fbpxΤα «στρατηγικά» ακίνητα των εμπόρων αυτοκινήτων | Economistas.gr
Skip to main content

Τα «στρατηγικά» ακίνητα των εμπόρων αυτοκινήτων

Τα «στρατηγικά» ακίνητα των εμπόρων αυτοκινήτων

Εμπορικά κέντρα, αίθουσες κινηματογράφων και πολυκαταστήματα, είναι ορισμένες από τις αναπτύξεις ακινήτων που σήμερα δεσπόζουν σε οικόπεδα, που στο παρελθόν στέγαζαν αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, οι εν λόγω έμποροι κινούνταν δυναμικά στο real estate, αξιοποιώντας την σημαντική ακίνητη περιουσία τους, ώστε να επωφεληθούν και από την άνθηση του κλάδου των ακινήτων εκείνη την περίοδο. Σήμερα, φαίνεται πως η τάση αυτή επανέρχεται, καθώς μια σειρά αντιπροσωπειών, υπό την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων και μείωσης του τραπεζικού δανεισμού τους, διερευνούν την εκμετάλλευση των ακινήτων τους.

Παραδοσιακά, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων διαθέτουν σημαντικά ακίνητα σε κομβικούς οδικούς άξονες, κατάλληλα και για άλλες χρήσεις. Σήμερα, καθώς η κρίση οδεύει προς το τέλος της, αφήνοντας όμως πίσω της σημαντικά χρέη, αρκετοί εισαγωγείς υποχρεώνονται να εξετάσουν την αξιοποίηση ή πώληση μέρους των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ασφαλώς υπάρχουν και περιπτώσεις που το έργο αυτό αναλαμβάνουν απευθείας οι τράπεζες, όπως συνέβη πρόσφατα με την Αγκριπάν, ακίνητα της οποίας οδεύουν προς πλειστηριασμό, με επισπεύδουσες τις πιστώτριες τράπεζες. Η εταιρεία διαθέτει, μεταξύ άλλων, οικόπεδα στην Πειραιώς (1.500 τ.μ. με κτίριο 2.500 τ.μ.), στην Ιερά Οδό (4.000 τ.μ.), στην οδό Ορφέως 111 στην Αθήνα (15.000 τ.μ.), αλλά και στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης (7.000 τ.μ.). 

Την αξιοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, που αριθμεί πάνω από 35 κτίρια και οικόπεδα, πρόκειται να δρομολογήσει κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών και ο όμιλος Σαρακάκη, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ρύθμιση του τραπεζικού του δανεισμού. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του ομίλου βρίσκονται στη συμβολή της Λ. Αθηνών με την Κηφισσού, πλησίον του συγκροτήματος της Βιοχάλκο, όπου στεγάζονται το εμπορικό κέντρο River West και κατάστημα ΙΚΕΑ.

Επίσης, βλέψεις για πώληση ή εκμετάλλευση ακινήτων του, «τρέφει» και ο όμιλος Θεοχαράκη, προκειμένου να αντληθούν πρόσθετα έσοδα. 

Τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια έργα ανάπτυξης ακινήτων πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ο όμιλος Κοντέλλη (Ford), η ΕΛΜΑ (Mazda), ο όμιλος Τουρνικιώτη (ελαστικά Toyo), η εταιρεία Ρομπόπουλος στη Θεσσαλονίκη (Renault) και ο Ομιλος Συγγελίδη (Citroen).

Για παράδειγμα, ο πολυκινηματογράφος Odeon Starcity επί της Λ. Συγγρού, στο ύψος του Νέου Κόσμου (φωτογραφία), έχει αναπτυχθεί σε ακίνητο του ομίλου Κοντέλλη, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν κάθετη μονάδα πώλησης κι επισκευής αυτοκινήτων. Εν τέλει, από το 2005 και μετά, αναπτύχθηκε και λειτούργησε το υφιστάμενο ψυχαγωγικό κέντρο, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ.

Επίσης, ο παλιός εισαγωγέας οχημάτων Mazda (ΕΛΜΑ), αξιοποίησε το ακίνητό της στην Λ. Αχαρνών, στο ύψος του Αγίου Ελευθερίου, για την ανάπτυξη πολυκινηματογράφων Ster Cinemas, οι οποίοι λειτούργησαν εκεί από το 2003 μέχρι τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, όταν και έκλεισαν. Σήμερα, στο ακίνητο λειτουργεί πολυκατάστημα της αλυσίδας Jumbo. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικά ακίνητα πωλούνται μέσω eBay!
Ελληνικά ακίνητα πωλούνται μέσω eBay!
Περισσότερα από 20 ακίνητα από όλη τη χώρα αναζητούν... ιδιοκτήτη μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας δημοπρασιών του eBay.
Ελληνικά ακίνητα πωλούνται μέσω eBay!
Ακίνητα - φιλέτα πωλεί η Piraeus Real Estate
Ακίνητα - φιλέτα πωλεί η Piraeus Real Estate
Τρία εμπορικά καταστήματα σε Γλυφάδα - Πειραιά και ένα κτίριο γραφείων στο Μαρούσι διατίθενται μισθωμένα.
Ακίνητα - φιλέτα πωλεί η Piraeus Real Estate