fbpxΑντέχουν στην... καταιγίδα Χρηματιστήριο και ομόλογα | Economistas.gr
Skip to main content

Αντέχουν στην... καταιγίδα Χρηματιστήριο και ομόλογα

Αντέχουν στην... καταιγίδα Χρηματιστήριο και ομόλογα
Φώτο: Shutterstock

 

Υπό έλεγχο παραμένει η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούν τα... τιτιβίσματα Τραμπ στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ τα ελληνικά ομόλογα είναι εντελώς ανεπηρέαστα από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, με τις τιμές και τις αποδόσεις τους να σημειώνουν ανεπαίσθητες μεταβολές.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, το επενδυτικό "story" των ελληνικών μετοχών εξακολουθεί να είναι ελκυστικό στους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων, κάτι που αποδεικνύεται από τη στάση τους σε δύσκολες συνεδριάσεις, όπως η σημερινή, όπου υπάρχει σοβαρή διεθνής αφορμή για περιορισμό του ρίσκου στα χαρτοφυλάκια και στροφή σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις -ήδη αυτό ενισχύει σημαντικά τις τιμές των γερμανικών ομολόγων.

Η διεθνής αναταραχή δεν δίνει αφορμή για άτακτη έξοδο από την Λεωφόρο Αθηνών στους ξένους διαχειριστές, όπως συνέβαινε ακόμη και σχετικά πρόσφατα. Αντίθετα, οι επενδυτές φαίνεται να είναι πεπεισμένοι ότι θα διατηρηθεί η ανοδική δυναμική της αγοράς, όσο θα υπάρχουν όλο και περισσότερα δείγματα σταθερής πορείας εξόδου από την κρίση, γι' αυτό και οι πτωτικές κινήσεις με διεθνή αφορμή αντιμετωπίζονται από τους επενδυτές περισσότερα σαν ευκαιρίες αγοράς καλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε ελκυστικότερες τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και στο ημερήσιο γράφημα του Γενικού Δείκτη, ότι μετά την αρχική «βουτιά», που τον έφερε ακόμη και οριακά χαμηλότερα από τις 754 μονάδες, ο Δείκτης άρχισε να κερδίζει κάποιο έδαφος, παραμένοντας πέριξ των 755 μονάδων, με τις απώλειες να μην ξεπερνούν το 2,50% και να μην εμφανίζονται φαινόμενα αυτοτροδοτούμενης πτώσης.

Την ίδια ώρα, στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει σταθεροποιηθεί στο 3,342%, παρότι το ιταλικό 10ετές καταγράφει αρκετά σημαντική ενίσχυση απόδοσης και είχε ξεπεράσει νωρίτερα το όριο του 2,60%.

Η αγορά περιμένει το άνοιγμα της Wall Street, που αναμένεται να κινηθεί πτωτικά σήμερα, μετά τα δύο μηνύματα Τραμπ στο Twitter, μέσω των οποίων απείλησε την Κίνα με νέους δασμούς και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν άλλα από το εμπόριο με την Κίνα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του δείκτη S&P 500 σημείωναν πτώση της τάξεως του 1,50% πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ενώ νωρίτερα το πρωί η πτώση ξεπερνούσε και το 2,20%.

Αναλυτές τονίζουν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η αμερικανική αγορά, όπως και τα διεθνή χρηματιστήρια, έχουν προεξοφλήσει θετική έκβαση των σινοαμερικανικών συνομιλιών για το εμπόριο, γι' αυτό και έχουν αρκετό περιθώριο υποχώρησης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Το χειρότερο σενάριο για τις αγορές θα ήταν να φθάσουμε στην Παρασκευή με επιβολή νέων δασμών από τον Τραμπ και χωρίς να διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

 

ase

 

Νωρίτερα, το economistas.gr μετέδωσε:

Ακριβά πληρώνουν οι αγορές της Ευρώπης τις νέες «ακροβασίες» του προέδρου Τραμπ στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το εμπόριο. Μετά τη «βουτιά» κατά 5,6% των μετοχών στην Σαγκάη, που είναι και η σοβαρότερη ημερήσια πτώση εδώ και τρία χρόνια στις αγοράς της Κίνας, οι απώλειες των βασικών δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπερνούν το 2%, ενώ στην Αθήνα η πτώση του Γενικού Δείκτη τον έφερε έως και λίγο χαμηλότερα από τις 754 μονάδες, αλλά από αυτό το σημείο η αγορά φαίνεται να βρίσκει στήριξη από αγοραστές.

Η νέα διεθνής αναταραχή διακόπτει την ανοδική κίνηση στο ΧΑ, που είχε φέρει το Γενικό Δείκτη στο κατώφλι των 780 μονάδων, χωρίς όμως να γίνεται λόγος από αναλυτές για μόνιμη αλλαγή της καλής πορείας, εκτός αν αποδειχθεί, παρ' ελπίδα, ότι το τελεσίγραφο Τραμπ για επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, την Παρασκευή, δεν είναι ένας ακόμη διαπραγματευτικός ελιγμός του Αμερικανού προέδρου, αλλά μια κίνηση που θα οδηγήσει σε νέα και σοβαρή κλιμάκωση των «εχθροπραξιών» μεταξύ των δύο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων για τα θέματα του εμπορίου.

Στις 13.00, ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα ισορροπούσε λίγο πάνω από τις 755 μονάδες, με απώλειες της τάξεως του 2,5%, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει περισσότερο από 4% και τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς να υποχωρεί περισσότερο από 7%. Σημαντικές απώλειες με μεγάλη συναλλακτική κίνηση καταγράφονται σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, όπως ΟTE, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Jumbo.

Αναλυτές παρατηρούν ότι η διακοπή της συνεχούς καθοδικής πορείας στο επίπεδο των 754 μονάδων πιθανότατα υποδεικνύει πως οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων αντιμετωπίζουν τη σημερινή «βουτιά» σαν μια ευκαιρία για αγορές, χωρίς να καταλαμβάνονται από πανικό για τη γρήγορη έξοδο από την Λεωφόρο Αθηνών, καθώς το ανοδικό «στόρι» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δεν έχει «ξεθωριάσει».

Εξάλλου, ανεπηρέαστα από τη διεθνή αναταραχή δείχνουν να παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να είναι σήμερα οριακά μειωμένη, στο 3,341%, παρότι είθισται σε περιόδους αποστροφής των επενδυτών προς τον κίνδυνο (risk aversion) να γίνονται στόχος πωλητών οι ελληνικοί τίτλοι, οι μοναδικοί στην ευρωζώνη που δεν έχουν investment grade από τους οίκους αξιολόγησης.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, πάντως, η νευρικότητα είναι έκδηλη, καθώς η επιθετική διαχείριση των διαπραγματεύσεων με την Κίνα από τον Λευκό Οίκο προκαλεί φόβους ότι θα γίνουν αντίστοιχες επιθετικές κινήσεις και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι οι διαφορές των δύο πλευρώ για τα θέματα του εμπορίου παραμένουν αγεφύρωτες, αρκετούς μήνες μετά την «ανακωχή» στην εκατέρωθεν επιβολή δασμών, που είχαν συμφωνήσει ο πρόεδρος Τραμπ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο Eurostoxx 50, όπως και οι δείκτες των χρηματιστηρίων Γερμανίας και Γαλλίας σημειώνουν πτώση της τάξεως του 2%, ενώ μακριά από τον... κυκλώνα παραμένει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να σημειώνει μικρή άνοδο, καθώς η Μ. Βρετανία έχει ειδική σχέση με την Ουάσιγκτον στα θέματα του διεθνούς εμπορίου και θεωρείται ασφαλής από αμερικανικές κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες, ως και το τέλος της εβδομάδας, τουλάχιστον, θα είναι δύσκολες για τους επενδυτές διεθνώς, καθώς μένει να φανεί ποια κατεύθυνση θα πάρει η νέα διαταραχή των σινοαμερικανικών σχέσεων. Ειδικότερα, το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι αν θα γίνει το προγραμματισμένο ταξίδι του Κινέζουν αντιπροέδρου και μεγάλης αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, την Τετάρτη, και αν υπάρχει το περιθώριο για κάποια συμφωνία, που θα αποτρέψει την επιβολή νέων δασμών από τον Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ.

Ουδείς μπορεί σε αυτή την φάση να είναι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Τραμπ κινείται απειλητικά, αλλά παραμένει προσηλωμένος στο στόχο για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, ή αν είναι διατεθειμμένος να επιδιώξει μαξιμαλιστικούς στόχους, ακόμη και αν χρειασθεί να επιβάλει νέες, πολύ σοβαρές κυρώσεις στην Κίνα, που θα προκαλέσουν αντίποινα και θα οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με άγνωστες συνέπειες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μετοχές δεν μπήκαν στο πάρτι των ομολόγων
Οι μετοχές δεν μπήκαν στο πάρτι των ομολόγων
Δύο ταχύτητες στις ελληνικές αγορές: οι επενδυτές πήραν εύκολα «ζουμερή» απόδοση από τα ομόλογα, ενώ το Χρηματιστήριο παραμένει καθηλωμένο.
Οι μετοχές δεν μπήκαν στο πάρτι των ομολόγων
Το νέο στοίχημα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα
Το νέο στοίχημα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα
Ράλι... πορτογαλικού τύπου «βλέπουν» οι επενδυτές στον ορίζοντα, μετά τη συμφωνία για μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Σε χαμηλό 13 ετών η απόδοση των 10ετών τίτλων, ιστορικό ρεκόρ για τα 5ετή.
Το νέο στοίχημα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα
«Δίψα» ξένων επενδυτών για ελληνικά assets
«Δίψα» ξένων επενδυτών για ελληνικά assets
«Πάρτι» στα ομόλογα με υποχώρηση απόδοσης του 5ετούς κάτω από το 2,2%, σε «πτήση» πάνω από το κρίσιμο όριο των 750 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ. Σε τι «ποντάρουν» τα funds.
«Δίψα» ξένων επενδυτών για ελληνικά assets
Κυκλώνας... Τραμπ στις αγορές, «βουτιά» 2,5% στην Αθήνα
Κυκλώνας... Τραμπ στις αγορές, «βουτιά» 2,5% στην Αθήνα
Η ελληνική αγορά βρήκε στηρίγματα από αγοραστές στο επίπεδο των 754 μονάδων, ενώ ανεπηρέαστα από την αναταραχή διεθνώς έχουν μείνει τα ελληνικά ομόλογα. Μεγαλύτερη πτώση της τριετίας στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.
Κυκλώνας... Τραμπ στις αγορές, «βουτιά» 2,5% στην Αθήνα
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
Τι σημαίνει για το Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων η θεαματική επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Γιατί «καίγεται» οριστικά το κακό σενάριο του καλοκαιρινού «πολέμου» με τις Βρυξέλλες.
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών