fbpxΟ ρόλος των τραπεζών στην ενίσχυση του τουρισμού | Economistas.gr
Skip to main content

Ο ρόλος των τραπεζών στην ενίσχυση του τουρισμού

Ο ρόλος των τραπεζών στην ενίσχυση του τουρισμού
Φώτο: Shutterstock

Μετά τα μέτρα ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Eurobank για την στήριξη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με ενήμερα δάνεια, οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες αναμένουν με ενδιαφέρον το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό που θα παρουσιάσουν σήμερα ο πρωθυπουργός και εν συνεχεία οι αρμόδιοι υπουργοί προκειμένου να λάβουν οριστικές αποφάσεις για αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα των τραπεζών.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Alpha Bank εξετάζει το ενδεχόμενο ανάληψης νέων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του ξενοδοχειακού κλάδου, καθώς ήταν η πρώτη τράπεζα η οποία ανακοίνωσε την αναστολή καταβολής δόσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε ενήμερες οφειλές από τοκοχρεωλυτικά στεγαστικά, καταναλωτικά και ανοικτά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Συζητήσεις για το ίδιο θέμα έχουν γίνει και στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει επίσης προχωρήσει σε πάγωμα των δόσεων κεφαλαίου έως το 2021 για αρκετές περιπτώσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με ενήμερα δάνεια.

Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι παρά το ενδιαφέρον αρκετών τουριστικών επιχειρήσεων για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και για το πάγωμα πληρωμής δόσεων κεφαλαίου, υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εξόφληση των δανείων τους. 

Καραβίας: Μικρότερο το πρόβλημα των νέων κόκκινων δανείων

Μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για τις πρωτοβουλίες χρηματοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που αναλαμβάνει η Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτιμώντας ωστόσο ότι το πρόβλημα θα είναι μικρότερη και πιο διαχειρίσιμο σε σχέση με το παρελθόν. 

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, οι τράπεζες θα έχουν πιο σαφή εικόνα για τα νέα κόκκινα δάνεια προς το τέλος του έτους δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου ισχύουν τα μορατόριουμ των αναστολών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το πρόβλημα δε θα είναι εξίσου έντονο με την δεκαετή κρίση καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει αποκτήσει πλέον τεχνογνωσία και η πολιτεία λαμβάνει μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Καραβίας τόνισε επίσης ότι οι επιχειρήσεις με ενήμερα δάνεια στο τέλος του 2019 βγήκαν ζωντανές από τη δεκαετή κρίση και ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εξοπλισμένο με καλύτερους κεφαλαιακούς δείκτες και δείκτες ρευστότητας στην παρούσα υγειονομική κρίση.

Τον Ιούνιο το πρώτο crash test για τον ξενοδοχειακό κλάδο

Η εικόνα για τον ξενοδοχειακό κλάδο θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει από τις αρχές του επόμενου μήνα, δεδομένου ότι η επαναλειτουργία των καταλυμάτων δωδεκάμηνης διάρκειας θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη πρόκληση για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων αναμένεται να λάβουν οριστικές αποφάσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους έως τα μέσα Ιουνίου.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί η δυνατότητα στα εποχικά καταλύματα να ξεκινήσουν ξανά τη λειτουργία τους έως τα μέσα Ιουνίου, με τις πιθανές ημερομηνίες υπό εξέταση να είναι είτε στις 8 είτε στις 15 Ιουνίου. 

Πηγές της τουριστικής αγοράς τονίζουν ότι οι ενδείξεις έως τώρα ενόψει της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων δεν είναι θετικές, δεδομένου ότι οι κρατήσεις εξακολουθούν να είναι ελάχιστες, την ώρα που συνεχίζονται οι ακυρώσεις από τις βασικές αγορές του εξωτερικού ακόμα και για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία για λογαριασμό ελληνικής τουριστικής επιχείρησης με τη συμμετοχή 2.000 πολιτών, περίπου το 60% από εκείνους που ταξίδεψαν πέρσι στο εξωτερικό δήλωσαν ότι επιθυμούν να πράξουν το ίδιο και φέτος. Από αυτούς, μόλις το 16% απάντησε ότι σκοπεύει να ταξιδέψει εκτός Γερμανίας έως και το τέλος του Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεμπλοκάρει μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ιθάκη
Ξεμπλοκάρει μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ιθάκη
Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις που θα υλοποιηθεί στο νότιο τμήμα της Ιθάκης, ύψους 650 εκατ. ευρώ, η οποία έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας εδώ και αρκετά έτη.
Ξεμπλοκάρει μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ιθάκη
Κρίσιμη σύνοδος της ΕΕ-Τα μέτρα που εξετάζονται για πτήσεις και ξενοδοχεία
Κρίσιμη σύνοδος της ΕΕ-Τα μέτρα που εξετάζονται για πτήσεις και ξενοδοχεία
H επανεκκίνηση των πτήσεων εξελίσσεται στη μεγαλύτερη πρόκληση της πανδημίας. Το παράδειγμα της Κύπρου και οι σκέψεις για τα ξενοδοχεία.
Κρίσιμη σύνοδος της ΕΕ-Τα μέτρα που εξετάζονται για πτήσεις και ξενοδοχεία
Τουρισμός: Ολα τα μέτρα που εξετάζονται για τα ξενοδοχεία
Τουρισμός: Ολα τα μέτρα που εξετάζονται για τα ξενοδοχεία
Υπεύθυνος διαχείρισης κρίσης σε κάθε ξενοδοχείο, κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης ακόμη και για τις ξαπλώστρες, πριβέ χώροι άθλησης, μεταξύ των προτάσεων. Σήμερα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ΣΕΤΕ-ΞΕΕ.
Τουρισμός: Ολα τα μέτρα που εξετάζονται για τα ξενοδοχεία
Σκέψεις για προσωρινό «λουκέτο» σε ξενοδοχεία-«Κλειδί» οι πτήσεις
Σκέψεις για προσωρινό «λουκέτο» σε ξενοδοχεία-«Κλειδί» οι πτήσεις
H λειτουργία των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας την πρώτη Ιουνίου θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον τουριστικό κλάδο.
Σκέψεις για προσωρινό «λουκέτο» σε ξενοδοχεία-«Κλειδί» οι πτήσεις