Λίφτινγκ στον πτωχευτικό νόμο δρομολογεί η κυβέρνηση

Φωτογραφία: Shutterstock

Αλλαγές στον νόμο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου αυτός να γίνει πιο ελκυστικός τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τους πιστωτές.

Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία του 2014, γνωστή ως νόμος Δένδια, έμεινε ουσιαστικά ανενεργή δεδομένου πως μόλις λίγες εκατοντάδες επιχειρήσεις την αξιοποίησαν.

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, αλλάζει η έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης στην οποία μπορεί να υπάγονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά στη διάρκεια της λειτουργίας του ειδικού εκκαθαριστή, η οποία παρατείνεται κατά έξι μήνες, από 12 σε 18 μήνες. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς το διάστημα των 12 μηνών δεν επαρκούσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για αρκετές επιχειρήσεις που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η τροπολογία προβλέπει πως η λειτουργία του ειδικού εκκαθαριστή μπορεί να παραταθεί για 6 επιπλέον μήνες.

Όταν ψηφιστεί η τροπολογία, ο ειδικός διαχειριστής θα μπορεί να ανταλλάσσει ακίνητα της επιχείρησης που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με ακίνητα τρίτων ίσης αξίας, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρχει έκθεση εκτίμησης 2 ανεξάρτητων ορκωτών εκτιμητών.

Η τροπολογία διευκολύνει τις συναλλαγές με το Δημόσιο των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό ειδική διαχείριση, ενώ δίνει τη δυνατότητα και μεταβίβασής τους σε νέους ιδιοκτήτες. Οι εν λόγω επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίσουν αποδεικτικό ενημερότητας της φορολογικής διοίκησης και ασφαλιστική ενημερότητα για τη σύναψη σύμβασης μεταβίβασης, για τη λήψη δανείων, πιστοδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων οποιασδήποτε μορφής. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη συναλλαγή με το Δημόσιο για όλη τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης.

Ο νόμος Δένδια του 2014 έδινε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να προβούν σε εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, η οποία μπορεί να έφτανε ακόμα και σε διαγραφή κεφαλαίου ή τόκων. Για να κάνουν χρήση του νόμου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να έχουν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση του 2013 και οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν από τις 30 Ιουνίου 2014. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών ήταν η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ