fbpx«Τρέχουν» για τη διάσωση των ΕΛΤΑ | Economistas.gr
Skip to main content

«Τρέχουν» για τη διάσωση των ΕΛΤΑ

«Τρέχουν» για τη διάσωση των ΕΛΤΑ
Φωτο: Eurokinissi

Εκτεταμένες παρεμβάσεις για την εξυγίανση των ΕΛΤΑ ετοιμάζουν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το υπερταμείο και η διοίκηση της εταιρείας, μετά την απόφαση που ελήφθη πρόσφατα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο από το Μέγαρο Μαξίμου για τη διάσωση του ιστορικού ομίλου.

Εκτός από τα μέτρα που αφορούν στη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2.500 εργαζόμενους και στη διακοπή λειτουργίας και συγχώνευση καταστημάτων, τα οποία προβλέπονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ που έχει εκπονήσει εδώ και περίπου ένα έτος η εταιρεία συμβούλων PwC, δρομολογείται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ομίλου.

Η έλλειψη επενδύσεων τα τελευταία έτη καθιστά επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού του λογισμικού, δεδομένου ότι τα ΕΛΤΑ χρησιμοποιούν ακόμα το απαρχαιωμένο σύστημα Windows XP το οποίο κυκλοφόρησε το 2001. 

Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστες πηγές, στις 28 και 29 Μαΐου του περασμένου έτους το σύστημα του ομίλου κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ολοκλήρωση συναλλαγών.

Πριν από λίγες ημέρες ο βασικός μέτοχος του ομίλου, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει το σχεδιασμό ψηφιακής στρατηγικής των ΕΛΤΑ.

Ο ανάδοχος του έργου, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων πληροφορικής και τεχνολογίας μεγάλης κλίμακας, θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τις εξής εργασίες:

  • Να αξιολογήσει τις υφιστάμενες εφαρμογές πληροφορικής της εταιρείας και να αναδείξει τις ελλείψεις.
  • Να σχεδιάσει το μελλοντικό προσχέδιο των εφαρμογών πληροφορικής των ΕΛΤΑ.
  • Να ετοιμάσει οδικό χάρτη για την υλοποίηση των μελλοντικών εφαρμογών πληροφορικής του ομίλου σε ορίζοντα μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Στο διαγωνισμό της ΕΕΣΥΠ για τα ΕΛΤΑ αναμένεται να συμμετάσχουν – σύμφωνα με πληροφορίες – οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες συμβούλων, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν προθεσμία έως τις 10 Φεβρουαρίου για να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ, η διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να επιταχύνει τους επόμενους μήνες το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για την αποχώρηση περίπου 1.500 από το σύνολο των σχεδόν 5.500 μόνιμων εργαζομένων.

Από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να προκύψει σημαντική εξοικονόμηση για τον όμιλο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται πολλά έτη στα ΕΛΤΑ και αμείβεται με μικτές αποδοχές που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ το μήνα.

Το κόστος για την υλοποίηση της εθελουσίας εξόδου υπολογίζεται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί εν μέρει από τις οφειλές του Δημοσίου που αφορούν στο κόστος της καθολικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή για τη χρήση του 2018, η αποζημίωση από τις υπηρεσίες καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2013 – 2018 ανέρχεται σε 152 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η αποζημίωση από την καθολική υπηρεσία δεν είναι αρκετή για την εξόφληση των χρεών των ΕΛΤΑ και την κάλυψη βασικών αναγκών των ΕΛΤΑ, δεδομένου ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο όμιλος χάνει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕΣΥΠ που αποτελεί το βασικό μέτοχο των ΕΛΤΑ. Πιθανή οικονομική ενίσχυση προς τα ΕΛΤΑ θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Εκτός από το μόνιμο προσωπικό, από τον όμιλο θα αποχωρήσουν και περίπου 1.500 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η απασχόληση εργολαβικών υπαλλήλων δημιουργεί ζητήματα νομιμότητας, δεδομένου ότι ο όμιλος ΕΛΤΑ που είναι ο μοναδικός πάροχος καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, ουσιαστικά παραχωρεί έμμεσα τμήμα του ταχυδρομικού έργου σε μη ταχυδρομικές εταιρείες. Επιπλέον, η απασχόληση εργολαβικών υπαλλήλων επιβαρύνει τα ΕΛΤΑ και με 24% ΦΠΑ.

Για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από την αποχώρηση μόνιμων και εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η διοίκηση του ομίλου έχει λάβει την απόφαση να προσλάβει μέσω ΑΣΕΠ 520 εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας διάρκειας δύο μηνών.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ έλαβε την απόφαση αυτή, καθώς η πρόσληψη εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι φτηνότερη από την απασχόληση εργολαβικών υπαλλήλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΤΑ: Με κρατική βοήθεια θα πληρωθούν οι μισθοί
ΕΛΤΑ: Με κρατική βοήθεια θα πληρωθούν οι μισθοί
«Μετάγγιση» 15 εκατ. ευρώ από το υπ. Οικονομικών αναμένεται σήμερα. Στα 200 εκατ. ευρώ η ανάγκη χρηματοδότησης του σχεδίου εξυγίανσης.
ΕΛΤΑ: Με κρατική βοήθεια θα πληρωθούν οι μισθοί
Συμψηφισμός χρεών μεταξύ ΕΛΤΑ και ΔΕΗ
Συμψηφισμός χρεών μεταξύ ΕΛΤΑ και ΔΕΗ
Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ η διαδικασία συμψηφισμού για οφειλές οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς της επιχείρησης που πληρώθηκαν μέσω των ΕΛΤΑ. 
Συμψηφισμός χρεών μεταξύ ΕΛΤΑ και ΔΕΗ
Σχέδιο σωτηρίας των ΕΛΤΑ - Τα επόμενα βήματα
Σχέδιο σωτηρίας των ΕΛΤΑ - Τα επόμενα βήματα
Ο όμιλος έχει χρειαστεί τρεις φορές τους τελευταίους μήνες κρατική ενίσχυση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταβληθεί η μισθοδοσία στο προσωπικό.
Σχέδιο σωτηρίας των ΕΛΤΑ - Τα επόμενα βήματα
Για το 2021 μετατίθεται η πώληση του 30% της ΔΑΑ
Για το 2021 μετατίθεται η πώληση του 30% της ΔΑΑ
Τα εννέα υποψήφια σχήματα θα ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες για την καθυστέρηση που θα προκύψει στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Για το 2021 μετατίθεται η πώληση του 30% της ΔΑΑ
Φόβοι για νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω κορωνοϊού
Φόβοι για νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω κορωνοϊού
Ορατός ο κίνδυνος να μην επιβιώσουν πολλές από τις χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους τις τελευταίες ημέρες.
Φόβοι για νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω κορωνοϊού