Νέα μέτρα στήριξης του τουρισμού-Εμπόδια από τους tour operators

Φωτογραφία: Shutterstock

Ειλημμένη φαίνεται πως είναι η απόφαση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων. Μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να λάβει νέα μέτρα στο τέλος Ιουλίου, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να γίνουν παρεμβάσεις και στην προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων τον επόμενο μήνα όταν η το οικονομικό επιτελείο θα έχει σαφή εικόνα των δημοσιονομικών στοιχείων.

Οι φορείς του τουρισμού έχουν συζητήσει αρκετές φορές με την κυβέρνηση το θέμα της έκπτωσης στην προκαταβολή φόρου για τη χρήση του 2020. Όπως τονίζουν πηγές από τον τουριστικό κλάδο, η είσπραξη προκαταβολής φόρου στην παρούσα φάση δεν έχει λογική δεδομένου ότι τα χρήματα που θα πάρει το Δημόσιο τώρα θα πρέπει να τα επιστρέψει, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων θα καταγράψει ζημιές για τη χρήση του 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να εξεταστούν διαφορετικά σενάρια τα οποία προβλέπουν μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 50% για τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα από την υγειονομική κρίση.

Εκτός από την μείωση της προκαταβολής φόρου, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, με την παράταση των συμβάσεων παραχώρησης για τις εταιρείες αεροδρομίων και την επιμήκυνση του χρόνου αδειοδότησης των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης. Προσθέτουν, επίσης, ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης (ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ), ενδεχομένως με την αύξηση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων και την κάλυψη του κόστους της επιπλέον εργασίας από το Δημόσιο.

Έντονο προβληματισμό σε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν μεγάλοι tour operators από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του Covid – 19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η TUI έχει αρνηθεί σε πολλές περιπτώσεις να καταβάλλει προκαταβολές για κρατήσεις που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο (early bookings) και οι οποίες ανέρχονται συνήθως σε ποσοστά τα οποία κυμαίνονται από 25% έως 50% της συνολικής αξίας του τουριστικού πακέτου. Οι προκαταβολές αυτές είθισται να πληρώνονται εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η TUI επικαλούμενη την υγειονομική κρίση δεν προχώρησε στις πληρωμές.

Το παράδειγμα της TUI ακολούθησαν και άλλοι tour operators οι οποίοι άρχισαν μάλιστα να ζητούν την επιστροφή προκαταβολών, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους η συνεργασία τους με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δε θα εξελιχθεί απρόσκοπτα την επόμενη τουριστική περίοδο.

Πολλές επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά προβληματίζονται και από την πρόθεση των tour operators να διοχετεύσουν τουρίστες σε δικά τους ξενοδοχεία και όχι σε εκείνα τα οποία έχουν ανοίξει ή πρόκειται να ξεκινήσουν ξανά τη λειτουργία τους τις επόμενες ημέρες.

Έντονη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι η TUI στις αρχές Μαΐου ενημέρωσε τις τουριστικές επιχειρήσεις ότι τα συμβόλαια δε θα εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την αναχώρηση των πελατών της άλλα 60 ημέρες μετά την αναχώρηση, γεγονός που θα δημιουργήσει δυσκολίες στη ρευστότητα των ξενοδοχείων.

Έμπειρα στελέχη του τουριστικού κλάδου τονίζουν ότι η τακτική αυτή θυμίζει έντονα την περίπτωση της Thomas Cook, η οποία είχε κάνει το ίδιο πριν από την οικονομική της κατάρρευση. Πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού προβληματίζονται επίσης και από το γεγονός ότι τα πολυδιαφημισμένα εργαλεία στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων δεν έχουν ουσιαστικά λειτουργήσει, δεδομένου ότι τα κεφάλαια δεν έχουν φτάσει ακόμα στην αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ