fbpxΤροπολογία για να ξεμπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες στα νησιά | Economistas.gr
Skip to main content

Τροπολογία για να ξεμπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες στα νησιά

Τροπολογία για να ξεμπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες στα νησιά
Eurokinissi

Τροπολογία σε ένα από τα επόμενα σχέδια νόμου της κυβέρνησης αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την αδυναμία συγκρότησης Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε πολλά νησιά.

Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017 τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής στις νησιωτικές περιοχές είναι αρμόδια για την έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών για κάθε οικοδομική εργασία για την οποία απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας, σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται εκτός ορίων οικισμού ή σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι αρμόδια και για τη γνωμοδότηση επί αρχιτεκτονικών μελετών για κάθε οικοδομική εργασία σε κτήρια που βρίσκονται σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, αλλά και για κάθε οικοδομική εργασία σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή παραλίας.

Αδύνατη η έκδοση αδειών στα νησιά

Εδώ και μερικούς μήνες στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές η διετής θητεία των μελών των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής έχει λήξει με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αδύνατη η έκδοση οικοδομικών αδειών στα νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατασκευαστική δραστηριότητα και την υλοποίηση επενδύσεων.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο economistas, το θέμα έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενώ έχει συζητηθεί σε συσκέψεις στο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη αρκετές φορές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που θεωρούν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καθυστερήσει να ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι η αδυναμία συγκρότησης των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής οφείλεται στην καθυστέρηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Οι τελευταίες, οι οποίες εποπτεύονται από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν την ευθύνη συγκρότησης των Συμβουλίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επανειλημμένως τονίσει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις από τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να στελεχωθούν τα Συμβούλια.

Ο νόμος προβλέπει ότι σε κάθε περιφερειακή ενότητα λειτουργεί τουλάχιστον ένα Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το οποίο στελεχώνεται από πέντε αρχιτέκτονες. Πρόεδρος ορίζεται αρχιτέκτονας από το παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος ή από την περιφερειακή ενότητα ή από άλλο φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ωστόσο, η συγκρότηση των Συμβουλίων στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται σε νησιά αποτελεί δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι συχνά δεν είναι εφικτό να βρεθούν αρχιτέκτονες, ενώ πρόβλημα αποτελεί διαχρονικά και η δυσκολία μετακινήσεων στα νησιά.

Το προβλήματα μάλιστα με τη στελέχωση και λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής έχουν καταγραφεί και στις εκθέσεις doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος

Η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι πιθανό να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, θα δίνει τη δυνατότητα να συγκροτούνται περισσότερα από ένα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής σε νησιωτικές περιφερειακές ενότητες, στις οποίες υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριστεί επίσης προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να γνωμοδοτούν τα Συμβούλια για να σταματήσει να παρατηρείται το φαινόμενο των καθυστερήσεων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το μέσο χρονικό διάστημα στο οποίο γνωμοδοτούν τα Συμβούλια, προκειμένου να καταλήξουν σε εύλογο χρονικό διάστημα για την προθεσμία.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το πλέον πιθανό σενάριο είναι η προθεσμία να οριστεί σε δύο με τρεις μήνες. Σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσμίας δίχως γνωμοδότηση από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, η τροπολογία θα προβλέπει ότι το ζήτημα υπό εξέταση θα παραπέμπεται στο Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο του υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για να αντιμετωπίσει τον αυξημένο φόρτο εργασίας που αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει τρόπους ενίσχυσης του προσωπικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδοτήσεων για να «τρέξουν» οι επενδύσεις
Ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδοτήσεων για να «τρέξουν» οι επενδύσεις
Στόχος να περιοριστεί η γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία. Στο κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων θα ενταχθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδοτήσεων για να «τρέξουν» οι επενδύσεις
Τα μέτρα που εξετάζουν για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Τα μέτρα που εξετάζουν για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Το πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση θα βασιστεί στο ανταγωνιστικό μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.
Τα μέτρα που εξετάζουν για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων
Φιλόδοξος στόχος του νέου ΕΣΕΚ. Προβλέπει ότι η τελική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων δε θα πρέπει να υπερβαίνει τo 2030 τα 16,5 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe).
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων
Κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για τα κτίρια στο Ελληνικό
Κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για τα κτίρια στο Ελληνικό
Στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων, στην οποία τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν τα έργα για την υλοποίηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, υπάρχουν 915 κτήρια.
Κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για τα κτίρια στο Ελληνικό