθες στην συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στη συνάντηση μετείχαν oι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης, της Eurobank Φωκίων Καραβίας, της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση πήγε πολύ καλά και οι επικεφαλής των τραπεζών είδαν με ικανοποίηση το σχέδιο.

Από το σχέδιο της ΤτΕ, που περιλαμβάνει την μεταφορά αναβαλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισ. ευρώ και «κόκκινων» δανείων 40 δισ. ευρώ εκτός τραπεζικών ισολογισμών, προκύπτει μια μείωση των κεφαλαίων των τραπεζών ωστόσο αυτή είναι μικρή και απολύτως διαχειρίσιμη για όλες τις τράπεζες και το σημαντικότερο δεν θα υπάρξει επίπτωση στους μετόχους καθώς δεν θα απαιτηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Όπως εκτιμάται, από τη συναλλαγή θα μειωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) και των τεσσάρων συστημικών ωστόσο η μείωση δεν ξεπερνά τις 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες ενώ καμία τράπεζα δεν θα βρεθεί, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με μονοψήφιο δείκτη CET1. Όπως σημειώνουν, πρόκειται για μια ήπια επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί με άνεση με την έκδοση υβριδικών τίτλων.

g.papadogiannis@economistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ