Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για την πρώτη κατοικία

Economista
ECONOMISTA
Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για την πρώτη κατοικία
Φωτο: Shutterstock

Σε συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες μετά από πολύωρη σύσκεψη όπου διευθετήθηκαν όλες οι τεχνικές εκρεμμότητες. Σύμφωνα με συνεργάτες του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, θα πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για να εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από τη Βουλή.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα η δημοσιοποίηση της έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν όπου μεταξύ άλλων τονίζονταν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχουν στην κουλτούρα πληρωμών και τους τραπεζικούς ισολογισμούς, ενώ το σχέδιο θα ενισχύσει τη θέση των στρατηγικών κακοπληρωτών.»

Στην σύσκεψη εργασίας μετείχαν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Λιάκος, καθώς και στελέχη των νομικών υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης ενώ από πλευράς τραπεζών μετείχαν ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, η κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών καθώς και στελέχη νομικών υπηρεσιών των τραπεζών.

Όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί, και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η συμφωνία θα αντικαταστήσει από τον Μάρτιο το άρθρο 9 του ν.3869/10 ενώ άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από τη Βουλή. Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται, θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο που η κυβέρνηση κάνει λόγο για συμφωνία στην πρώτη κατοικία, κάτι που διαψεύστηκε απο τις εξελίξεις. Αυτή τη φορά ωστόσο, και υπό την πίεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ, φαίνεται πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.

Όπως έγραψε το πρωί το economistas.gr οι τράπεζες έδωσαν μεγάλο βάρος στο να περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο ασφαλστικές δικλείδες για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και να αποκλειστεί η κατάχρηση των διατάξεων προστασίας.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τις τράπεζες καθώς το νέο πλαίσιο θα τερματίσει το καθεστώς ασυλίας που προσέφερε ο Νόμος Κατσέλη, ένα νομοθέτημα που συνέβαλε καθοριστικά στον εκτροχιασμό των καθυστερήσεων στην στεγαστική πίστη, και θα επιτρέψει στις τράπεζες να κινηθούν αποτελσματικότερα και πιο γρήγορα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση, που αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ