Σχέδιο σωτηρίας των ΕΛΤΑ - Τα επόμενα βήματα

Φωτό: Eurokinissi

Περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχουν αποχωρήσει από τα ΕΛΤΑ τους τελευταίους μήνες, ενώ 25 καταστήματα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου.

Η σωτηρία των ΕΛΤΑ αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, δεδομένου πως ο όμιλος εξακολουθεί να χάνει περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Ενδεικτικό της κακής κατάστασης που επικρατεί στον όμιλο είναι πως έχει χρειαστεί τρεις φορές τους τελευταίους μήνες κρατική ενίσχυση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή Υπηρεσίας Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταβληθεί η μισθοδοσία στο προσωπικό.

Τα μέτρα που έχει λάβει η διοίκηση που τοποθετήθηκε στον όμιλο από το υπερταμείο πριν από περίπου 10 μήνες, έχουν οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Μεταξύ αυτών, είναι η μείωση του προσωπικού κατά 530 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 330 είναι μόνιμοι και οι 200 συμβασιούχοι, η διακοπή λειτουργίας καταστημάτων, αλλά και η ενίσχυση των εσόδων μέσω νέων έργων που έχει αναλάβει ο όμιλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του 2019 η διοίκηση των ΕΛΤΑ θα προσπαθήσει να πείσει περίπου 250 επιπλέον εργαζόμενους, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης, να αποχωρήσουν.

Οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για να συνταξιοδοτηθούν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στα ΕΛΤΑ για περίπου 2 χρόνια ακόμα. Η διοίκηση του ομίλου ωστόσο, επιθυμεί να αποχωρήσουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του προσωπικού κατά 2.000 άτομα, όπως προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης που ετοίμασε πριν από λίγους μήνες η PricewaterhouseCoopers.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους περίπου 1.200 εργαζόμενους που πρέπει να αποχωρήσουν, η διοίκηση εξετάζει την υλοποίηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου, αλλά και το ενδεχόμενο μετατάξεων σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ωστόσο, τόσο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου όσο και οι μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο πρέπει να πρώτα να εγκριθούν από την κυβέρνηση.

Ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, έχουν συναντηθεί με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ και έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στον όμιλο. Ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τους τρόπους μείωσης του προσωπικού.

Το σχέδιο εξυγίανσης της PwC προβλέπει και τη διακοπή λειτουργίας περίπου 200 καταστημάτων την επόμενη τριετία, από το σύνολο των 750 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Ενίσχυση εσόδων και τιμολογιακή πολιτική

Εκτός από τη μείωση δαπανών, η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει προχωρήσει και σε ενέργειες ενίσχυσης των εσόδων. Για τον σκοπό αυτό έχει συνάψει σύμβαση ύψους 900.000 ευρώ ετησίως με την εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, για τη διανομή λογαριασμών για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμβαση ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως έχει συνάψει και με τον ΟΤΕ για τη διανομή μέρους των λογαριασμών του ομίλου.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει καταθέσει στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τη νέα τιμολογιακή της πολιτική, η οποία εάν εγκριθεί θα ενισχύσει κατά εννιά εκατομμύρια ευρώ ετησίως τα έσοδα της εταιρείας.

Από τον περασμένο Ιούνιο τα ΕΛΤΑ έχουν εξοφλήσει το χρέος προς τη ΔΕΗ, το οποίο είχε ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ είχαν δημιουργηθεί από την παρακράτηση των χρημάτων που κατέβαλαν καταναλωτές για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της οικονομικής κατάστασης του ομίλου, τα ΕΛΤΑ έχουν ταμειακά διαθέσιμα που επιτρέπουν στην εταιρεία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες. Κατά τις ίδιες πηγές, το 2019 η εταιρεία θα καταγράψει ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) οι οποίες θα ανέλθουν σε περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ