Έσοδα - ρεκόρ από ιδιωτικοποιήσεις το 2018

Φωτο: Shutterstock

Στην πιο παραγωγική χρονιά στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ εξελίχθηκε το 2018. Το Ταμείο σημείωσε επίδοση ρεκόρ στα εισπραχθέντα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, με περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011 τον ετήσιο στόχο.

Η τελευταία συναλλαγή που ολοκληρώθηκε αφορά στην πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ σε κοινοπραξία μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, με την οποία ενισχύθηκαν τα έσοδα κατά 251 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό τίμημα, ανήλθε στα 535 εκατομμύρια ευρώ, με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος πούλησε το 35%, να εισπράττει 284 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή η παράταση για 20 έτη της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή του δεύτερου μεγαλύτερου εφάπαξ τιμήματος, ύψους 1,15 δισ. ευρώ δίχως ΦΠΑ, που έχει εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ στον επταετή του βίο.

Για να ενταχθεί η συναλλαγή στις οικονομικές καταστάσεις του 2018, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2019. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης ποσοστού ύψους 30% της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ) για την οποία αναμένεται να υπάρξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης συμβούλων για το ΔΑΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί η πώληση του 30% του ΔΑΑ, τότε το σύνολο των εσόδων από το αεροδρόμιο της Αθήνας θα αποτελεί την πιο σημαντική, από οικονομικής απόψεως, συναλλαγή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Συνολικά, τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το 2018 ανέρχονται σε 2,088 δισ. ευρώ. Από αυτά, σχεδόν 232 εκατ. προέρχονται από την πώληση του 67% του ΟΛΘ, 284,1 εκατ. από την πώληση του 5% του ΟΤΕ, 166 εκατ. από τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων και 13 εκατ. ευρώ από την πώληση διαφόρων ακινήτων.

Εκτός από την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και την παράταση της σύμβασης έως το 2046 για το αεροδρόμιο της Αθήνας, τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε και η πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Συντήρησης Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), έναντι 22 εκατομμυρίων ευρώ.

Η τόνωση των εσόδων το 2018, αποτελεί σημαντική αλλαγή συγκριτικά με τα πενιχρά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ τα προηγούμενα έτη. Είναι ενδεικτικό πως τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν το 2017 σε 1,3 δισ. ευρώ και το 2016 σε 447,7 εκατ. ευρώ. Η χειρότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας σημειώθηκε το 2015 με μόλις 106,7 εκατ., με τα 13,15 εκατ. να αφορούν σε τόκους από το τίμημα αξιοποίησης ραδιοσυχνοτήτων.

Σε ό,τι αφορά το 2019, ο στόχος των εσόδων έχει τεθεί σε περίπου ένα δισ. ευρώ. Πηγές με γνώση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αναφέρουν πως ο στόχος αναμένεται να επιτευχθεί απρόσκοπτα, δεδομένου πως εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών για το Ελληνικό, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Με τη μεταβίβαση των μετοχών θα καταβληθεί και η πρώτη δόση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, του εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ.

Εκτός από το Ελληνικό, πρόοδος αναμένεται να σημειωθεί στον διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού ύψους 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει προς πώληση ποσοστό 20%, από το 35,4% που διαθέτει, ενώ το υπόλοιπο 30,1% θα διατεθεί από τον όμιλο Paneuropean, συμφερόντων της οικογένειας Λάτση.

Εντός του 2019 έχει προγραμματιστεί η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τα έως τώρα σχέδια, η ΔΕΠΑ θα διαχωριστεί σε δύο εταιρείες, μία με αντικείμενο την εμπορία και μία με αντικείμενο τα δίκτυα.

Το ποσοστό που θα διατεθεί προς πώληση στην εταιρεία εμπορίας θα ανέλθει σε 50% συν μία μετοχή και στην εταιρεία δικτύων σε 14%.

ΣΧΕΤΙΚΑ