Διαγράφηκαν από τον δείκτη MSCI Greece Εθνική, Eurobank και Πειραιώς

NEWSROOM
Διαγράφηκαν από τον δείκτη MSCI Greece Εθνική, Eurobank και Πειραιώς

Στη διαγραφή από τον δείκτη MSCI Greece, τον βασικό δείκτη για ελληνικές μετοχές, των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η MSCI, προκαλώντας σοκ στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Η MSCI προχώρησε στη διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών από τον βασικό δείκτη που παρακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο και τις οποίες προσέθεσε στον δείκτη μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης, MSCI Small Cap. Παράλληλα ανακοίνωσε την διαγραφή της μετοχής της Ελλακτωρ από τον δείκτη MSCI Small Cap. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αλλαγές θα προκαλέσουν καθαρές εκροές κεφαλαίων ύψους 70 εκατ. ευρώ από το Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις ρευστοποιήσεις μετοχών των παραπάνω εταιρειών που θα πραγματοποιήσουν μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν σύμφωνα με τη σύνθεση των δεικτών MSCI. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν προς τα χρηματιστήρια του Τελ Αβιβ, της Κίνας και του Ταιβάν που είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την αναθεώρηση των δεικτών.

Η διαγραφή της Εθνικής και της Eurobank θεωρείται μεγάλη αρνητική έκπληξη και αιφνιδιάζει την αγορά καθώς έχοντας χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ -η Eurobank έχει κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ και η Εθνική 1,27 δισ. ευρώ-, οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα διαγραφούν από τον δείκτη. Αντίθετα, δικαιώνονται τα ξένα funds που κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου προχώρησαν σε μεγάλες ανοιχτές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών. Σύμφωνα με αναλυτές αυτό που σταθμίστηκε αρνητικά και τελικά οδήγησε στην αφαίρεση των μετοχών Εθνικής και Eurobank από τον δείκτη MSCI Greece ήταν το μικρό free float, δηλαδή ο αριθμός των μετοχών που είναι ελεύθερες προς διαπραγμάτευση στην αγορά.

Σήμερα αναμένεται μια δύσκολη ημέρα για τη Σοφοκλέους τόσο λόγω των ρευστοποιήσεων που προκαλεί η διαγραφή όσο και των σοβαρών ψυχολογικών επιπτώσεων της αρνητικές αυτής εξέλιξης. Οι χρηματιστές περιμένουν πολύ μεγάλες απώλειες για τις μετοχές των δυο τραπεζών και λιγότερο για την Πειραιώς που η αγορά είχε προεξοφλήσει την αφαίρεσή της από τον δείκτη MSCI Greece. Οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές ελπίζουν ότι θα εκδηλωθεί αντίδραση στην αγορά (μετά τις αρχικές πιέσεις που λίγο πολύ θεωρούνται δεδομένες) από funds που έχουν προχωρήσει σε μεγάλες ανοιχτές πωλήσεις για να κλείσουν τις θέσεις τους αλλά και τις προσδοκίες που δημιουργούν οι πληροφορίες για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανακούφιση των τραπεζών από το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η SocGen εκτιμούσε τις εκροές από την αναθεώρηση των δεικτών και τη διαγραφή των μετοχών των τριών τραπεζών σε περίπου 50 εκατ. ευρώ για την Eurobank, 40 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 18 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Μεγάλος κερδισμένος είναι η μετοχή της Alpha Bank η οποία είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που θα παραμείνει στον δείκτη γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μέρος των κεφαλαίων που θα αποχωρήσουν από τις άλλες τράπεζες σε αγορές μετοχών Alpha Bank.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές που ανακοινώθηκαν τα μεσάνυχτα, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές, αυτές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil και Τιτάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ