Προεκλογικός πόλεμος για τα τιμολόγια της ΔΕΗ!

Μπλόκο στις αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά εν μέσω προεκλογικής περιόδου, επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις, σε σχεδόν δραματικούς τόνους, από τη διοίκηση της επιχείρησης για χαμηλή κερδοφορία που θέτει σε κίνδυνο την άντληση χρηματοδότησης από την αγορά.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έσπευσε σήμερα να υπενθυμίσει δημόσια στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι για την τιμή του ρεύματος δεν αποφασίζει η ίδια, αλλά η κυβέρνηση. «Η τιμή του ρεύματος αφορά την κυβέρνηση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση», τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Με βάση τα στοιχεία της Eurostat», πρόσθεσε ο υπουργός, «η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε το 2017 και το 2018 εξαιτίας του ανταγωνισμού. Πλέον, η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο 80% και 20% οι ανταγωνιστές. Για αυτόν τον λόγο, η τιμή του ρεύματος έχει μειωθεί».

Η στάση της κυβέρνησης μπορεί να εξυπηρετεί τον πολιτικό της σχεδιασμό για την προεκλογική περίοδο, φέρνει όμως σε πολύ δύσκολη θέση τη διοίκηση της ΔΕΗ, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες και επενδυτικούς οίκους για την έκδοση ενός ομολόγου μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, ώστε να αντλήσει πολύτιμη ρευστότητα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μανώλης Παναγιωτάκης, δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας για την αναγκαιότητα αύξησης των τιμολογίων, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να απορροφήσει άλλες επιβαρύνσεις, χωρίς να τις περάσει στους καταναλωτές. Για να προχωρήσει η έκδοση ομολόγων μέσα στον Φεβρουάριο, εξήγησε, θα πρέπει να βελτιωθούν οι προβλέψεις για την κερδοφορία.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει επεξεργασθεί ένα σχέδιο που οδηγεί σε «χαμηλό μονοψήφιο» ποσοστό επιβάρυνσης των οικιακών καταναλωτών. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα συνδεθούν με το κόστος που έχει η ΔΕΗ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων («ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα»), σύμφωνα με το σχεδιασμό. Εκτός αυτού, εξετάζεται αν θα διατηρηθεί ως έχει η έκπτωση 15% που παρέχεται στους συνεπείς πελάτες.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει καλύψει τη χρηματοδότηση του δανεισμού της για το 2019. Κυριότερη υποχρέωση είναι η πληρωμή κεφαλαίου 350 εκατ. ευρώ, για ομολογιακό δάνειο που λήγει τον Απρίλιο.

Όμως, η έκδοση του ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ θεωρείται κρίσιμη για να διασφαλισθεί η έγκαιρη κάλυψη αναγκών της επόμενης χρονιάς. Αν το «μπλόκο» της κυβέρνησης στις αυξήσεις τιμολογίων δεν επιτρέψει στην ΔΕΗ να βγει στην αγορά δεν θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα, αλλά θα επανέλθει η αμφισβήτηση για τη δυνότητα της επιχείρησης να αντλήσει ρευσότητα για τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες.

Ο οίκος S&P προχώρησε πρόσφατα σε μικρή αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ, στο «CCC+», αλλά υπογράμμισε ότι αυτή η αναβάθμιση ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης της αξιολόγησης της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι προοπτικές της ίδιας της ΔΕΗ παραμένουν αβέβαιες.

Στην ανάλυσή της για την ΔΕΗ, η S&P είχε αναφερθεί εμμέσως στην ανάγκη αύξησης των τιμολογίων, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις ρεύματος θα μειωθούν κατά 5% και η διοίκηση έχει αποφασίσει να λάβει μέτρα σταθεροποίησης του κύκλου εργασιών, μέσω της αύξησης των εσόδων ανά πελάτη.

Το 2020, εκτιμά η S&P, θα υπάρξει μεγάλη μείωση των εσόδων της ΔΕΗ, της τάξεως του 15%, λόγω της προγραμματισμένης μείωσης του μεριδίου αγοράς.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει ανάγκη να επενδύσει περί τα 1,7 δισ. ευρώ μέσα στη διετία 2019-2020, ενώ τα έσοδα από την πώληση λιγνιτικών μονάδων θα καλύψουν ένα μέρος των δαπανών αποπληρωμής χρεών, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορισθεί πόσα ακριβώς και πότε θα εισπράξει η ΔΕΗ.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ