fbpxΝέα κεφάλαια φέρνουν στο ΧΑ οι αλλαγές στον δείκτη MSCI | Economistas.gr
Skip to main content

Νέα κεφάλαια φέρνουν στο ΧΑ οι αλλαγές στον δείκτη MSCI

Νέα κεφάλαια φέρνουν στο ΧΑ οι αλλαγές στον δείκτη MSCI
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλες είναι οι πιθανότητες για την επιστροφή στον δείκτη MSCI Greece Standard των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Η σχετική ανακοίνωση, για τη σύνθεση του MSCI, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 13 Μαϊου και, αν οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν, τότε αναμένονται μεγάλες εισροές κεφαλαίων από «παθητικά» χαρτοφυλάκια, δηλαδή χαρτοφυλάκια που επενδύουν σύμφωνα με τις συνθέσεις δεικτών, αλλά και άλλων επενδυτών.

Αν και οι αποφάσεις του MSCI έχουν στοιχεία αβεβαιότητας, ωστόσο οι αναλυτές προδικάζουν την άμεση ένταξη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, κάτι που θα ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα, ενώ η Eurobank θα ακολουθήσει λίγες εβδομάδες μετά, μέχρι το τέλος Μαϊου, με έκτακτη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους κανόνες του MSCI, κάθε φορά που υπάρχει μια σημαντική εταιρική μεταβολή τότε εξετάζει με έκτακτη διαδικασία τα νέα δεδομένα και προχωρά στις κατάλληλες προσαρμογές. Έτσι, ήδη έχει ειδοποιήσει ότι έχει ενεργοποιήσει αυτή την έκτακτη διαδικασία και αμέσως μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της «νέας» Eurobank, μετά δηλαδή την απορρόφηση της Grivalia, θα ανακοινώσει τις αλλαγές. Σημειώνεται ότι η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Ειπτροπή Κεφαλαιαγοράς και η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών θα γίνει πριν το τέλος Μαϊου.  

Ολοένα και πιο κοντά στην ένταξη στον MSCI πλησιάζει και η μετοχή της Μυτιληναίος, η κεφαλαιοποίηση της οποίας διαμορφώνεται σήμερα σε 1,323 δισ. ευρώ, όμως οι πιθανότητες είναι μικρές να γίνει αυτό άμεσα.

Η ένταξη στον δείκτη MSCI Greece Standard εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εισροές περίπου 70- 80 εκατ. δολαρίων στη μετοχή της Eurobank και 60 - 70 εκατ. δολαρίων στην Εθνική Τράπεζα. Όμως τα παραπάνω ποσά δεν είναι καθαρά, καθώς εκτός των εισροών θα πραγματοποιηθούν και κάποιες (αισθητά μικρότερες) πωλήσεις λόγω της διαγραφής τους από τον δείκτη MSCI μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

Ωστόσο, η μετοχή της Μυτιληναίος αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά από την διαγραφή της Grivalia από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιαιοποίοησης MSCI, λόγω της συγχώνευσης με την Eurobank, και τη μετακίνηση ΕΤΕ και Eurobank από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης στον MSCI Greece Standard.

Οι παραπάνω μεταβολές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της στάθμισης της Μυτιληναίος στον MSCI Mid Cap, καθώς θα είναι με διαφορά η μεγαλύτερη σε μέγεθος εγχώρια εταιρία στον δείκτη. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εισροές έως 10 εκατ. ευρώ στη μετοχή, ανάλογα με την τελική στάθμιση.Χθες, η μετοχή της Eurobank σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 4,26%, ενώ απώλειες 1,55% σημείωσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Και σήμερα δέχονται ισχυρές πιέσεις, ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα της αγοράς. Σύμφωνα με το μέσο όρο των δέκα τελευταίων συνεδριάσεων του Απριλίου, που αποτελεί το ένα από τα κριτήρια για την ένταξη στον δείκτη MSCI, η χρηματιστηριακή αξία της ΕΤΕ διαμορφώνεται στα 1,7 δισ. ευρώ και της Eurobank στα 1,6 δισ. ευρώ.

Η επιστροφή στον MSCI θα είναι αποτέλεσμα του ράλι που έχει σημειωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου, με επίκεντρο της τραπεζικές μετοχές, που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών του χειμώνα του 2018. Σημειώνεται ότι η «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών, που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018, οδήγησε σε καταβαράθρωση των κεφαλαιοποιήσεων και τη διαγραφή των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank από τον δείκτη MSCI Greece Standard, εξέλιξη που τροφοδότησε νέες ρευστοποιήσεις οδηγώντας τις μετοχές των τραπεζών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Έκτοτε, ωστόσο έχει πραγματοποιηθεί ράλι στο Χρηματιστήριο με τις μετοχές των τραπεζών να αποκομίζουν κέρδη άνω του 60% από τα χαμηλά στις 21 Ιανουαρίου 2016.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard είναι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης για την ελληνική αγορά που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις. Μετά τις διαγραφές του περασμένου Νοεμβρίου, ο δείκτης περιλαμβάνει μόνο έξι μετοχές: ΟΤΕ με στάθμιση 27,23%, ΟΠΑΠ με 19,24%, Alpha Bank με 17,23%, Jumbo με 15,83%, Motor Oil με 12,44% και ΤΙΤΑΝ με 8,03%. Οι παραπάνω σταθμίσεις θα μεταβληθούν σημαντικά λόγω της αναμενόμενης ένταξης στο δείκτη της Εθνικής και της Eurobank.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό: Η έκθεση της Lansdowne που «γκρέμισε» τις τράπεζες
Αποκλειστικό: Η έκθεση της Lansdowne που «γκρέμισε» τις τράπεζες
Με λάθος ερμηνεία δικαστικής απόφασης η έκθεση του fund εμφάνισε τις ελληνικές τράπεζες και τη ΔΕΗ για... «κλείσιμο», προκαλώντας το ξεπούλημα των μετοχών τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι το fund έχει «σορτάρει» εκατομμύρια μετοχές τραπεζών αλλά και της ΔΕΗ.
Αποκλειστικό: Η έκθεση της Lansdowne που «γκρέμισε» τις τράπεζες
Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Tο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες - Εκατομμύρια μετοχές σε πωλήσεις «αέρα» - Πώς οι κακές επιλογές και η απειρία της κυβέρνησης έστρωσαν το χαλί στα ξένα funds.
Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Τι κρύβει το ράλι (+26%) των τραπεζικών μετοχών
Τι κρύβει το ράλι (+26%) των τραπεζικών μετοχών
Υποχωρεί η ακραία απαισιοδοξία της αγοράς. Πού εντοπίζονται οι προσδοκίες ευχάριστων εκπλήξεων, τι εκτιμούν τώρα οι αναλυτές.
Τι κρύβει το ράλι (+26%) των τραπεζικών μετοχών
Πού οφείλεται το άλμα (+23%) της Τράπεζας Πειραιώς
Πού οφείλεται το άλμα (+23%) της Τράπεζας Πειραιώς
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η υπερένταση της σημερινής ανόδου με +23% οφείλεται σε λόγους που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με ανοιχτές πωλήσεις.
Πού οφείλεται το άλμα (+23%) της Τράπεζας Πειραιώς
Τραπεζικό... άλμα +9%: Γιατί «καίγονται» οι short
Τραπεζικό... άλμα +9%: Γιατί «καίγονται» οι short
Η δημοσίευση αποτελεσμάτων για το 2018 επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες αλλάζουν σελίδα και δεν θα συρθούν σε ανακεφαλαιοποίηση. Ικανοποιητική και η λειτουργική κερδοφορία.
Τραπεζικό... άλμα +9%: Γιατί «καίγονται» οι short