Τι αλλάζει στη Χρυσή Βίζα

Φωτό: Shutterstock

Να διορθώσει στρεβλώσεις στο πρόγραμμα Golden Visa επιχειρεί η κυβέρνηση με διατάξεις στο σχέδιο νόμου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Με τις νέες αλλαγές οι αρμόδιες αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να υλοποιούν αποτελεσματικότερα το πρόγραμμα της χρυσής βίζας αλλά και να σταματήσουν το φαινόμενο χορήγησης άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι δεν έχουν πρόθεση να διαμείνουν καθόλου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι διαθέτουν επαρκείς πόρους για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης, δε θα μπορούν να ανανεώνουν την άδεια διαμονής τους εφόσον απουσιάζουν από την Ελλάδα για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Η υφιστάμενη νομοθεσία (4251/2014) προβλέπει ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να χορηγείται άδεια διάρκειας δύο ετών σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον διαθέτουν επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, διαστήματα απουσίας από τη χώρα δεν παρακωλύουν την ανανέωση της άδειας διαμονής. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε φαινόμενα να εισέρχονται στην Ελλάδα και να προμηθεύονται άδειες διαμονής πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι δεν είχαν πρόθεση να παραμείνουν στη χώρα, αλλά να μετακινούνται απρόσκοπτα στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης προβλέπει επίσης ότι το ελάχιστο ποσό των 250.000 ευρώ, το οποίο θα διαθέσουν επενδυτές από τρίτες χώρες, θα πρέπει να καταβάλλεται στο σύνολό του πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της νόμιμης άδειας διαμονής.

Με την τροποποίηση αυτή θα γίνονται δεκτά οριστικά συμβόλαια αγοραπωλησίας που τελούν υπό την αίρεση της πλήρους καταβολής πιστούμενου τιμήματος, εφόσον συνοδεύονται από αντίστοιχες πράξεις εξόφλησης και άρσης διαλυτικής αίρεσης, στις οποίες αναγράφονται αναλυτικά όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία.

Με τη διάταξη αυτή διασφαλίζεται η πλήρης εξόφληση του τιμήματος και η διαφάνεια της συναλλαγής δεδομένου ότι όλα τα στοιχεία της πληρωμής θα αποτυπώνονται στη συμβολαιογραφική πράξη εξόφλησης. Επιπλέον εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της συναλλαγής από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και η προστασία των συμβαλλόμενων μερών.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης, οι πολίτες τρίτων χωρών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα golden visa, θα πρέπει να υποβάλλουν μαζί με την αίτησή τους και βεβαίωση συμβολαιογράφου με την οποία θα πιστοποιείται η ελάχιστη αξία των 250.000 ευρώ της επένδυσης και η καταβολή του τιμήματος.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα και για την απλούστευση της γραφειοκρατίας προκειμένου να περιοριστούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα της χρυσής βίζας.

Σύμφωνα με τον αρχικό νόμο του 2014, η έκδοση της άδειας διαμονής θα πρέπει να χορηγείται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από την κατάθεση όλων των στοιχείων του φακέλου στην αρμόδια αρχή.

Ωστόσο, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις αιτήσεων στις οποίες έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις πολλών μηνών. Στο τέλος του 2019 μάλιστα, περισσότεροι από 30 Κινέζοι πολίτες είχαν προχωρήσει σε εξώδικη διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητώντας την άμεση χορήγηση άδειας διαμονής, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, τα υπουργεία Μετανάστευσης και Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο θα ετοιμάσουν μία βεβαίωση η οποία θα κατατίθεται μαζί με την αίτηση χορήγησης ασύλου.

Στη βεβαίωση θα καταγράφονται όλα τα κρίσιμα στοιχεία της αίτησης, προκειμένου οι υπάλληλοι που επεξεργάζονται τους φακέλους να ολοκληρώνουν τη διαδικασία με μεγαλύτερη ταχύτητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ