fbpxΜε έγκληση η δίωξη στελεχών τραπεζών λίγο πριν τον «Ηρακλή» | Economistas.gr
Skip to main content

Με έγκληση η δίωξη στελεχών τραπεζών λίγο πριν τον «Ηρακλή»

Με έγκληση η δίωξη στελεχών τραπεζών λίγο πριν τον «Ηρακλή»
Η Βουλή κατά τη συζήτηση των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα / Eurokinissi

Να βάλει τέλος στο μεγάλο αριθμό διώξεων τραπεζικών στελεχών επιχειρεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία παύεται η αυτεπάγγελτη δίωξη για το αδίκημα της απιστίας που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 10 ετών αν η ζημία υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τις νέες διατάξεις θα προχωρήσει ταχύτερα η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, ενόψει και της αποστολής στην Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, προβλέπει ότι για την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της απιστίας απαιτείται έγκληση, αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος.

Το χρονικό περιθώριο για την υποβολή έγκλησης από τους θιγόμενους, δηλαδή τις τράπεζες, ορίζεται σε τέσσερις μήνες. Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα κάνουν οι διοικήσεις των τραπεζών με τις υποθέσεις ποινικών διώξεων για απιστία οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζεται το άρθρο 464, το οποίο προβλέπει ότι εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεων συνεχίζονται, «εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυμεί την πρόοδό τους».

Ως εκ τούτου η διαδικασία ποινικής δίωξης στελεχών τραπεζών για κακουργηματική απιστία δεν διακόπτεται, εάν η διοίκηση της τράπεζας που έχει υποστεί ζημία δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεχιστεί.

Όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, εκτός από την πολύκροτη υπόθεση με την αθώωση του Σταύρου Ψυχάρη και 10 στελεχών της Alpha Bank για τη χορήγηση δανείων στον ΔΟΛ, 13 ακόμα υποθέσεις έχουν τεθεί στο αρχείο, έξι βρίσκονται σε στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης και τέσσερις ερευνώνται από εισαγγελείς.

Με νομοτεχνική βελτίωση μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, διευκρίνισε ότι η διάταξη αφορά και σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευκρίνιση αφορά σε θυγατρικές εταιρείες leasing των τραπεζών, μέσω των οποίων χορηγούνται επιχειρηματικά δάνεια. Οι τράπεζες έχουν ιδρύσει εταιρείες leasing δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο δεν κινδυνεύουν από προνομιακές απαιτήσεις σε περίπτωση εκκαθάρισης της επιχείρησης στην οποία έχει χορηγηθεί δάνειο.

Οι πρώτες αντιδράσεις τραπεζικών στελεχών

Μιλώντας στο economistas στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι οι νέες διατάξεις θα οδηγήσουν σε ευκολότερη ρύθμιση κόκκινων δανείων αλλά και σε πιστωτική επέκταση με ευκολότερη χορήγηση νέων δανείων.

«Τα περισσότερα μεσαία στελέχη τραπεζών δεν έβαζαν την υπογραφή τους για την έγκριση δανείων σε επιχειρήσεις, δεδομένου ότι υπήρχε ρεαλιστικός κίνδυνος να κατηγορηθούν στο μέλλον για δόλο», όπως αναφέρουν.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η τροπολογία δεν αποτελεί εξασφάλιση ότι θα μειωθούν οι περιπτώσεις ποινικών διώξεων. Όπως επισημαίνουν, το σενάριο υποβολής εγκλήσεων από τις διοικήσεις των τραπεζών για την άσκηση ποινικών διώξεων για απιστία συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Αν δεν το πράξουν υπάρχει ο κίνδυνος οι μελλοντικές διοικήσεις να κινηθούν νομικά κατά των παλαιότερων με το επιχείρημα ότι δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα της τράπεζας.

Σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Η κατάθεση της τροπολογίας την οποία υπογράφουν ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κώστας Τσιάρας, πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής.

Για προκλητική ρύθμιση που δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πλαίσιο για τις τράπεζες και θίγει τις θυσίες των πολιτών οι οποίοι στήριξαν επανειλημμένως τα τραπεζικά ιδρύματα, έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στήριξε την αναγκαιότητα της τροπολογίας τονίζοντας ότι για την υποβολή εγκλήσεων εντός τετραμήνου θα επιστρατεύεται η αρωγή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται ο «Ηρακλής» - Να «σηκώσει» τα κόκκινα δάνεια
Έρχεται ο «Ηρακλής» - Να «σηκώσει» τα κόκκινα δάνεια
​​​​​​​Επισπεύδονται οι κινήσεις κι από τις ίδιες τις τράπεζες- Τα νέα στοιχεία από τον SSM ενισχύουν τον προβληματισμό ότι δεν αρκεί το ελληνικού τύπου APS για να πάρει ανάσα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Έρχεται ο «Ηρακλής» - Να «σηκώσει» τα κόκκινα δάνεια
«Ηρακλής»: Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση
«Ηρακλής»: Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση
Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να αρχίσει να «τρέχει» το σχέδιο πριν από το τέλος του χρόνου. Ήδη σχεδιάζονται οι επόμενες κινήσεις για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.
«Ηρακλής»: Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση
Αξιόπιστες επενδύσεις αναζητούν οι τράπεζες - Οι κίνδυνοι παραμένουν
Αξιόπιστες επενδύσεις αναζητούν οι τράπεζες - Οι κίνδυνοι παραμένουν
Στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα αποδίδεται και η έλευση στη χώρα μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού. Ακόμη και από τη Βρετανία μεταφέρονται κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Αξιόπιστες επενδύσεις αναζητούν οι τράπεζες - Οι κίνδυνοι παραμένουν
Ο SSM σπρώχνει τις τράπεζες στον «Ηρακλή»
Ο SSM σπρώχνει τις τράπεζες στον «Ηρακλή»
Tα σχέδια που έχουν εκπονήσει οι τράπεζες για τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, φάινεται ότι θα μείνουν στο συρτάρι έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει τα δέοντα ο «Ηρακλής».
Ο SSM σπρώχνει τις τράπεζες στον «Ηρακλή»
Φόβοι για νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω κορωνοϊού
Φόβοι για νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω κορωνοϊού
Ορατός ο κίνδυνος να μην επιβιώσουν πολλές από τις χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους τις τελευταίες ημέρες.
Φόβοι για νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω κορωνοϊού