Thomas Cook: Τα νέα μέτρα που ζητεί ο τουριστικός κλάδος

Φώτο: Shutterstock

Την ανάγκη να διαγραφούν οριστικά οι επισφαλείς απαιτήσεις των επιχειρήσεων που υπέστησαν πλήγμα από την κατάρρευση της Thomas Cook επαναλαμβάνουν οι φορείς του τουρισμού, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή σχεδίου νόμου για την κύρωση των μέτρων στήριξης της τουριστικής αγοράς, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Σεπτέμβριο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), μετά τη χρεοκοπία του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου.

Οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου τονίζουν ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα το οποίο έχει συστημικά χαρακτηριστικά για τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας, θα πρέπει να επαναληφθεί ό,τι συνέβη τον Ιούλιο του 2015.

Εκείνο το καλοκαίρι και μόλις λίγες ημέρες μετά την επιβολή capital controls, η τότε γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, αποφάσισε ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν πλήγμα από την πτώχευση του ισπανικού tour operator Transotel και άλλων 24 ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, δεν ήταν υποχρεωμένες να πληρώσουν φόρους για ποσά που δεν εισέπραξαν.

Η ΠΝΠ με τα μέτρα ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου, η οποία αναμένεται να κυρωθεί τις επόμενες ημέρες για να εξακολουθήσει να ισχύει, προβλέπει την αναστολή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις των οποίων τουλάχιστον το 25% του κύκλου εργασιών προερχόταν από την Thomas Cook.

Μεταξύ των μέτρων στήριξης είναι και η εξαίρεση από τον φόρο διαμονής των επιχειρήσεων που είχαν συμβληθεί με την Thomas Cook για χρονικό διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το μέτρο αυτό είναι άνευ ουσίας δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις ουδέποτε εισέπραξαν το φόρο διαμονής ο οποίος πληρώνεται από τους πελάτες.

Για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει πρόσθετα μέτρα, κυρίως για την ενίσχυση της ρευστότητας της τουριστικής αγοράς.

Το πιο σημαντικό από αυτά αφορά στην αύξηση των εγγυήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), προκειμένου να δοθούν δάνεια για την ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης σε επιχειρήσεις που υπέστησαν πλήγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση μεταξύ των φορέων του τουρισμού με το υπουργείο Ανάπτυξης και τις συνεργαζόμενες τράπεζες για το θέμα αυτό εξελίσσεται απρόσκοπτα και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

Τα δάνεια που προσφέρονται με ευνοϊκό επιτόκιο μέσω του ΤΕΠΙΧ απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης κυμαίνονται μεταξύ 10.000 ευρώ και 500.000 ευρώ, με τη διάρκεια αποπληρωμής να φτάνει έως και σε 60 μήνες, με περίοδο χάριτος η οποία μπορεί να ανέλθει σε χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ