fbpxΤα δύο «παράθυρα» για τη νέα έκδοση ομολόγου | Economistas.gr
Skip to main content

Τα δύο «παράθυρα» για τη νέα έκδοση ομολόγου

Τα δύο «παράθυρα» για τη νέα έκδοση ομολόγου
Φωτο: Shutterstock

«Δεν θέλουμε να “μπουκώσουμε” την αγορά» σημειώνει στο economistas.gr πηγή με άμεση γνώση της διαδικασίας διαχείρισης του χρέους, ρίχνοντας έτσι φως στο πώς και το γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν αξιοποίησε το «παράθυρο» του προηγούμενου δεκαημέρου, όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων άρχισαν να «σκαρφαλώνουν», σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Η ίδια πηγή «ξεδιπλώνει» το σχεδιασμό για τις επόμενες, κρίσιμες εβδομάδες.

Προλαβαίνουμε να χτυπήσουμε την πόρτα των αγορών πριν από το Πάσχα; «Εν όψει αργιών- την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών- κάποιοι θα «ξεφορτώσουν», άρα υπάρχει κίνδυνος sell off», απαντά η ίδια πηγή, αποκλείοντας έτσι μια βεβιασμένη κίνηση, που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά. Πότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία; «Πάμε μετά από το Πάσχα ή μάλλον μετά από την Πρωτομαγιά», σημειώνει η ίδια πηγή, «φωτογραφίζοντας» έτσι το πρώτο «παράθυρο».

Ειδικότερα, θα σταθμιστεί η επίπτωση των Ευρωεκλογών- σε όλη την Ευρώπη- κι αν κριθεί ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από ενδεχόμενες αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, τότε ο ΟΔΔΗΧ θα κάνει την κίνηση του. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα προτιμηθεί μια έκδοση 3ετούς ομολόγου, η οποία θεωρείται απολύτως ασφαλής επιλογή, με στόχο να αντληθούν 2- 2,5 δις ευρώ, δηλαδή να «κλείσει» το φετινό δανειακό πρόγραμμα των 7 δις ευρώ, πριν καν κλείσει το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στην περίπτωση που κριθεί ότι το ρίσκο λόγω ευρωεκλογών είναι αυξημένο, τότε το δεύτερο «παράθυρο» ανοίγει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, όταν δηλαδή θα έχει κατακαθίσει ο πολιτικός κουρνιαχτός. Σε αυτήν την περίπτωση, στα σενάρια έκδοσης συμπεριλαμβάνεται μια ακόμα έκδοση 7ετούς ομολόγου ή το reopening του 3ετούς ή του 10ετούς, που θεωρείται απολύτως ασφαλής επιλογή.

10etes_8-4-2019.png

Αναμφίβολα το εντυπωσιακό ράλι της απόδοσης των ελληνικών τίτλων, μας επιστρέφει στο αρχικό ερώτημα, δηλαδή στο γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν αξιοποίησε την υψηλή ζήτηση κρατικών χαρτιών, όπως αποτυπώνεται και στις τιμές ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας της ευρωζώνης. Το ελληνικό 10ετές, με απόδοση 3,473%, έφτασε, μάλιστα, να διαπραγματεύεται στα επίπεδα του Οκτωβρίου του… 2005. Συζητώντας κανείς με όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική πλευρά στην παρούσα φάση επέλεξε να μην «ερεθίσει» τους επενδυτές, κοινώς να μην… κλέψει εκκλησία.

Έχοντας περάσει μόλις 3 εβδομάδες από την προηγούμενη έκδοση, μια καιροσκοπική κίνηση θα αξιοποιούσε αυτό το ράλι αποδόσεων, αλλά το αντίτιμο θα ήταν βαρύ, αφού θα έχαναν όσοι στηρίζουν εμπράκτως τις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων και κάπως έτσι η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς θα πήγαινε περίπατο, με ό,τι θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό για τις επόμενες, πιο δύσκολες εκδόσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετοχές και ομόλογα σε παράλληλη άνοδο
Μετοχές και ομόλογα σε παράλληλη άνοδο
Οι τράπεζες οδηγούν το γενικό δείκτη στις 750 μονάδες, ενώ προς το 3,5% υποχωρεί η απόδοση των 10ετών ομολόγων. Θετική επίδραση στις αγορές από την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.
Μετοχές και ομόλογα σε παράλληλη άνοδο
Το νέο στοίχημα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα
Το νέο στοίχημα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα
Ράλι... πορτογαλικού τύπου «βλέπουν» οι επενδυτές στον ορίζοντα, μετά τη συμφωνία για μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Σε χαμηλό 13 ετών η απόδοση των 10ετών τίτλων, ιστορικό ρεκόρ για τα 5ετή.
Το νέο στοίχημα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα
Πάνω από 300 λογαριασμοί επενδυτών μπήκαν στο 10ετές!
Πάνω από 300 λογαριασμοί επενδυτών μπήκαν στο 10ετές!
Συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, “βαριά” χαρτοφυλάκια και Βόρειοι επενδυτές πήραν τη μερίδα του λέοντος- Μόλις στο 8% της έκδοσης η συμμετοχή των hedge funds
Πάνω από 300 λογαριασμοί επενδυτών μπήκαν στο 10ετές!