fbpxΣυνάντηση Κυβέρνησης - Τραπεζών για την α' κατοικία | Economistas.gr
Skip to main content

Συνάντηση Κυβέρνησης - Τραπεζών για την α' κατοικία

Συνάντηση Κυβέρνησης - Τραπεζών για την α' κατοικία
Φωτο: Eurokinissi

Κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το φλέγον ζήτημα  του νέου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της α’ κατοικίας. Στην συνάντηση θα διαφανεί αν υπάρχουν δυνατότητες προσέγγισης των δυο πλευρών ή αν η απόσταση παραμένει αγεφύρωτη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 πιθανότατα με την συμμετοχή και του πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύβμουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, και, στην οποία θα γίνει μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση. 

Οι τράπεζες αντιδρούν έντονα στις κυβερνητικές επιδιώξεις τόσο σε ότι αφορά το όριο προστασίας, το οποίο θα φτάνει τα 250.000 ευρώ, όσο και την επέκταση της προστασίας με την κάλυψη των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν χρησιμοποιηθεί ως εγγυήσεις για την χρηματοδότηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην νομοθέτηση του πλαισίου για την πρώτη κατοικία, χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ’ επέκταση στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αναλυτές εκτιμούν ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ζήτημα εξαιρετικής ευαισθησίας για τις τράπεζες και δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς τον σχεδιασμό της. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει χωρίς συμφωνία με τις τράπεζες και τους θεσμούς, εκτιμούν ότι θα πρόκειται για καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα κίνηση και θα συνδέεται πιθανότατα με την επίσπευση των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί εκτιμούν ότι η ρήξη θα αποφευχθεί και θα υπάρξει συμβιβασμός καθώς μια μονομερής κίνηση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις βάζοντας σε κίνδυνο την αξιολόγηση, δίχως την οποία δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια στην επιστροφή της χώρας στις αγορές ενώ μπορεί να χαθούν τα 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Το παρασκήνιο

Πριν από μία εβδομάδα, η ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για τα «κόκκινα» δάνεια απέβη άκαρπη, ενώ η πληροφορία ότι είχε ματαιωθεί ανάλογη σύσκεψη μεταξύ των τραπεζών ενίσχυσε την αίσθηση ότι υπάρχει εμπλοκή. Στην πραγματικότητα είχαμε ρήξη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Φλαμπουράρης απέσυρε τις προτάσεις που είχαν πέσει ως τότε στο τραπέζι και έφερε ένα σχέδιο, που προβλέπει τα εξής:

Προστασία α' κατοικίας με αντικειμενική αξία ως 250.000 ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές, το όριο αυτό ισχύει οριζόντια για όλους, χωρίς κλιμάκωση ανά είδος νοικοκυριού

Εισοδηματικά όρια με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και συγκεκριμένα την 4η ομάδα δαπανών (για 4μελή οικογένεια είναι γύρω στις 21.000 ευρώ), πάνω από τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλονται στις τράπεζες οι δόσεις για το δάνειο που θα ρυθμίζεται. Για όποιον δεν μπορεί, θα έρχεται το Κράτος να επιδοτεί τη δόση

«Κούρεμα» δανείων 30%

Πηγές με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων αναφέρουν ότι η αφορμή της ρήξης ήταν το ότι οι τράπεζες δεν έστειλαν τα στοιχεία, που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο- αυτή ήταν η ενημέρωση που είχε δοθεί και στους Ευρωπαίους- από τα οποία υποτίθεται ότι θα προέκυπταν τα όρια για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, άρα εμμέσως και τα όρια προστασίας. 

Αντί αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες έστειλαν σχέδιο, που προέβλεπε προστασία για ακίνητα από 70.000 ως 100.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του νοικοκυριού, ενώ "κούρεμα" οφειλής θα δινόταν μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις (σχέση υπολοίπου δανείου- αξίας ακινήτου, πρόβλεψη που είχαν σχηματίσει οι τράπεζες επί του συγκεκριμένου δανείου), κάτι που εκτιμάται ότι τελικά θα περιόριζε δραστικά το πεδίο εφαρμογής του. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες ήταν αρνητικές στο ενδεχόμενο οριζόντιων ρυθμίσεων. Εμπλοκή υπήρξε και ως προς το κονδύλι των 150 - 200 εκατ. για την επιδότηση των δόσεων, καθώς η πρόταση των τραπεζών ήταν να διαχειριστούν οι ίδιες το ποιος θα την λάβει, με λογοδοσία εκ των υστέρων. 

Πέρα από το ζήτημα της α’ κατοικίας, αυτό καθ’ αυτό, γεννάται ερώτημα και για το δημοσιονομικό κόστος της κυβερνητικής πρότασης, καθώς προφανώς το κονδύλι για την επιδότηση θα υπερβαίνει τα διαθέσιμα 150- 200 εκατ. Ευρώ. Ανεπισήμως, η απάντηση από την κυβέρνηση είναι ότι τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να βρεθούν από το υπερπλεόνασμα. 

Κι όλα τα παραπάνω είναι μόνο η μια πτυχή του προβλήματος, καθώς αυτή η σύγκρουση αφορά μόνο στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ενώ είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης για διευθέτηση όλων των δανείων. Η εμπλοκή είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και το ζήτημα των ρυθμίσεων οφειλών σε εφορίες και ταμεία, καθώς φαντάζει απίθανο να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες την πρόταση να λειτουργήσουν ξεχωριστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε μια εξωδικαστική ηλεκτρονική αίτηση για συνολική ρύθμιση οφειλών. 

Με αυτά τα δεδομένα, οι παρεμβάσεις Δραγασάκη αποκτούν άλλη διάσταση, καθώς προφανώς ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλει να διαχωρίσει τη θέση του από τους χειρισμούς του Μαξίμου, ενώ πιο "κομψή" είναι η διαφοροποίηση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΕΕ: Προστασία α' κατοικίας και για τον επιχειρηματία
ΕΣΕΕ: Προστασία α' κατοικίας και για τον επιχειρηματία
Το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και όσων επιχειρηματιών δεν καλύπτονται από το νόμο Κατσέλη, ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση Φλαμπουράρη - ΕΣΕΕ.
ΕΣΕΕ: Προστασία α' κατοικίας και για τον επιχειρηματία
Δραγασάκης: Προστασία α' κατοικίας και λύσεις για τα δάνεια
Δραγασάκης: Προστασία α' κατοικίας και λύσεις για τα δάνεια
«Θέλουμε ένα νέο σχέδιο και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό προκειμένου να έρθει για συζήτηση στη Βουλή, εντός του Φεβρουαρίου», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Δραγασάκης: Προστασία α' κατοικίας και λύσεις για τα δάνεια
Δάνεια 12,8 δισ. σε ξένους έναντι... 500 εκατ.
Δάνεια 12,8 δισ. σε ξένους έναντι... 500 εκατ.
Που οφείλονται οι εξαρετικά χαμηλές τιμές πώλησης των πακέτων «κόκκινων» δανείων, οι επιπτώσεις στις τράπεζες.
Δάνεια 12,8 δισ. σε ξένους έναντι... 500 εκατ.