fbpxΙσχυρά κίνητρα αλλά και πλειστηριασμοί εξπρές | Economistas.gr
Skip to main content

Ισχυρά κίνητρα αλλά και πλειστηριασμοί εξπρές

Ισχυρά κίνητρα αλλά και πλειστηριασμοί εξπρές
Φωτό: Shutterstock

Ισχυρά κίνητρα με κούρεμα οφειλών και επιδότηση δόσης για δανειολήπτες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά και σοβαρές ποινές για την αποτροπή κατάχρησης των διατάξεων προστασίας με απώλεια της προστασίας σε περίπτωση μη πληρωμής 3 δόσεων και άμεσο πλειστηριασμό της κατοικίας περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το νέο πλαίσιο προστασίας πετυχαίνει δυο σημαντικά πράγματα:

-- παρέχει ουσιαστική βοήθεια και ανακούφιση στα νοικοκυριά που η κρίση ανέτρεψε τα οικονομικά τους δεδομένα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Με τον νέο νόμο ένας δανειολήπτης σε «βαθύ» πρόβλημα θα εξασφαλίσει «κούρεμα» οφειλής αλλά και επιδότηση, υπό προϋποθέσεις, μέρους της δόσης. Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης προσφέρεται οργανωμένη δραστική λύση σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, κάτι που αποτελούσε βασική επιδίωξη της κυβέρνησης,

-- περιέχει αυστηρά αντικίνητρα ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος το νέο πλαίσιο προστασίας να μετατραπεί σε νέο νόμο Κατσέλη, ο οποίος δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Economistas.gr ο νόμος θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος επιλέξιμος για προστασία σταματήσει να αποπληρώνει την οφειλή του στην τράπεζα, μόλις χαθούν τρεις δόσεις από την αποπληρωμή του δανείου, δηλαδή καταστεί ληξιπρόθεσμος για 90 ημέρες, τότε χάνει την επιδότηση και τίθεται αυτόματα εκτός καθεστώτος προστασίας ενώ οι τράπεζες ενεργοποιούν τις νομικές διαδικασίες για τον άμεσο πλειστηριασμό του ακινήτου. Η διασφάλιση ότι το νέο πλαίσιο δεν θα εκφυλιστεί σε νόμο Κατσέλη μολύνοντας τους ισολογισμούς ήταν βασική επιδίωξη των τραπεζών.

Στελέχη τραπεζών κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικά σημαντικά νόμο που προστατεύει τα αδύναμα νοικοκυριά και ταυτόχρονα περιέχει σοβαρές δικλείδες ασφαλείας για να μην γίνει κατάχρηση του νόμου, επιτρέποντας στις τράπεζες να προχωρήσουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην στεγαστική πίστη.

Σύμφωνα με τις τράπεζες ο νέος νόμος θα αποτελέσει θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive) για το τραπεζικό σύστημα και θα επιτρέψει την υλοποίηση των σχεδίων των τραπεζών για την δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες ένα μεγάλο μέρος δανείων που σήμερα δεν εξυπηρετούνται θα επανέλθουν στο «πράσινο». Με το νέο πλαίσιο οι τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων σε τιμές που θα είναι ικανοποιητικές.

Το νέο πλαίσιο αποτελεί ένα από τα δυο προαπαιτούμενα για την εξασφάλιση θετικής αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης που θα αγγίξει το 1 δις. ευρώ. 

Επιπλέον η θετική αξιολόγηση θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση 10ετούς ομολόγου βήμα μείζονος σημασίας για την χώρα και το τραπεζικό σύστημα. 

Το νέο σχέδιο νόμου, που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ μετά απο πολύωρη σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών και της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστεί άμεσα στις ευρωπαϊκές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί να περιλαμβάνει κάποια από τα σημεία που είχαν προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών ωστόσο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί καθώς σύμφωνα με τις τράπεζες αποτελεί μια σημαντική συνολική λύση που δεν πλήττει τους ισολογισμούς των τραπεζών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αλήθεια για τα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζών
Η αλήθεια για τα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζών
Οι προτάσεις της Τρ. Ελλάδος και του ΤΧΣ μπορούν συνδυαστικά να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά ανοίγματα και τους κινδύνους που απορρέουν από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Η αλήθεια για τα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζών
Τι κρύβει το ράλι (+26%) των τραπεζικών μετοχών
Τι κρύβει το ράλι (+26%) των τραπεζικών μετοχών
Υποχωρεί η ακραία απαισιοδοξία της αγοράς. Πού εντοπίζονται οι προσδοκίες ευχάριστων εκπλήξεων, τι εκτιμούν τώρα οι αναλυτές.
Τι κρύβει το ράλι (+26%) των τραπεζικών μετοχών
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την α' κατοικία
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την α' κατοικία
Άρση του φορολογικού απορρήτου για τους δανειολήπτες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στη συμφωνία για την πρώτη κατοικία. Αγώνας δρόμου για ολοκλήρωση του νομοσχεδίου.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την α' κατοικία