fbpxΜε το 10ετές η Ελλάδα γυρίζει στον επενδυτικό χάρτη! | Economistas.gr
Skip to main content

Με το 10ετές η Ελλάδα γυρίζει στον επενδυτικό χάρτη!

Με το 10ετές η Ελλάδα γυρίζει στον επενδυτικό χάρτη!
Φωτο: Shutterstock

Στο διεθνή επενδυτικό χάρτη επιστρέφει η Ελλάδα με την έκδοση των 10ετών ομολόγων, που «βγαίνουν στον αέρα» αύριο με την υποστήριξη ισχυρής ομάδας διεθνών τραπεζικών ομίλων. Τα οφέλη για την οικονομία και τις τράπεζες από την πρώτη έκδοση μακροχρόνιων τίτλων αναφοράς μετά την περιπέτεια των μνημονίων θα είναι πολλαπλά, όπως υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη.

Μετά την αναβάθμιση - έκπληξη κατά δύο «σκαλοπάτια» από τον οίκο Moody's (στο B1 από το B3), ο κύβος ερρίφθη για την έκδοση 10ετών ομολόγων και ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατέληξε στο σχήμα των αναδόχων τραπεζών που θα αναλάβουν την κοινοπρακτική έκδοση, μοιράζοντας ισορροπημένα την αναδοχή μεταξύ μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών: πρόκειται για τις Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas και HSBC, οι οποίες θα δεχθούν αύριο προσφορές από επενδυτές, ενώ τα αποτελέσματα (ποσό που θα αντληθεί και απόδοση διάθεσης) θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Σήμερα, η απόδοση των 10ετών τίτλων στη δευτερογενή αγορά υποχωρεί κοντά στο 3,60%, κάτι που σημαίνει ότι είναι ρεαλιστική η προσδοκία για μια απόδοση διάθεσης των νέων ομολόγων 3,80% - 3,90%, καθώς υπολογίζεται και ένα premium νέας έκδοσης της τάξεως του 0,20% - 0,30%. Ο αρχικός στόχος του ΟΔΔΗΧ για τη συγκέντρωση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, θεωρείται ότι ήδη έχει καλυφθεί, καθώς αναμένεται να εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από real money επενδυτές και, πολύ λιγότερο, από κερδοσκοπικά funds. Το ποσό που τελικά θα αντληθεί εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, ή και περισσότερο.

Τα ελληνικά ομόλογα είναι αυτή τη στιγμή τα πιο «ζουμερά» σε απόδοση όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά συνολικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Αρκεί να αναφερθεί ότι Πορτογαλία και Κύπρος δανείζονται για δέκα χρόνια με επιτόκιο πολύ κάτω από 2%, ενώ η τρέχουσα απόδοση των γερμανικών 10ετών είναι χαμηλότερη από 0,2%. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ένα ομόλογο χώρας της ευρωζώνης με σχεδόν 20πλάσια απόδοση από το γερμανικό, όπως θα είναι το ελληνικό 10ετές είναι πολύ φυσικό να γίνει ανάρπαστο, καθώς μάλιστα ο οίκος Moody's τονίζει ότι το ρίσκο αναστροφής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ μικρό.

Η έκδοση των 10ετών σηματοδοτεί την πραγματική επιστροφή της Ελλάδας στο διεθνή επενδυτικό χάρτη, καθώς, σύμφωνα με τους αμείλικτους κανόνες των αγορών, μια χώρα που δεν μπορεί να δανεισθεί με τίτλους 10ετούς διάρκειας από ιδιώτες επενδυτές είναι, στην πραγματικότητα, μια χώρα που δεν λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιασμούς των σοβαρών επενδυτών των αγορών. Κατ' αυτή την έννοια, η Ελλάδα απουσιάζει από τις αγορές από τις 4 Μαρτίου του 2010, όταν είχε εκδοθεί για τελευταία φορά 10ετές ομόλογο, αλλά με πολύ υψηλή απόδοση (6,25%), που ήταν απαγορευτική για την κάλυψη των μεγάλων, τότε, δανειακών αναγκών του Δημοσίου, με συνέπεια τον αποκλεισμό από τις αγορές και την προσφυγή σε δανεισμό από τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αν όλα πάνε πάνε καλά με αυτή την έκδοση - κλειδί και δεν υπάρξουν αστοχίες που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν (υπερβολικά χαμηλή απόδοση διάθεσης και κακή πορεία των τίτλων στη δευτερογενή αγορά) τα οφέλη θα είναι μεγάλα για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα:

  • Οι τράπεζες θα μπορέσουν να κάνουν τη δική τους επιστροφή στην αγορά, που δεν κατέστη δυνατή το περασμένο φθινόπωρο, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, επειδή ακριβώς το Δημόσιο παρέμενε αποκλεισμένο, χωρίς να έχει καταφέρει να θέσει σε τροχιά μια έκδοση 10ετών τίτλων. Η Τρ. Πειραιώς είναι η πρώτη στη σειρά για μια μεγάλη έκδοση ομολόγων που θα «μετρά» στα δευτεροβάθμια κεφάλαιά της Tier-2 και θα αποτελέσει μεγάλο βήμα προς την εξυγίανση του ισολογισμού της. Ευρύτερα, η επιστροφή του Δημοσίου στην αγορά θα διευκολύνει τις μεγάλες εκδόσεις για τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων, αυξάνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον και βελτιώνοντας την τιμολόγηση.
  • Οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια για άντληση δανείων από την αγορά με καλύτερους όρους. Ήδη η αεροπορική εταιρεία Aegean προχωρά στην έκδοση ομολόγου μέσω Χρηματιστηρίου για την άντληση 200 εκατ. ευρώ, μια έκδοση που είχε επιχειρηθεί να προχωρήσει και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, αλλά μόλις τώρα διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες για να προωθηθεί με επιτυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προ των πυλών η έκδοση 10ετούς ομολόγου
Προ των πυλών η έκδοση 10ετούς ομολόγου
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η έκδοση θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. Στόχος η άντληση περί των 2 δισ. ευρώ.
Προ των πυλών η έκδοση 10ετούς ομολόγου
ΕΚΤ: Με υψηλότερο ρυθμό οι αγορές ομολόγων στο τρέχον τρίμηνο
ΕΚΤ: Με υψηλότερο ρυθμό οι αγορές ομολόγων στο τρέχον τρίμηνο
Μήνυμα ότι θα συνεχίσει με υψηλό ρυθμό τις αγορές ομολόγων στο τρέχον τρίμηνο, στο πλαίσιο του προγράμματός της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έστειλε η ΕΚΤ.
ΕΚΤ: Με υψηλότερο ρυθμό οι αγορές ομολόγων στο τρέχον τρίμηνο
EKT: Ανοιχτή η απόφαση για τον ρυθμό αγοράς ομολόγων
EKT: Ανοιχτή η απόφαση για τον ρυθμό αγοράς ομολόγων
Η ΕΚΤ αποφάσισε τον Μάρτιο την αύξηση των αγορών ομολόγων για το δεύτερο τρίμηνο, ώστε να ανακόψει την άνοδο των αποδόσεων τους που είχε προηγηθεί, ενώ στις 10 Ιουνίου θα αποφασίσει για τη συνέχεια.
EKT: Ανοιχτή η απόφαση για τον ρυθμό αγοράς ομολόγων