Ταμείο Ανάκαμψης: Το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση των 32 δισ.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το Ταμείο Ανάκαμψης / Eurokinissi

Έως τις 24 Αυγούστου αναμένεται να έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο το προσχέδιο με τους βασικούς πυλώνες για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ τα οποία έχει εξασφαλίσει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σχέδιο στην τελική του μορφή θα πρέπει να κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η έγκριση όλων των εθνικών σχεδίων για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης έως τον Απρίλιο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και η πρώτη σύσκεψη για την προετοιμασία των προτάσεων που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην Ευρώπη, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Δήμας, ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, ο ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Αμέσως μετά την έγκριση των σχεδίων τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα εκταμίευσης ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των πόρων οι οποίοι προέρχονται από επιδοτήσεις.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσό που θα εκταμιευθεί σε πρώτη φάση ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ, τα 19,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις ενώ τα υπόλοιπα 12,5 δισ. θα εξασφαλιστούν από δανειακά κεφάλαια.

Οι πόροι που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι οποίοι αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του Covid – 19 θα πρέπει να απορροφηθούν σε διάστημα έξι ετών, ενώ το σχέδιο αξιοποίησής τους μπορεί να αναθεωρηθεί μόνο μία φορά το 2022.

Έως τότε θα πρέπει να έχουν συναφθεί συμβάσεις για την αξιοποίηση του 70% από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο 30% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

Όπως αναφέρουν στο economistas.gr κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνδεθεί και με το σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας την επόμενη δεκαετία, το οποίο εκπονείται από επιτροπή υπό την προεδρία του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη.

Εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει και περίπου 38 δισ. ευρώ επιπλέον, τα οποία προέρχονται από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021 – 2027), το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για μία κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία και από τους πόρους για την ενίσχυση της αγροτικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, ο στόχος που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο είναι η απορρόφηση περίπου 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, δεδομένου ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ ανερχόταν σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ