Ελληνικό: Με ΚΥΑ η παράδοση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων

Με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα οριστεί η ημερομηνία μεταβίβασης στους αρμόδιους φορείς των κοινόχρηστων και των χώρων κοινής ωφέλειας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν 10 βουλευτές του νότιου τομέα Αθηνών της ΝΔ, η οποία έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, η τροπολογία προβλέπει ότι οι δύο υπουργοί θα αποφασίσουν για την καταληκτική ημερομηνία παράδοσής τους στον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων.

Στο φορέα, ο οποίος έχει λάβει τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελή χαρακτήρα, συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών όμορων δήμων (Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας), των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και της Lamda Development.

Αρμοδιότητα του φορέα είναι η συντήρηση και η λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, όπως οι δρόμοι και οι πλατείες που θα κατασκευαστούν από τη Lamda Development στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων. Ο επενδυτής θα αναλάβει και την κατασκευή των δικτύων κοινής ωφέλειας, το κόστος των οποίων αναμένεται να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την τροπολογία των 10 βουλευτών προκειμένου να αμβλύνει τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστηρίζει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι θα μεταβιβαστούν στη Lamda Development.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους με αφορμή διάταξη σε σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, η οποία προβλέπει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι της επένδυσης παραμένουν προς το παρόν στη διαχείριση και λειτουργία της Ελληνικό Α.Ε.. Οι μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. θα μεταβιβαστούν από το Δημόσιο στη Lamda Development σύντομα, όταν καταβληθεί η πρώτη δόση του εφάπαξ τιμήματος ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από τον επενδυτή στο ΤΑΙΠΕΔ.

Κατά της διάταξης, στην οποία έχει βασιστεί η ΚΥΑ για την έγκριση πολεοδομικών μελετών, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και δύο ακόμα σωματεία.

Εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους, η νομοθετική πρωτοβουλία των βουλευτών της ΝΔ προβλέπει τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας – με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος – και για την παράδοση στους αρμόδιους φορείς των χώρων κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο υλοποίησης της επένδυσης.

Οι χώροι κοινής ωφέλειας, όπως σχολεία, αστυνομικά τμήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ, θα περιέλθουν στην κυριότητα των τριών όμορων δήμων (Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας).

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για τους κοινόχρηστους και τους κοινωφελείς χώρους θα εκδοθούν όταν ολοκληρωθεί η διανομή του ακινήτου. Η διανομή αφορά στο τμήμα του ακινήτου που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου μετά τη λήξη της περιόδου παραχώρησης, η οποία έχει οριστεί σε 99 έτη.

Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης, το 30% της έκτασης θα παραμείνει στον επενδυτή και το υπόλοιπο 70% θα περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η συζητήσεις μεταξύ του Δημοσίου και της Lamda Development για το θέμα της διανομής εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι κοινόχρηστοι και οι κοινωφελείς χώροι θα παραδοθούν στο Φορέα Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων και στους τρεις δήμους αντίστοιχα, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους από τη Lamda Development.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν έχει νόημα να μεταβιβαστούν νωρίτερα δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η κατασκευή τους.

Εκτός από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την απόκτηση άδειας καζίνο που είναι σε εξέλιξη, η βασική εκκρεμότητα αφορά στην έκδοση νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένη να είναι νόμιμη η κατεδάφιση των αυθαιρέτων, πλην εκείνων τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο Ελληνικό υπάρχουν περίπου 400 κτήρια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι αυθαίρετα. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, εκκρεμεί και η μετεγκατάσταση από την έκταση ορισμένων ιδιωτικών φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ