Τα μέτρα που προβληματίζουν τους φορείς του Τουρισμού

Φωτογραφία: Shutterstock

Προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα που θα έχουν ορισμένα από τα μέτρα για την επανεκκίνηση του «επιχειρείν» εκφράζουν οι φορείς του τουρισμού.

Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού ενίσχυσης απασχόλησης, στον όποιο έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους κατά 20% την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Οι εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης μισθού, θα πρέπει να καταβάλλουν το σύνολο των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχεί στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος εργασίας του προσωπικού θα μπορεί να μειωθεί έως και 50%.

Στην περίπτωση μείωσης του χρόνου εργασίας για το προσωπικό πλήρους απασχόλησης, το κράτος αναλαμβάνει να καλύψει το 60% των αποδοχών που θα χάνουν οι εργαζόμενοι υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, με τον τρόπο αυτό δημιουργείται το παράδοξο ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλύπτουν το 100% των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους οι οποίοι θα απασχολούνται τις μισές ημέρες από ότι συνήθως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λειτουργία του μηχανισμού ενίσχυσης απασχόλησης – που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου σε πρώτη φάση – είναι προβληματική και γιατί στο πρόγραμμα εντάσσονται οριζόντια όλες οι επιχειρήσεις με απώλεια τζίρου ύψους 20%.

Ως εκ τούτου, μία επιχείρηση με μείωση κύκλου εργασιών 90% λαμβάνει την ίδια στήριξη με εταιρείες που έχουν χάσει το 20% του τζίρου τους, παρά το γεγονός ότι το πλήγμα που έχει υποστεί η πρώτη είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ο προβληματισμός της αγοράς και για τα δύο ζητήματα που αφορούν στον μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης έχει μεταφερθεί στην κυβέρνηση.

Για το θέμα των εισφορών δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, με το οικονομικό επιτελείο να είναι διστακτικό στο ενδεχόμενο καταβολής μέρους των εισφορών των εργαζομένων, δεδομένου ότι το κράτος έχει ήδη αναλάβει την πληρωμή των εισφορών μισθωτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη στον μηχανισμό ενίσχυσης, δύσκολα θα ικανοποιηθεί το αίτημα των επιχειρήσεων για τη θέσπιση κριτηρίων ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς.

Η δυσκολία είναι πρακτική δεδομένου ότι το σύστημα μηχανογράφησης του Δημοσίου δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο αίτημα, λόγω του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον μηχανισμό.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι περιμένουν τις επόμενες ημέρες περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων, εκφράζουν ανησυχία και για το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα για το θέμα των εποχιακών προσλήψεων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλαμβάνει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε κατά μέσο όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας και κατά προτίμηση αυτούς που εργάζονταν την τελευταία περίοδο.

Η επαναπρόσληψη γίνεται σταδιακά ως εξής:

  • Με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, επαναπροσλαμβάνεται το 1/3 τουλάχιστον των εργαζομένων.
  • Με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, προσλαμβάνονται ξανά τα 2/3 τουλάχιστον των εργαζομένων.
  • Με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, επαναπροσλαμβάνεται το σύνολο του προσωπικού.

Οι φορείς του τουρισμού έχουν ζητήσει την προσωρινή αναστολή της διάταξης, λόγω της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο με πολλούς ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα των τουριστικών φορέων, το οποίο θα μπορούσε να ικανοποιηθεί με υπουργική απόφαση μετά από τεκμηριωμένη γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Οι φορείς του τουρισμού υποστηρίζουν ότι η κρίση του Covid – 19 προσφέρει μία καλή ευκαιρία για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός τους σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 13%.

Όπως τονίζουν η μείωση, ακόμα και αν είναι προσωρινή, θα κάνει ανταγωνιστικότερο το τουριστικό προϊόν, δεδομένου ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Θεωρούν ότι με τη μείωση του ΦΠΑ το τουριστικό πακέτο θα γίνει πιο ελκυστικό όχι μόνο τη φετινή περίοδο, αλλά κυρίως για το καλοκαίρι του 2021 όταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις του τουρισμού θα έχουν ανακάμψει.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει σοβαρούς ενδοιασμούς σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στη διαμονή άμεσα, δεδομένου ότι το κράτος θα στηριχθεί για εισπράξεις πρωτίστως στο ΦΠΑ το επόμενο διάστημα λόγω της αναμενόμενης υποχώρησης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.

Όπως είπε άλλωστε μιλώντας στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Τουρισμού, οι τουριστικές επιχειρήσεις στηρίζονται εμπράκτως κυρίως με τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από 24% σε 13%, οι οποίες αποτελούν περίπου το 30% του κόστους του τουριστικού πακέτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ