fbpxΝομοσχέδιο Ενέργειας: Το 65% που κατέχει στη ΔΕΠΑ πουλάει το Δημόσιο | Economistas.gr
Skip to main content

Νομοσχέδιο Ενέργειας: Το 65% που κατέχει στη ΔΕΠΑ πουλάει το Δημόσιο

Νομοσχέδιο Ενέργειας: Το 65% που κατέχει στη ΔΕΠΑ πουλάει το Δημόσιο
Φωτό: Eurokinissi

Διατάξεις οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τους ιδιωτικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου για την ενέργεια το οποίο παρουσιάζεται στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν στον τρόπο που θα πραγματοποιεί η ΔΕΗ προμήθειες για τη συμμετοχή της σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), όπως φωτοβολταϊκά πάρκα και αιολικές εγκαταστάσεις.

Η ΔΕΗ τώρα είναι υποχρεωμένη λόγω της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας και της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που διέπει το καθεστώς διενέργειας διαγωνισμών για κρατικές προμήθειες, να διεξάγει ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό για την απόκτηση εξοπλισμού προκειμένου να διεκδικήσει ένα έργο ΑΠΕ.

Το αποτέλεσμα είναι ο ανταγωνισμός να γνωρίζει το κόστος προμήθειας της επιχείρησης και να υποβάλει χαμηλότερες προσφορές στους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), οι οποίοι αφορούν στην αποζημίωση των τιμών παραγόμενης ενέργειας για έργα ΑΠΕ.

Το νομοσχέδιο για την ενέργεια απαλλάσσει τη ΔΕΗ από την υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμών που αφορούν σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες, με βάση τις διατάξεις του νόμου 4412 του 2016 περί δημοσίων συμβάσεων έργων και προμηθειών.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, για την υλοποίηση των αλλαγών απαιτούνται δύο βήματα. Το πρώτο αφορά στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία, προκειμένου να αυξηθούν τα κατώτατα όρια ως προς την εκτιμώμενη αξία των προμηθειών για τις οποίες πρέπει να διεξάγεται ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός.

Οι αλλαγές

Όταν ψηφιστεί ο νόμος, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Νοεμβρίου αφού πρώτα εγκριθεί από τους θεσμούς, τότε η ΔΕΗ θα προχωρήσει στο δεύτερο βήμα, στέλνοντας αίτημα στην Κομισιόν για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμών που διέπονται από το νόμο περί δημοσίων συμβάσεων. Η εξαίρεση θα ισχύει μόνο για δραστηριότητες που υπόκεινται σε ανταγωνισμό, όπως τη διεκδίκηση έργων ΑΠΕ, μέσω των δημοπρασιών της ΡΑΕ.

Ουσιαστικά, η ΔΕΗ θα πράξει το ίδιο με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους με κρατική συμμετοχή στη μετοχική τους σύνθεση, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί και μπορούν να διενεργούν κλειστούς διαγωνισμούς με βάση το καθεστώς για τις ιδιωτικές εταιρείες.

Το νομοσχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει διατάξεις και για τις εμπορικές δραστηριότητες της επιχείρησης, οι οποίες υπόκεινται σε σοβαρούς περιορισμούς λόγω της υποχρέωσης της ΔΕΗ να λειτουργεί σαν δημόσια εταιρεία, παρά το γεγονός ότι είναι εισηγμένη.

Εάν η επιχείρηση επιθυμεί να συνεργαστεί με μία ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να παρέχει εμπορικά πακέτα στους καταναλωτές, τα οποία εκτός από το ρεύμα θα έχουν και προϊόντα της ιδιωτικής εταιρείας, θα πρέπει και πάλι να προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού.

Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις, δεδομένου ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ενστάσεων, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη ΔΕΗ να διαμορφώσει ανταγωνιστική εμπορική πολιτική μέσω συνεργασιών με άλλες εταιρείες.

Στο πλαίσιο αποδέσμευσης της επιχείρησης από τον έλεγχο του Δημοσίου, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα αυξήσης στους μισθούς, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα. Η νέα πολιτική αποδοχών θα αφορά στη διοικητική ομάδα της επιχείρησης αλλά όχι στην αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου, η οποία καθορίζεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης μετόχων και εγκρίνεται από το βασικό μέτοχο, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Η ΔΕΠΑ

Το ενεργειακό πολυνομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία ΔΕΠΑ, η οποία ανέρχεται σε 65%.

Ο σχεδιασμός που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διάσπαση της επιχείρησης αερίου σε δύο επιμέρους εταιρείες (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών) θα διατηρηθεί, ενώ αναμένεται να συσταθεί μία νέα εταιρεία η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο των διεθνών έργων (IGB, IGI Poseidon, East Med) που παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Οι διαγωνισμοί για την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στις εταιρείες εμπορίας και υποδομών θα διεξαχθούν παράλληλα και ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για τις δύο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι πιθανό να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), τα οποία κατέχουν ποσοστό 35%.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον και για την εταιρεία υποδομών, καθώς τα δίκτυα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα έργα παραχώρησης έχοντας εξασφαλισμένα έσοδα, δεδομένου ότι το κόστος των επενδύσεων καλύπτεται από τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κομισιόν ανησυχεί για το μέλλον της ΔΕΗ
Η Κομισιόν ανησυχεί για το μέλλον της ΔΕΗ
Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική και στην είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών χρειάζεται η ΔΕΗ, όπως τονίζει η Επιτροπή στην έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης. Έντονος προβληματισμός για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης.
Η Κομισιόν ανησυχεί για το μέλλον της ΔΕΗ
Οι προτεραιότητες του υπερταμείου με τη νέα κυβέρνηση
Οι προτεραιότητες του υπερταμείου με τη νέα κυβέρνηση
Η νέα κυβέρνηση έχει μια σειρά από «καυτά» θέματα που καλείται να διαχειριστεί με την ΔΕΗ να παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης ενώ χρειάζεται να αντικατασταθούν πολλά στελέχη σε καίριες θέσεις.
Οι προτεραιότητες του υπερταμείου με τη νέα κυβέρνηση
Πατάει γκάζι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Πατάει γκάζι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Σημαντικέ αποφάσεις εν όψει για την πώληση μετοχών σε επιχειρήσεις που διατηρεί ποσοστά το Δημόσιο, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), τη ΔΕΠΑ και τα περιφερειακά λιμάνια.
Πατάει γκάζι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
Την περασμένη χρονιά πέντε προμηθευτές (ΔΕΗ, Ήρων, Μυτιληναίος, Elpedison και Eunice), διαφοροποίησαν το ενεργειακό τους μείγμα, προσφέροντας εγγυήσεις προέλευσης στους καταναλωτές τους.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ - RWE για ΑΠΕ και απολιγνιτοποίηση
Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ - RWE για ΑΠΕ και απολιγνιτοποίηση
Σε συνεργασία με την γερμανική RWE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους τομείς των ΑΠΕ και της απολιγνιτοποίησης προχωρά η ΔΕΗ.
Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ - RWE για ΑΠΕ και απολιγνιτοποίηση