Το οικονομικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην πΓΔΜ

Economista
ECONOMISTA
Το οικονομικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην πΓΔΜ
Φωτο: Shutterstock

Ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μετά τη Γερμανία και τη Βρετανία, είναι η Ελλάδα με μερίδιο που φτάνει το 6,1%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια αξία του διμερούς όγκου εμπορίου το 2017 ανήλθε σε 726,1 εκατ. ευρώ από 597,5 εκατ. ευρώ το 2016 ενώ η Ελλάδα το 2017 κάλυψε το 8% των εισαγωγών της πΓΔΜ από 7,4% το 2016. Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών προορισμού των εξαγωγών της πΓΔΜ με ποσοστό 3,6% επί του συνόλου των εξαγωγών, από 3,4% το 2016.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την πΓΔΜ κινήθηκαν ανοδικά το 2017, μετά από μία τριετία πτωτικής πορείας. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι σταθερά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδος, με ανοδική τάση του πλεονάσματος. Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η χώρα μας στην πΓΔΜ είναι: πετρελαιοειδή, σίδηρος, χάλυβας και προϊόντα αυτών, κλωστοϋφαντουργικά, ηλεκτρική ενέργεια, φρούτα και λαχανικά.

Οι ελληνικές εισαγωγές από την πΓΔΜ αφορούν, κυρίως, σε ακατέργαστα καπνά, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και ενδύματα. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ενδυμάτων αφορά σε προϊόντα παθητικής τελειοποίησης κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στην πΓΔΜ, τα οποία εξάγονται στην Ελλάδα για να τελειοποιηθούν και να επανεξαχθούν, εν συνεχεία, στις αγορές του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυριότερη χώρα προορισμού των εξαγωγών της πΓΔΜ ήταν με διαφορά και το 2017 η Γερμανία (2.351 εκατ. ευρώ). Αυτό συμβαίνει διότι πολλές γερμανικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στις τεχνολογικές και βιομηχανικές αναπτυξιακές ζώνες της χώρας, παράγουν προϊόντα που απευθύνονται αποκλειστικά στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για επιχειρηματική συνεργασία

Σύμφωνα με την έκθεση οι τομείς που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των 2 χωρών είναι:

-Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

-Λατομείων, μεταλλείων και μεταλλοβιομηχανιών

-Δομικών υλικών

-Κατασκευαστικός

-Υποδομών - εκσυγχρονισμός και βελτίωση μεταφορικών υποδομών

-Τροφίμων

-Φαρμάκων

-Αγροτικών μηχανημάτων

-Διαγνωστικών ιατρικών κέντρων και εν γένει ιατρικών υπηρεσιών

-Μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα του τουρισμού, κυρίως του ιαματικού και εκμετάλλευσης των φυσικών θερμών πηγών της χώρας

Τουρισμός

Παράλληλα, ένα πεδίο που παρουσιάζει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι ο τουρισμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αφίξεων κατοίκων πΓΔΜ στην Ελλάδα ανήλθε, το πρώτο εξάμηνο του 2016, σε 574.625, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 27,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015 (794.648). Στην πΓΔΜ αναλογεί το 7,7% επί του συνόλου των αφίξεων στην Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο 2016 (από 10,5% την ίδια περίοδο του 2015).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της πΓΔΜ, ο αριθμός των διελεύσεων πολιτών της χώρας από τις συνοριακές διόδους με την Ελλάδα, το 2017, διαμορφώθηκε ως εξής: Εύζωνοι: 696.869 από 652.522 το 2016, Νίκη: 250.499 από 218.620 το 2016 και Δοϊράνη 125.514 από 103.419 το 2016. Το σύνολο των διελεύσεων πολιτών της πΓΔΜ από τις ως άνω συνοριακές διόδους ανήλθε σε 1.072.882, από 974.561 το 2016. Οι πολίτες της πΓΔΜ επισκέπτονται τη χώρα μας τόσο τα σαββατοκύριακα ή τα εορταστικά τριήμερα, όσο και το καλοκαίρι, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο κύριος προορισμός τους είναι οι ακτές της Βορείου Ελλάδος (Χαλκιδική και Πιερία). Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια επιλέγουν ολοένα και περισσότερο και άλλες περιοχές της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων και νησιών.

Σημαντικά, κυρίως για την αγορά της Θεσσαλονίκης, είναι τα μονοήμερα ή ολιγοήμερα ταξίδια των κατοίκων της πΓΔΜ για ψώνια. Οι αγορές αυτές αποτελούν έμμεσες εξαγωγές για τη χώρα μας και ασφαλώς συντελούν στην τόνωση της εγχώριας οικονομίας.

Το τουριστικό ρεύμα που κατευθύνεται στη χώρα μας από την πΓΔΜ είναι σημαντικό, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τον συνολικό αριθμό κατοίκων της χώρας που ανέρχεται περίπου στα 2 εκατομμύρια.

Με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται στην πΓΔΜ ο αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι διαθέτουν αρκετά υψηλό εισόδημα προκειμένου να πραγματοποιούν ταξίδια σε νέους προορισμούς στη χώρα μας. Αυξάνεται, δε, συνεχώς το ενδιαφέρον αυτών για τα ελληνικά νησιά του Ιονίου, αλλά πλέον και του Αιγαίου. Επιπλέον, οι παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου αναδεικνύονται σε νέο τουριστικό προορισμό για τους κατοίκους της πΓΔΜ, λόγω της Εγνατίας Οδού.

Συχνά, λόγω χαμηλού κόστους, προβάλλονται στην πΓΔΜ, κυρίως από τα τοπικά τουριστικά γραφεία, πακέτα διακοπών εκτός κύριας καλοκαιρινής περιόδου. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην παράταση του χρόνου λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει, ωστόσο, περιθώριο και για πακέτα υψηλότερων προδιαγραφών που να απευθύνονται στο αντίστοιχο εισοδηματικό κοινό της πΓΔΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ