Θετικές προβλέψεις στη Wall Street μετά τις κάλπες

NEWSROOM
Θετικές προβλέψεις στη Wall Street μετά τις κάλπες
Πηγή: AP Images

Άνοδο προβλέπουν οι αναλυτές για τη Wall Street σήμερα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές μετοχές μετά τις κάλπες στις ΗΠΑ και τα κέρδη για τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα, που θέτει εν αμφιβόλω τις περαιτέρω μειώσεις φόρων, έπληξε το δολάριο και οδήγησε πτωτικά τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις.

Αν και ένα πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγντκον θα μπορούσε να δυσκολέψει την ατζέντα του Τραμπ, λίγοι είναι αυτοί που αναμένουν ότι θα αντιστραφούν τα μέτρα μείωσης φόρων και απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου που έχουν ήδη σε τεθεί σε ισχύ.

«Τα καλά νέα κατά κάποιο τρόπο για τις αγορές είναι ότι υπήρχε μια αβεβαιότητα που τώρα ήρθη. Γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε για τα επόμενα δύο χρόνια και οι επενδυτές θα επικεντρωθούν και πάλι στα θεμελιώδη, δηλαδή στην αύξηση των (εταιρικών) κερδών και στην οικονομία», δήλωσε ο Γκι Μίλερ, επικεφαλής ανάλυσης στο Zurich Insurance Group.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,9% ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ενισχύθηκε κατά 0,4%.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να ερευνήσουν τις επιστροφές φόρου του Τραμπ. Επιπλέον, ένα μοιρασμένο Κογκρέσο θα μπορεί να δυσκολέψει τον Τραμπ στο να προωθήσει έναν νέο γύρο μειώσεων φόρων και απορρύθμισης.

Το δολάριο κινήθηκε κατά 0,5% χαμηλότερα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων ενώ οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν νωρίτερα στο χαμηλό επίπεδο 3,176%.

Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί επίσης στη σκληρή γραμμή του Τραμπ για τους εμπορικούς δασμούς, τους οποίους μπορεί να επιβάλει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Αυτό κρατά ζωντανές τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Οι κινεζικές μετοχές έκλεισαν με πτώση 0,7%, ενώ οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ έκλεισαν με οριακή άνοδο.

Η αδυναμία του δολαρίου ενίσχυσε άλλα νομίσματα. Έναντι του γεν, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,2% στα 113,06 γεν. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,5% στο 1,1481 δολάριο, σε υψηλό δύο εβδομάδων, ενώ η βρετανική λίρα ενισχύθηκε κατά 0,4% στο 1,3168 δολάριο, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη συνεχή ημέρα ύστερα από δημοσίευμα του BBC ότι η Βρετανία ετοιμάζεται για μια συμφωνία για το Brexit έως τα τέλη Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ