Αύξηση κατώτατου μισθού: Τι φοβάται η αγορά και η Ευρώπη

Economista
ECONOMISTA
Μισθός
Φωτό: Shutterstock

Προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή εξαγγελία της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους θεσμούς. Η κύρια εστία ανησυχίας είναι η επιλογή της κυβέρνησης να φτάσει στο ανώτερο άκρο της αύξησης και όχι στο 7% με 8% που είχαν προεξοφλήσει οι περισσότεροι. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη αντίστοιχη αύξηση της Πορτογαλίας -η οποία έχει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και έχει πρόσβαση στις αγορές- ήταν της τάξεως του 5-6%.

Στελέχη επιχειρήσεων επισημαίνουν ότι η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των επιχειρήσεων σε μια δύσκολη συγκυρία, με την οικονομία να βρίσκεται σε ασθενή ανοδική πορεία. Επισημαίνουν ακόμα ότι η αύξηση έρχεται να προστεθεί στο εξαιρετικά υψηλό μη μισθολογικό κόστος όπως διαμορφώνεται από την υψηλή φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Σημειώνουν ότι όπως δείχνει και η πορεία της παραγωγικότητας της οικονομίας μια τέτοιου μεγέθους αύξηση είναι πέραν των δυνατοτήτων της οικονομίας και μπορεί να γίνει κατανοητή μονο στο πλαίσιο των πολιτικών συσχετισμών και των επερχόμενων εκλογών.

Οι ευρωπαϊοι εταίροι και οι θεσμοί είχαν εκφράσει εδώ και καιρό τον προβληματισμό τους για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Η ΓΣΕΒΕΕ, δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ότι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν λύνεται ούτε το πρόβλημα της συμπίεσης των χαμηλών εισοδημάτων, ούτε και της ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς απαιτείται συνδυαστικά η μείωση της φορολογίας και πάνω απ’ όλα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Μάλιστα, ιδιαίτερα αυστηρή και επικριτική ήταν και η στάση της ΕΣΕΕ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της σταδιακής επιστροφής του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 751 ευρώ, σημειώνοντας όμως ότι η απόφαση για αύξηση κατά 11%, ξεπερνά τα όρια των προσδοκιών και των αντοχών της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σε ένα περιβάλλον υψηλής φορολογίας και χρηματοδοτικής ασφυξίας, κάνοντας σαφή νύξη για επιπτώσεις στους δείκτες της απασχόλησης. Κι εδώ εντοπίζεται η βασική πηγή των ενστάσεων και των αντιδράσεων: οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Μια ακόμα πηγή προβληματισμού όμως που δεν επιτρέπει την καθολική αισιοδοξία για ένα οικονομικό μέτρο υπέρ της κοινωνίας, είναι το λεγόμενο domino effect, δηλαδή η πίεση που μπορεί να ασκήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού στους μισθούς των κλαδικών συμβάσεων, που είναι υψηλότεροι, με αποτέλεσμα ένα σπιράλ αυξήσεων, που θα δοκιμάσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Εκεί, μεταξύ άλλων, εστιάζει ο ΣΕΒ, επαναφέροντας την πρόταση για εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας, έτσι ώστε να αποσυνδεθεί ο κατώτατος από το μέσο μισθό.

ΣΧΕΤΙΚΑ