Ο πόλεμος για τους κακοπληρωτές!

Economista
ECONOMISTA
Κόκκινα δάνεια
Φωτό: Shutterstock

Πολεμική ατμόσφαιρα με την Κομισιόν και τις ελληνικές τράπεζες έχει δημιουργήσει η επιμονή της κυβέρνησης σε υψηλό όριο αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα άνοιγε «παράθυρο» για την προστασία στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όπως έχει αποκαλύψει το economistas, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών το μέσο υπόλοιπο των προβληματικών στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας φθάνει τα 80.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση επιμένει σε όριο εμπορικής αξίας για την προστασία, που φθάνει τα 250.000 ευρώ για πενταμελείς οικογένειες.

Η διαφορά για το όριο προστασίας αποτελεί το δυσκολότερο σημεία της διαπραγμάτευσης για το νόμο που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του ν. Κατσέλη.

Ήδη από την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στα τέλη του 2018, η Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να βρει μια λύση με την οποία θα συμφωνούν και οι τράπεζες και η οποία θα απλώνει το δίχτυ προστασίας μόνο σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν ανεκτή από τους δανειστές μια ρύθμιση που θα μπορούσε να ευνοήσει μπαταχτσήδες.

Αρχικά, η κυβέρνηση εμφανίσθηκε ανέτοιμη να παρουσιάσει μια πλήρη πρόταση για να εγκριθεί από τους δανειστές και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή αμέσως μετά τη λήξη του ν. Κατσέλη, και έδωσε παράταση ισχύος του νόμου ως το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ υπήρχαν φήμες ότι θα επεδίωκε να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την επίλυση του θέματος, ενδεχομένως και για να προηγηθούν οι εκλογές και να μείνει η «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση.

Η νευρικότητα των θεσμών των δανειστών εντάθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, καθώς και πάλι η κυβέρνηση παρουσίασε γενικές προτάσεις, επιμένοντας σε υψηλά όρια προστασίας, παρά τη διαφωνία των τραπεζών και την επιφυλακτικότητα των δανειστών.

Για να διευθετηθεί η διαφωνία με αντικειμενικό τρόπο, η Κομισιόν ζήτησε πλήρη στοιχεία για τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια, ώστε να υπολογισθεί με ακρίβεια το όριο προστασίας που χρειάζεται για όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου, θα ολοκληρωθεί σχετική μελέτη της PWC για λογαριασμό της Ένωσης Τραπεζών, ώστε, αμέσως μετά να συμφωνηθεί και το όριο προστασίας.

Στη χθεσινή συνάντηση των τεχνοκρατών του Eurogroup (EWG) ζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Γιώργο Χουλιαράκη να επιβεβαιώσει ότι η διαδικασία προχωρά με τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια νέας αναβολής, ενώ στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι η όλη συζήτηση καταλήγει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε μια λύση που θα βρίσκεται πολύ μακριά από τις αρχικές της εξαγγελίες για ένα «γενναιόδωρο» πλαίσιο προστασίας και πιο κοντά στις απαιτήσεις των τραπεζών για όριο χαμηλότερο από 100.000 ευρώ.

Οι δανειστές δεν σκοπεύουν να αφήσουν στην κυβέρνηση περιθώρια για μια λύση φιλική στους κακοπληρωτές, ούτε και για αναβολή, καθώς θεωρούν ότι οι προστατευτικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοσθεί στην Ελλάδα αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, δημιουργώντας έντονη νομική αβεβαιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται σε καθεστώς δικαστικής προστασίας.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει το... πικρό ποτήρι μιας λύσης για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίας που η ίδια έχει καλλιεργήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ ερμηνεύουν τη χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη, στη Βουλή ως μια προσπάθεια να «μαζευτούν» εκ των προτέρων οι εσωκομματικές αντιδράσεις στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Δραγασάκης, σε αρκετά δραματικούς τόνους, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα είναι «η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας, γιατί από μια κίνηση λάθος μπορεί να χρειαστεί οι τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά τα νέα κεφαλαία να κληθούν πάλι να τα βάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ