Προβλήματα δίχως τέλος για το Ελληνικό

Η έναρξη των έργων στο Ελληνικό θα συμβάλει καθοριστικά ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να πιάσει τον στόχο των εσόδων ύψους ενός δισ. για το 2019

Μία ακόμα νομική διαμάχη προστίθεται στη μακρά λίστα των υποθέσεων οι οποίες αφορούν στην εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και αναμένεται να διευθετηθούν στις δικαστικές αίθουσες.

Πρόκειται για προσφυγή του Δήμου Αλίμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του Φορέα Διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα έχει την ευθύνη κυρίως για την καθαριότητα και το φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων, όπως τις πλατείες και τους δρόμους που θα κατασκευαστούν στο πρώην αεροδρόμιο.

Για την συγκρότηση του φορέα, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, εκκρεμεί η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Οι δύο υπουργοί, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης, έχουν ήδη υπογράψει την απόφαση η οποία έχει ημερομηνία 23 Νοεμβρίου.

Ο Δήμος Αλίμου, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει αναθέσει σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο να καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της συγκρότησης του Φορέα, παρά το γεγονός πως ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, είναι μέλος στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Ο βασικός λόγος της προσφυγής αφορά στο ότι ο Φορέας Διαχείρισης έχει συσταθεί ως ΝΠΙΔ και δεν θα αποφασίζει για το ύψος των δημοτικών τελών που αντιστοιχούν στην περιοχή.

Την απόφαση θα λαμβάνει ο υπουργός Εσωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης. Η δημοτική αρχή Αλίμου είχε προτείνει να συσταθεί ο Φορέας ως ΝΠΔΔ προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης πόρων από το ΕΣΠΑ, μέσω συμβάσεων με την Περιφέρεια Αττικής.

Η υπόθεση αυτή, φέρνει στο προσκήνιο για πολλοστή φορά την έντονη διαμάχη μεταξύ των τριών δήμων που έχουν την ευθύνη της περιοχής, εντός της οποίας βρίσκεται το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Με το δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, συντάσσεται ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ενώ εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η προσέγγιση του ζητήματος από τον δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας θεωρούν πως ο Φορέας Διαχείρισης δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Και αυτό, διότι στο εννιαμελές διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν, εκτός από μέλη των ΟΤΑ της περιοχής, εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης ορίζεται ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης. Τρία ακόμα μέλη ορίζονται από τον ίδιο δήμο και δύο από τους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας. Τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου συμπληρώνουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της Ελληνικό Α.Ε., η οποία θα μεταβιβάσει τις μετοχές του ακινήτου στους επενδυτές, όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα.

Σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των τριών δημάρχων έχει προκαλέσει και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή.

Η πρόταση του δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης είναι να βρεθεί χώρος εκτός του ακινήτου, για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, τον οποίο θα χρηματοδοτήσουν σε ποσοστό 50% οι επενδυτές.

Ο δήμαρχος Αλίμου από την πλευρά του θεωρεί πιο ρεαλιστικό να διατεθεί έκταση εντός του ακινήτου δεδομένου πως πολεοδομικά προβλέπεται αυτή η χρήση γης και για τους επενδυτές.

Ακόμα ωστόσο δεν έχει βρεθεί λύση για το ακανθώδες ζήτημα των απορριμμάτων, παρά το γεγονός πως ο Αλέκος Φλαμπουράρης έχει δεσμευθεί από το Σεπτέμβριο του 2016 πως το θέμα θα διευθετηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ