Προς νέες καθυστερήσεις στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό

Η Εγνατία Οδός / Φωτογραφία: Shutterstock

Νέες καθυστερήσεις ενδέχεται να προκύψουν στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, μετά από προσωρινή διαταγή του ΣτΕ με την οποία καλεί το ΤΑΙΠΕΔ να αναστείλει όλες τις ενέργειες σχετικά με τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της αποσφράγισης των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εξέδωσε την προσωρινή διαταγή έπειτα από την υποβολή αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν δύο σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Πρόκειται για τις κοινοπραξίες Άκτωρ Παραχωρήσεις – Roadis Transportation Holdings και Vinci Highways- Vinci Concessions -Μυτιληναίος.

Τα δύο υποψήφια σχήματα προχώρησαν σε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ μετά από την άρνηση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ να ικανοποιήσει το αίτημά τους και να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής οικονομικών προσφορών, η οποία εκπνέει σήμερα.

Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ ισχύει έως την εκδίκαση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου.

Πηγές με γνώση του διαγωνισμού εκτιμούν ότι η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να παραλάβει τις προσφορές καθίσταται άνευ ουσίας, καθώς δεν είναι δυνατή η αποσφράγισή τους μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Κατά τις ίδιες πηγές, ενδεχόμενη αποδοχή των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων από το ΣτΕ θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη τη διαγωνιστική διαδικασία.

Διαφορετική ερμηνεία δίνουν άλλες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι ο διαγωνισμός δεν κινδυνεύει ακόμα και εάν το ΣτΕ αποδεχθεί τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των δύο σχημάτων.

Όπως αναφέρουν, η αποσφράγιση των προσφορών ούτως ή άλλως θα γινόταν τους πρώτους μήνες του 2021, δεδομένου ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τεχνικών φακέλων οι οποίοι συνοδεύουν τις οικονομικές προσφορές.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, τότε συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Κατά τις ίδιες πηγές, ακόμα και εάν το ΣτΕ αποδεχθεί τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, το πιθανότερο σενάριο είναι να παρατεθεί η προθεσμία υποβολής οικονομικών προσφορών, δίχως να τίθεται ζήτημα ακύρωσης του διαγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ