Πτήσεις: Μπλόκο έως τις 15 Ιουλίου σε αυτές τις 4 χώρες

Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» / Eurokinissi

Την απόφαση να παρατείνει την αναστολή πτήσεων έως τις 15 Ιουλίου από και προς τα αεροδρόμια της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις αφίξεις πολιτών από τρίτες χώρες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση της λίστας με τις τρίτες χώρες από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ από την πρώτη Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των χωρών για τις οποίες θα συνεχιστούν οι περιορισμοί, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία της πανδημίας ειδικά στην Αμερική.

Παρά την έντονη ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται αεροπορικά δρομολόγια από τις ΗΠΑ προς αρκετές πόλεις στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα είναι προγραμματισμένες από το αεροδρόμιο του Νιούαρκ περισσότερες από 10 πτήσεις με προορισμό το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο, την Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα λόγω των ομογενών, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν δε θα μπορούν να ταξιδέψουν με απευθείας πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας έως τις 15 Ιουλίου τουλάχιστον. Πηγές με γνώση της κατάστασης αναφέρουν ότι η στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τα ταξίδια από και προς τις ΗΠΑ, τονίζοντας ωστόσο ότι η ζήτηση από τους ομογενείς για ταξίδια προς στην Ελλάδα αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία αλλά και την Αλβανία, θα εξακολουθήσουν εκτός απροόπτου να ισχύουν έως τις 15 Ιουλίου οι περιορισμοί που ισχύουν τώρα. Ως εκ τούτου, θα επιτρέπονται μόνο ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους και για πολίτες που έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, ενώ το «απαγορευτικό» θα ισχύει για όλα τα σύνορα, χερσαία, οδικά και θαλάσσια. Η Αθήνα εξακολουθεί να συνδέεται αεροπορικώς με τα Τίρανα, αλλά μόνο για μετακινήσεις που έχουν χαρακτηριστεί απαραίτητες με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών. Τη Δευτέρα για παράδειγμα, η Aegean πραγματοποίησε απευθείας πτήση από τα Τίρανα προς την Αθήνα μεταφέροντας 104 επιβάτες, οι οποίοι δεν ήρθαν στην Ελλάδα για τουριστικούς λόγους.

Καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των ταξιδιωτών θα παίξει η φόρμα Passenger Locator Form (PLF), μέσω της οποίας θα μπορούν οι αρχές να παρακολουθούν το προφίλ των τουριστών, δεδομένου ότι θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους και το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα. Οι επιβάτες θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να συμπληρώνουν ψηφιακά το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν από το check in για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να δοθεί μία μικρή ολιγοήμερη παράταση σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση της φόρμας, δεδομένου ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν ακόμα προλάβει να εξοικειωθούν πλήρως με τη λειτουργία του PLF. Παρά το γεγονός ότι απομένουν λιγότερες από 24 ώρες για την άρση των περιορισμών στα αεροπορικά δρομολόγια, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρήζουν διευκρίνισης σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υποδοχής τουριστών και υποβολής τους σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, το προσωπικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας δεν έχει λάβει ακόμα ξεκάθαρες οδηγίες από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για το ποιος θα αναλαμβάνει την υποδοχή των ταξιδιωτών και τον έλεγχο του ειδικού barcode, βάσει του οποίου οι αρχές θα αποφασίζουν ποιοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο. Κατά τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιος φορέας θα αναλάβει την υποδοχή και τον έλεγχο των επιβατών, δεδομένου ότι οι ταξιδιώτες από τη ζώνη Σένγκεν ελέγχονται στους χώρους άφιξης λεωφορείων ενώ εκείνοι που φτάνουν στην Αθήνα από χώρες που δεν ανήκουν στη συνθήκη Σένγκεν, υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο στις πύλες Α22 και Α23.

Τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για το ποσοστό πληρότητας στα πλοία που θα δρομολογηθούν στη γραμμή της Αδριατικής από την πρώτη Ιουλίου περιμένουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειδικών υγειονομικών φορέων, το ποσοστό πληρότητας στα πλοία ανέρχεται έως τις 12 Ιουλίου σε ποσοστό 65%. Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την αναπροσαρμογή των ποσοστών πληρότητας στο υπουργείο Υγείας, το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα ποσοστά πληρότητας στα πλοία ακόμα και νωρίτερα από τις 12 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ