Νόμος κόντρα στην τρόικα για την πρώτη κατοικία;

Economista
ECONOMISTA
Φλαμπουράρης - Δραγασάκης
Φωτό: Eurokinissi

Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία δεν θα έχουν εγκρίνει οι θεσμοί των δανειστών και θα δημιουργήσει κλίμα σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, εκφράζουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς.

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεφύγει από την πίεση τραπεζών και ξένων δανειστών για μια σημαντική μείωση στο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην κατηγορηθεί προεκλογικά ότι έλαβε μέτρα που εξασθένησαν την προστασία των δανειοληπτών.

Οι καθυστερήσεις στην αλλαγή του άρθρου 9 του ν. Κατσέλη, ο οποίος είναι από καιρό γνωστό ότι θα έληγε στο τέλος του 2018, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και δυσφορία στις Βρυξέλλες.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση εμφανίσθηκε εντελώς απροετοίμαστη να προτείνει στην Κομισιόν ένα νέο πλαίσιο και αποφάσισε προσωρινή παράταση του παλαιού νόμου ως το τέλος Φεβρουαρίου. Απροετοίμαστη, όμως, εμφανίσθηκε και πριν από λίγες ημέρες, στη διάρκεια των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα δε σημείωσε πρόοδο σε βασικά τραπεζικά ζητήματα», δήλωσε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, και χαρακτήρισε «απογοητευτική» την τελευταία αποστολή στην Αθήνα. Όπως σημείωσε, «οι βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης λείπουν, ώστε να γίνει μια σωστή αξιολόγηση».

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, ο χρόνος που έχει μείνει για τη διαμόρφωση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τράπεζες, είναι ελάχιστος. Παρ’ όλα αυτά, δεν σημειώνεται πρόοδος.

Τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ένα αιφνιδιασμό, παρουσιάζοντας στους θεσμούς μια πρόταση με την οποία δεν θα έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες, που θα διατηρεί κοντά στο ύψος του σημερινού νόμου το όριο αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σε αυτή την περίπτωση, η Κομισιόν αποκλείεται να «ανάψει πράσινο» και θα αρχίσει μια σύγκρουση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δυσμενή έκθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα μπλοκάρει την εκταμίευση 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το κλίμα που θα επικρατήσει για την Ελλάδα στις αγορές.

Η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ήδη από την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ότι προκρίνει μια λύση που θα προστατεύει μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη και θα έχει τη συναίνεση των τραπεζών.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μερίδα υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών προκρίνουν τη σύγκρουση με την τρόικα για το θέμα της πρώτης κατοικίας, εκτιμώντας ότι θα προσφέρει αρκετούς «πόντους» στο κυβερνητικό κόμμα, ενόψει εκλογών, ενώ ένας συμβιβασμός για τον περιορισμό της προστασίας θα προκαλούσε σημαντική εκλογική φθορά.

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνουν λάθη σε αυτό το θέμα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των φορολογούμενων.

ΣΧΕΤΙΚΑ