fbpxΗ αξία της πιστοποίησης στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι | Economistas.gr
Skip to main content

Η αξία της πιστοποίησης στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι

Η αξία της πιστοποίησης στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι

Για το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης και την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού αναφέρεται στη συνέντευξή του στο economistas.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης CFA, Λουκάς Δέδες. Ο κ. Δέδες μιλά ακόμα για τον ρόλο της πιστοποίησης, του CFA, και την σημασία της πιστοποίησης για τους επαγγελαμτίες και την αγορά.

-- Έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 70 χρόνια από τη δημιουργία του θεσμού της πιστοποίησης CFA. Περιγράψτε μας τι αφορά ο θεσμός, σε ποιους «απευθύνεται» και ποια η ανάγκη για την περαιτέρω εδραίωσή του.

Η πιστοποίηση CFA είναι η ανώτερη επαγγελματική πιστοποίηση στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιστοποίηση απονέμεται από το CFA Institute, έναν οργανισμό που αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από 155.000 Μέλη σε όλο τον κόσμο. Απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την χρηματοοικονομική ανάλυση και τις επενδύσεις. Για την απόκτηση της πιστοποίησης χρειάζεται απαιτητική προσπάθεια και αφοσίωση, ενώ οι κάτοχοί της χαίρουν σεβασμού και αναγνώρισης στο χώρο τους. Η Ελληνική Ένωση CFA (CFA Society Greece) είναι το επίσημα αναγνωρισμένο μέλος του CFA Ιnstitute στην Ελλάδα και μια από τις περισσότερες από 150 αντίστοιχες Ενώσεις σε όλο τον κόσμο.  Αποστολή μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων των επαγγελματιών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και να προάγουμε το ύψιστο επίπεδο επαγγελματισμού, ηθικής και ακεραιότητας, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του CFA Ιnstitute. Στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού κλάδου στη χώρα μας μετά από τόσα χρόνια κρίσης, αναδεικνύεται η ανάγκη για την απασχόληση στελεχών με το επίπεδο των πιστοποιημένων αναλυτών CFA, οι ικανότητες των οποίων μπορούν να αναβαθμίσουν την παροχή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη χώρα μας, προς όφελος της κοινωνίας και των επενδυτών.

-- Στην Ελλάδα πόσο διαδεδομένη είναι η ιδέα των CFA Charterholders;

Η πιστοποίηση  CFA παραδοσιακά απευθυνόταν σε στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου και ειδικότερα σε εργαζόμενους στον τομέα της ανάλυσης επενδύσεων, της διαχείρισης χαρτοφυλακίου και φυσικά στον τραπεζικό και ασφαλιστικό χώρο, όπου εργάζεται και η μεγάλη πλειοψηφία των Μελών μας. Λόγω της κρίσης που συρρίκνωσε έντονα το χρηματοοικονομικό κλάδο στη χώρα μας, παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι πιστοποιημένοι αναλυτές απορροφούνται από εισηγμένες και άλλες μεγάλες εταιρείες διαφόρων κλάδων. Ενδεικτικά αναφέρω τα παραδείγματα των ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Vodafone, AΝΤΕΝΝΑ TV, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Όμιλος Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ, Viva Payments. Μέλη μας επίσης εργάζονται σε μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες όπως οι Ernst & Young, PwC, Deloitte, Blackrock, Alvarez & Marsal και σε οργανισμούς όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ και η Τράπεζα της Ελλάδος. Με ικανοποίηση λοιπόν βλέπουμε την αναγνώριση της σημασίας της πιστοποίησης CFA από τις Διευθύνσεις διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας. Παράλληλα, διατηρούμε συνεργασίες και με τις μεγαλύτερες εταιρείες εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού για την προώθηση των βιογραφικών των μελών μας και την κοινοποίηση προς αυτούς εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. 

Έντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον που δείχνουν οι φοιτητές οικονομικών τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας για τα οφέλη της πιστοποίησης, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα μέσω της μεγάλης συμμετοχής ομάδων φοιτητών στον ετήσιο διαγωνισμό CFA Institute Research Challenge που διοργανώνεται μέσω της Ένωσης μας και στην Ελλάδα Στο διαγωνισμό αυτό οι φοιτητές καλούνται να αναλύσουν και να καταθέσουν την επενδυτική τους πρόταση για τη μετοχή μιας εισηγμένης ελληνικής επιχείρησης, στα πρότυπα της ανάλυσης που κάνουν οι επαγγελματίες αναλυτές μετοχών.   

-- Πόσα χρόνια δράσης συμπληρώνει η Ελληνική Ένωση CFA; Πόσα μέλη απαριθμεί μέχρι σήμερα;

Η Ελληνική Ένωση CFA ιδρύθηκε το 2002 και αριθμεί αυτή τη στιγμή 230 ενεργά Μέλη. Είναι μια μη κερδοσκοπική Ένωση και λειτουργεί μέσω της εθελοντικής συνεισφοράς των Μελών της. Οι δράσεις της υποστηρίζονται από διάφορες Επιτροπές που συγκροτούν τα Μέλη μας και εξειδικεύονται σε θέματα όπως ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων, οι σχέσεις με τα Μέλη, τους θεσμικούς φορείς του χρηματοοικονομικού κλάδου, τον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους εργοδότες και τις εταιρείες εξεύρεσης στελεχών κ.α.  Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει πολύ αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την απόκτηση της πιστοποίησης CFA, τόσο από έμπειρα στελέχη της αγοράς, όσο και από νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Η ανάγκη διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό για την κατάκτηση μιας θέσης εργασίας είναι το σημαντικότερο κίνητρο των ενδιαφερόμενων, σε συνδυασμό με τις γνώσεις που αποκτούν στην πορεία τους μέχρι την πιστοποίηση. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι τα Μέλη της Ελληνικής Ένωσης CFA έχουν αυξηθεί κατά 25%, μόνο τα τελευταία δυο χρόνια..

Η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση της δυναμικής της Ένωσης αναπόφευκτα δημιουργεί την ανάγκη και για την αρτιότερη εσωτερική μας οργάνωση. Για το λόγια αυτό έχουμε επενδύσει πόρους για την στέγαση της Ένωσης και για την απασχόληση προσωπικού που υποστηρίζει διοικητικά τις δράσεις μας. 

-- Ποιες είναι οι βασικές δράσεις της Ένωσης και ποιες σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα;

Η Ένωσή μας τα τελευταία χρόνια έχει κινηθεί στους άξονες της εξωστρέφειας και της αύξησης της αναγνωρισιμότητας της, Στόχος μας είναι η ανάδειξη της Ένωσης ως φορέα που παίζει ενεργό ρόλο, εκφράζει άποψη και συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της χώρας, όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές, την ηθική συμπεριφορά, τον επαγγελματισμό και την προστασία των επενδυτών.

Πέρα από τις σταθερά επαναλαμβανόμενες ετήσιες δράσεις μας, όπως το Annual Forecast Dinner με τη συμμετοχή ομιλητών από το εξωτερικό, την τελετή απονομής των πιστοποιήσεων CFA, τη διοργάνωση του διαγωνισμού Research Challenge για φοιτητές Πανεπιστημίων και τις κοινωνικές εκδηλώσεις για τα Μέλη, τους υποψήφιους και τους φίλους της Ένωσης, έχουμε αναπτύξει μια σειρά συνεργασιών με φορείς της οικονομικής κοινότητας και του χρηματοπιστωτικού χώρου. Έχουμε ενισχύσει τις σχέσεις μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών με την οποία συνδιοργανώνουμε σε ετήσια βάση μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις των τριών επιπέδων της πιστοποίησης CFA με εκπαιδευτές προερχόμενους από τα Μέλη μας, την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Διοργανώνουμε ομιλίες για τρέχοντα θέματα χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος και Μέλη μας συμμετέχουν ως ομιλητές σε διάφορες εκδηλώσεις και φόρουμ. Παράλληλα, είμαστε χορηγοί και συμμετέχουμε σε σημαντικά συνέδρια, όπως πρόσφατα για παράδειγμα στο Delphi Forum. Μέλη της Ένωσης παρουσιάζουν τα οφέλη της πιστοποίησης σε ημερίδες που διοργανώνουν Πανεπιστήμια και άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς. Διοργανώνουμε επίσης εξειδικευμένα σεμινάρια για τα Μέλη μας, με έμφαση τόσο σε θέματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης όσο και στα λεγόμενα soft skills.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, στόχος της Ένωσης μας είναι να έχει ενεργή παρουσία στο δημόσιο διάλογο, να αναδείξει το επάγγελμα του προσωπικού συμβούλου διαχείρισης περιουσίας, να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία της με εταιρείες ανεύρεσης προσωπικού για την κάλυψη θέσεων υψηλής ευθύνης και να προωθήσει την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, όπως η υιοθέτηση από τους διαχειριστές των GIPS (Global Investment Performance Standards) και του Asset Manager Code του CFA Institute.

-- Γιατί κρίνετε σημαντική τη συμμετοχή σας στο  πρόγραμμα Roots του χρηματιστηρίου; Ποια είναι συγκεκριμένα η δική σας συμβολή στο πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα Roots είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και την ανάδειξη εκείνων των ΜμΕ που έχουν τη δυναμική και την προοπτική να αναπτυχθούν υγιώς. Η Ένωσή μας έχει τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει στο εκπαιδευτικό σκέλος του προγράμματος συνδιαμορφώνοντας με τους διοργανωτές εξειδικευμένες εκπαιδευτικές ενότητες για τα στελέχη των ΜμΕ που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, σε θέματα όπως ανάλυση επενδύσεων, αποτιμήσεις, χρηματοοικονομική διάρθρωση εταιρειών, εταιρική διακυβέρνηση κ.α. Στόχος της εκπαίδευσης είναι το να μπορέσουν οι ΜμΕ να κατανοήσουν καλύτερα τις σύγχρονες μορφές χρηματοδότησης και το πώς θα μπορέσουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ενός υποψήφιου επενδυτή. Η εκπαίδευση θα παρασχεθεί από έμπειρα Μέλη της Ένωσης μας. 

-- Σε μια περίοδο όπου η αξία της εταιρικής διακυβέρνησης έχει ήδη αναγνωριστεί ως καίριας σημασίας, ποια μπορεί να είναι η δικής συνεισφορά στην ανάπτυξη των απαραίτητων διαδικασιών σε κάθε εταιρεία;

Πράγματι το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης απασχολεί όλο και περισσότερο τους επενδυτές σε διεθνές επίπεδο, καθώς είναι ένας σημαντικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη τους οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων στην αξιολόγηση των επενδυτικών τους επιλογών. Στη χώρα μας, η εταιρική διακυβέρνηση, κυρίως στις μη εισηγμένες εταιρείες, δεν λαμβάνει της προσοχής που θα έπρεπε, κυρίως λόγω του οικογενειακού χαρακτήρα πολλών επιχειρήσεων. Η Ένωση μας εκπροσωπείται στο πρόσφατα ανασυσταθέν Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) και έχει ως στόχο να συνεισφέρει την τεχνογνωσία της γύρω από τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο στο χώρο της εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων και μη εταιρειών. Επίσης, με μεγάλη επιτυχία διοργανώσαμε πρόσφατα μια μεγάλη ημερίδα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραφάρμακα: Μεγάλα κέρδη από την απελευθέρωση τιμών
Παραφάρμακα: Μεγάλα κέρδη από την απελευθέρωση τιμών
Στα 650 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος ο τζίρος των απλών φαρμάκων που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Μείωση όγκου πωλήσεων, αύξηση των τιμών.
Παραφάρμακα: Μεγάλα κέρδη από την απελευθέρωση τιμών
Ικτίνος: Τετραετία ρεκόρ σε πωλήσεις - κέρδη
Ικτίνος: Τετραετία ρεκόρ σε πωλήσεις - κέρδη
Ετήσια αύξηση τζίρου με ρυθμό 12% την επόμενη τετραετία περιμένει η διοίκηση του ομίλου επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου. Ώθηση από την επέκταση του εργοστασίου και τα νέα λατομεία.
Ικτίνος: Τετραετία ρεκόρ σε πωλήσεις - κέρδη
Ώθηση στα κέρδη της ΕΧΑΕ από τον αυξημένο τζίρο στο ΧΑ
Ώθηση στα κέρδη της ΕΧΑΕ από τον αυξημένο τζίρο στο ΧΑ
Οι αυξημένες χρηματιστηριακές συναλλαγές το δίμηνο Απριλίου-Μαϊου αλλάζουν την εικόνα απώλειας κερδοφορίας που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Ώθηση στα κέρδη της ΕΧΑΕ από τον αυξημένο τζίρο στο ΧΑ
Γ. Μπενίσης (ΕΥΔΑΠ): Μεγάλες επενδύσεις και αύξηση κερδών
Γ. Μπενίσης (ΕΥΔΑΠ): Μεγάλες επενδύσεις και αύξηση κερδών
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γ. Μπενίσης, μιλά στο economistas.gr για τις προτεραιότητες του οικονομικού προγράμματος, την αξιολόγηση στελεχών και τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας.
Γ. Μπενίσης (ΕΥΔΑΠ): Μεγάλες επενδύσεις και αύξηση κερδών
Γ. Κουφόπουλος: Γιατί οι μετοχές αποτελούν την καλύτερη επένδυση
Γ. Κουφόπουλος: Γιατί οι μετοχές αποτελούν την καλύτερη επένδυση
Ο διευθύνων σύμβουλος της 3k Investment Partners μιλά στο economistas.gr για το ελληνικό χρηματιστήριο, τις επενδύσεις και τους παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς.
Γ. Κουφόπουλος: Γιατί οι μετοχές αποτελούν την καλύτερη επένδυση
Σδούκου (ΓΓ Ενέργειας): Η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Σδούκου (ΓΓ Ενέργειας): Η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
H ΓΓ Ενέργειας παρουσιάζει στο economistas.gr τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις σκέψεις για τα κίνητρα που θα δοθούν καθώς και το πρώτο πλάνο για τους σταθμούς φόρτισης.
Σδούκου (ΓΓ Ενέργειας): Η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων