Ψηφιακή αναβάθμιση του ΣτΕ και των διοικητικών δικαστηρίων

Shutterstock

Την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και των διοικητικών δικαστηρίων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες με τη μετάβαση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης στη ψηφιακή εποχή.

Στις 12 Νοεμβρίου τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τα τεύχη δύο διαγωνισμών για την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για τη Διοικητική Δικαιοσύνη (ΟΣΔΔΥ), το οποίο λειτουργεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Η διαβούλευση για τα δύο έργα με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ θα ολοκληρωθεί στις 2 και 12 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου.

Όταν ολοκληρωθούν τα δύο έργα, οι δυνατότητες του ΟΣΔΔΥ θα αναβαθμιστούν ριζικά στο ΣτΕ, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των διοικητικών δικαστηρίων και στο σύνολο των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή σε εννέα εφετεία και 30 πρωτοδικεία.

Οι διαδικασίες του ΣτΕ και των διοικητικών δικαστηρίων θα ψηφιοποιηθούν πλήρως (δικαστικές υποθέσεις, επιδόσεις, διοίκηση δικαιοσύνης, μητρώα, επιθεώρηση, χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων), ενώ το ΟΣΔΔΥ θα είναι διαλειτουργικό με τα πληροφοριακά συστήματα στους φορείς του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η υλοποίηση των έργων που αναμένεται να δημοπρατήσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα σηματοδοτήσουν την κατάργηση κάθε είδους εγγράφου δεδομένου ότι όλες οι διαδικασίες στο ΣτΕ και τα διοικητικά δικαστήρια θα διενεργούνται αποκλειστικά με δικόγραφα και έγγραφα σε ψηφιακή μορφή.

Τα έργα προβλέπουν επίσης την περαιτέρω αξιοποίηση νέων εφαρμογών και τεχνολογιών (ιδιωτικού cloud, τεχνητής νοημοσύνης, κτλ), οι οποίες θα επιταχύνουν την απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης (ΣτΕ και διοικητικά δικαστήρια), θα επισπεύσουν την υλοποίηση επενδύσεων και θα ωφελήσουν, με τη μείωση πρόσθετων βαρών και οικονομικού κόστους, τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προβλέπονται είναι η ψηφιοποίηση δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, η ψηφιοποίηση των εγγράφων των φακέλων εκκρεμών υποθέσεων μετά την υπογραφή της σύμβασης, η ψηφιακή βιβλιοθήκη, η εφαρμογή συστήματος ανωνυμοποίησης δικαστικών αποφάσεων, η πλήρης αναβάθμιση της εφαρμογής του μητρώου δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων και διαχείρισης χρηστών, η προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου μηχανογραφικού εξοπλισμού, εξοπλισμού wifi, και η προμήθεια και διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το έργο θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και στη μείωση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια.

Μόνο οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις υπολογίζονται σε περίπου 80.000, με τις εκτιμήσεις για το σύνολο των υποθέσεων που είναι προγραμματισμένες για εκδίκαση από τα διοικητικά δικαστήρια να κάνουν λόγο για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό.

Η επένδυση στο πληροφοριακό σύστημα του ΣτΕ και των διοικητικών δικαστηρίων θα έχει σημαντικά οφέλη για την εξυπηρέτηση των πολιτών, δεδομένου ότι θα μειωθεί αισθητά η ανάγκη για φυσική παρουσία για διαδικασίες όπως η υποβολή και παραλαβή εγγράφων.

Η αναβάθμιση του ΟΣΔΔΥ θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στη διαφάνεια στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος καθώς θα υπάρξει δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των υποθέσεων και δημοσίευση στατιστικών δεδομένων για την λειτουργία των δικαστηρίων.

Το αναβαθμισμένο σύστημα θα πρέπει να παραδοθεί στο ΣτΕ και τα διοικητικά δικαστήρια μέσα σε διάστημα 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης με τους αναδόχους, οι οποίοι θα πρέπει να εγγυηθούν την καλή λειτουργία του και να παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης για δύο έτη.

Οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του ΟΣΔΔΥ περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των θεσμών στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης. Προβλέπονται επίσης από την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική (2016 – 2021) σύμφωνα με την οποία οι δίκες και όλες οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης πρέπει να διεκπεραιώνονται με έγγραφα σε ψηφιακή μορφή.

Με την υλοποίηση των έργων θα ενισχυθεί και το επίπεδο ασφάλειας των ψηφιακών συστημάτων που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων οι οποίες έχουν αυξηθεί αισθητά τα τελευταία έτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ