Μειώνονται οι πωλήσεις tablets - Νέα μοντέλα από την Apple

Φωτό: Shutterstock

Εκαναν τεράστιο θόρυβο όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2010, όταν η Apple παρουσίασε το πρώτο tablet της, το iPad, όμως η βασιλεία τους στον κόσμο των ψηφιακών συσκευών δεν κράτησε πολύ.

Μόλις λίγα χρόνια μετά άρχισε η πτώση. Τα δυσοίωνα σημάδια έκαναν την εμφάνισή τους το 2014 και παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες εταιρειών όπως η Apple, η Samsung ή η Huawei, οι πωλήσεις δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν ως σήμερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο 4ο τρίμηνο του 2018 συνέχισε την πτωτική πορεία που ξεκίνησε από το 2014. Συνολικά στο 2018 πουλήθηκαν 173,8 εκατ. συσκευές σε όλο τον κόσμο εαντι 185,2 εκατ. το 2017, καταγράφοντας πτώση 6,15%.

Για την Apple, την εταιρεία που εισήγαγε τον όρο tablet στην καθημερινότητα μας, η χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο και τις πωλήσεις -σε αριθμό συσκευών- να αυξάνονται κατά 2,5%, φτάνοντας τα 44,9 εκατ. τεμάχια.

Όμως είναι γεγονός πως τα tablets έχουν ήδη χάσει πολύ από τη λάμψη τους. Αιτία αποτελούν αφενός η περαιτέρω εξέλιξη των smartphones, που έχουν γίνει μεγαλύτερα και φθηνότερα, ενώ τα νέα αναδιπλούμενα smartphones εκτιμάται ότι θα περιορίσουν περαιτέρω την αγορά των tablets.

Υπό αυτή την εξέλιξη δεν είναι ιδιαίτερα παράδοξο που η Apple ανακοίνωσε μέσω μίας απλής ανακοίνωσης το λανσάρισμα δύο νέων iPad.

Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε το iPad Air, πάχους μόλις 6,1 χιλιοστών και οθόνη 10,5 ιντσών και με αποθηκευτικό χώρο 256 GB, καθώς και το iPad mini με οθόνη 7,9 ιντσών.

Το νέο iPad Air

Τα δύο μοντέλα διαθέτουν υψηλή ανάλυση οθόνης τεχνολογίας Retina και συνεργάζονται με το Apple Pencil, την «έξυπνη» γραφίδα για τη λήψη σημειώσεων και την επεξεργασία εικόνων.

Το iPod Air συνεργάζεται επίσης με το πληκτρολόγιο Smart Keyboard της Apple, ενώ και οι δύο συσκευές υποστηρίζουν αναγνώριση του κατόχου τους με δακτυλικό αποτύπωμα και χρησιμοποιούν το chip A12 Bionic. Οι τιμές πώλησης για τα βασικά μοντέλ των δύο iPad διαμορφώνονται σε 399 δολάρια για το mini και 499 για το Air. Οι πωλήσεις ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη ομάδα των χωρών στις οποίες θα είναι διαθέσιμα τα νέα μοντέλα.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ